Enegang. FOA-formand har gået enegang i trepartsforhandlingerne og er mod sin egen hovedorganisation LO's forslag til integration. Her er han på Dansk Folkepartis årsmøde i 2014.
Foto: Astrid Dalum

Enegang. FOA-formand har gået enegang i trepartsforhandlingerne og er mod sin egen hovedorganisation LO's forslag til integration. Her er han på Dansk Folkepartis årsmøde i 2014.

Økonomi

Ny runde trepart kommer efter påskeferien

Trepartsaftale om integration af flygtninge snart på plads.

Økonomi

Den kontroversielle aftale om en integrationsgrunduddannelse (igu) af flygtninge er ikke endeligt på plads, men allerede nu er der lagt op til en ny omgang forhandlinger om endnu en trepartsaftale.

Regeringen har indkaldt arbejdsgivere og lønmodtagere til forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet til et »opstartsmøde for de videre trepartsforhandlinger« 15. april. Her skal fagbevægelsen populært sagt have betalingen for at acceptere, at flygtninge kan arbejde i særlige indslusningsforløb, hvor der også er uddannelse inkluderet, på timelønninger ned til en 50’er. I første omgang er der lagt op til forhandlingerne om »at imødegå fremtidens mangel på faglært arbejdskraft« og »sikre flere praktikpladser«.

»Vi har ikke garanti for, at der bliver nået et resultat, men jeg har tillid til, at vi kan opnå et resultat. Ellers ville vi ikke indgå en trepartsaftale om integration«, siger HK-formand Kim Simonsen, der er en del af LO’s forhandlingsdelegation.

I første omgang fortsætter forhandlingerne om trepartsaftalen i dag i Beskæftigelsesministeriet. Forhandlingerne er så langt, at der forventes en endelig aftale om integration torsdag. HK’s formand ser gerne en bredere dagsorden end blot uddannelse, når forhandlingerne genoptages efter påske.

»Det kunne for eksempel være pension, så det kan betale sig at spare op via arbejdsmarkedspensionerne. I øjeblikket bliver mange ramt af modregning i folkepensionen, når de har en pension ved siden af«, siger Kim Simonsen.

De offentligt ansattes forbund, FOA, vendte sig mod igu-aftalen, men kom altså i mindretal i LO’s forhandlingsudvalg. FOA-formand Dennis Kristensen er stærkt optaget af, at der er noget i ’godteposen’ til hans medlemmer.

Jeg har tillid til, at vi kan opnå et resultat

»Det er vigtigt at få sendt et signal til ganske almindelige lønmodtagere om, at der er andet i trepartsaftalen end integration. Tusindvis af mine medlemmer bliver bedt om at gøre en indsats i den daglige integration på arbejdspladser. De skal kunne se sig i en aftale«, siger han og tilføjer:

»Uddannelse er vigtigt, men jeg så også gerne temaer som social dumping, modregning af pension og arbejdsmiljø. Sidstnævnte er vigtigt, når vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi er 70 år«.

Hovedorganisationen FTF har holdt sig ude af slagsmålet om igu, men så også gerne en bredere vifte af temaer i de fortsatte forhandlinger.

»Vi skal gerne have en bredere tilgang til uddannelse end blot at lade det handle om de faglærte«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce