Kredit. De billige danske realkreditlån er på kant med EU-reglerne, men hvis briterne stemmer ja, kan danske boligejere ånde lettet op.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)/POLFOTO

Kredit. De billige danske realkreditlån er på kant med EU-reglerne, men hvis briterne stemmer ja, kan danske boligejere ånde lettet op.

Økonomi

Billige danske boliglån kan reddes af britisk EU-ja

Danske realkreditlån har været under hårdt pres af EU, men det kan ændre sig.

Økonomi

Hvis briterne 23. juni stemmer ja til EU, kan det udløse en stor lettelse for danske boligejere.

Det skyldes, at Storbritannien for sit fortsatte EU-medlemskab har betinget, at lande uden for euroen – som Storbritannien og Danmark – ikke nødvendigvis skal være underlagt EU’s stramme finansielle regler som eurolandene.

Det vil alt andet lige sikre billigere danske boliglån

Den aftale er EU gået med til, og derfor kan et britisk ja betyde, at det særlige danske realkreditsystem – som giver billige lån, men som i årevis også har været tæt på at lide døden på grund af EU-regler – kan overleve.

»Den større uafhængighed af eurozonen kan gøre det nemmere for os at forsvare den danske realkredit. Det kan være til kæmpe fordel for danske boligejere, hvis briterne stemmer ja«, siger Morten Messerschmidt (DF), der sidder i EU-parlamentets økonomiudvalg.

Det giver en af Danmarks førende eksperter på området ham ret i.

»I aftalen med briterne åbner EU for, at der kan blive taget hensyn til nationale karakteristika i den finansielle lovgivning. Det er utrolig spændende for den danske realkredit«, siger Jesper Rangvid, der er professor i finansiering ved CBS.

Rangvid understreger, at aftalens nøjagtige betydning endnu er uklar, og at konsekvenserne først vil stå klart efter det britiske valg. Men han kalder perspektiverne »yderst interessante for Danmark«.

Hidtil har det skabt store problemer for Danmark, at de krav, som stilles i EU’s fælles regler, ikke tager højde for, at det danske realkreditsystem er sikrere og mere effektivt end i mange andre lande.

De danske boliglån udmærker sig blandt andet ved, at realkreditinstitutter tager pant for hele lånet i bygninger.

Når EU ikke tager hensyn til særlige danske forhold, risikerer realkreditinstitutterne højere såkaldte kapitalkrav. Det betyder, at de skal have langt flere penge liggende i reserve end ellers. Problemet er særlig aktuel i disse dage, hvor landets største realkreditinstitut, Nykredit, har gjort sine boliglån dyrere.

Nykredit-sag viser problemerne

»I øjeblikket ser vi eksemplet med Nykredit, som forudser, at nye kapitalkrav vil sætte en grænse for, hvor lidt risikabelt et lån kan siges at være. En sådan nedre grænse kan ramme dansk realkredit uforholdsmæssig hårdt, for alle de danske lån kan vise sig at være sikrere end det nederste niveau, de nye regler sætter. Dermed kan realkreditinstitutterne blive tvunget til at opfylde højere kapitalkrav, end der er grund til«, siger Jesper Rangvid.

Det er langtfra første gang, der er problemer. I 2013-2014 besluttede EU’s myndighed, at de obligationer, der ligger bag de danske lån, ikke kunne betegnes som let omsættelige – en påstand, som forskning modbeviser.

Kun en stor indsats fra danske politikere og embedsmænd gjorde, at de danske obligationer ikke havnede i en kategori, der ville have fordyret de danske boliglån voldsomt, påpeger Realkreditrådets direktør Ane Arnth Jensen. Sagerne viser, at EU’s regelsæt »nogle gange er gift for den danske realkreditmodel«, siger hun.

»Danmark har kæmpet meget i EU for dansk realkredit, fordi den er så speciel og ikke passer helt ind i det skema, som er lagt ned over alle kreditinstitutter i Europa. Nu åbner denne her aftale mulighed for, at Danmark kan sige, at der er nogle særlige egenskaber ved dansk realkredit, som gør, at vi skal undtages fra dele af reguleringen«, siger Jesper Rangvid.

Messerschmidt ser frem til at slippe for kampen for at sikre realkreditten.

»Kampen om den danske realkredit er uden sammenligning den sag, jeg har brugt mest tid på siden valget. Man skal bruge ekstremt meget politisk kapital på at overbevise de andre lande om, at det danske system er sikkert. Vi skal begynde forfra med Adam og Eva, hver gang der indføres nye regler, som ikke passer til det danske system«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce