0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Olieprisen falder: Hvad betyder det for din og Danmarks økonomi

Du får flere penge at købe for. Til gengæld går statskassen glip af milliardindtægter fra Nordsøen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Globale oliepriser påvirker almindelige danskeres hverdag, når vi køber varer eller tanker brændstof på bilen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er godt nyt for danske forbrugere, når de store olieproducerende lande ikke kan blive enige om at begrænse deres ekspanderende olieproduktion. Når landene pumper mere olie op af undergrunden, falder prisen på olien nemlig. I sidste ende betyder det, at det bliver billigere at være forbruger.

»Når olieprisen falder, bruger vi færre penge på olie og flere penge på andre ting. Istedet for at tanke benzin, kan vi eksempelvis tage ud og spise«, lyder det fra cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Han pointerer samtidig, at man altid betaler for den energi, som er blevet brugt på varen, når vi køber ind. »De fleste ting er transporteret eller bliver på anden måde påvirket af olieprisen. Det er sjældent, prisniveauet på varer falder, men til gengæld stiger prisen langsommere«.

Mens prisudviklingen på varer går langsommere, har olieprisen til gengæld ikke den samme effekt på lønudviklingen i samfundet. Det betyder, at mens danskerne i gennemsnit tjener flere penge, følger prisen på varerne ikke med. Resultatet bliver, at den enkelte har råd til mere.

Op til 600 kr. mere om måneden

Ifølge en udregning fra Danske Bank viser det sig i en konkret besparelse på omkring 50 øre for en liter benzin, hver gang olieprisen falder med ti dollar pr. tønde. For en typisk dansk familie vil det betyde en besparelse på 57 kr. om måneden i benzin. På samme måde sparer den samme familie omkring 50 kr. om måneden på andre varer og tjenester, der på længere sigt er afhængig af olieprisen.

Samler man tallene, betyder det sidste års prisfald på olie en samlet besparelse på 300 kr. om måneden for en typisk børnefamilie med to voksne.

Kigger man to år tilbage er besparelsen på 600 kr. om måneden.

Statskassen skrumper

Mens den faldende oliepris er godt for forbrugere og erhvervslivet, er det mindre godt for statskassen. Her går samfundet glip af store beløb i tabte olieindtægter fra Nordsøen.

»Fald i oliepriserne har en negativ effekt på statsbudgettet. I Finansministeriet har man en tommelfingerregel om, at hvis olieprisen falder med ti dollar, betyder det tre milliarder kroner mindre i statskassen. Det betyder, at der bliver råd til færre ting - for eksempel velfærdsydelser - eller vi skal betale mere i skat«, siger Las Olsen.

Fra 2005 til 2014 lå indtægterne fra Nordsøen mellem 18 og 30 milliarder kroner. Men i takt med at olieprisen styrtdykker, falder indtægterne. I år er forventningen, at der kommer under 4 milliarder kroner i statskassen.

»I sidste ende er det borgerne, der betaler regningen. Hvor regningen havner i forhold til de offentlige finanser, er et politisk spørgsmål«, lyder det fra Las Olsen.

Han vurderer samtidig, at den positive effekt for borgerne opvejer den negative effekt på statens indtægter i form af øget økonomisk aktivitet og mere vækst i samfundet.

Doha-mødet ikke afgørende

Siden fredag er prisen på olie faldet med 5,2 procent. Det sker på baggrund af det sammenbrudte møde mellem OPEC-landene og andre olieproducerende lande søndag. På mødet forsøgte landene at aftale en begrænsning af olieproduktionen.

Selv om benzinpriserne er faldet med omkring 50 øre, vil den fejlslagne aftale ikke være afgørende for prisniveauet fremadrettet, vurderer Las Olsen. Han støttes af chefanalytiker i Nordea, Thina Margrethe Saltvedt.

»Aftalen har ikke så stor direkte effekt. På kort sigt fortsætter Iran, Irak og Saudi-Arabien priskrigen mod de europæiske olieproducenter. Men det er den første af den slags aftaler mellem OPEC-landene og andre olieproducerende lande i 15 år. Og første skridt på længere sigt, hvor forhåbningen er at opbremse olieproduktionen globalt«, lyder det fra Thina Margrethe Saltvedt.

Iran havde allerede inden mødet meldt ud, at de ikke ønskede at indgå en aftale, som betød at de skulle begrænse deres olieproduktion.

Næste møde er sat til at finde sted i juni.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce