Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

FREMMØDE. Taxa-chauffører, vognmænd og andre fra branchen var mødt talstærkt frem ved dagens retssag mod seks Uber-chauffører. De oplever, at de mister deres kunder til den verdensomspændende kørselstjeneste.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taxa-chauffør i overfyldt retssal: »Jeg er kommet, fordi jeg vil se dem dømt«

Uber-chauffører skulle for retten i dag i principiel retssag, som trækker ud.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig skulle dagens Uber-retssager været foregået i Københavns Byrets sal 16, men retten rykkede kort før start sagerne til den større sal 60.

Interessen for pladserne på tilskuerrækkerne var nemlig så stor, at der ikke var plads til alle fremmødte i den store sal. Blandt dem fyldte taxa-chauffører, vognmænd og andre fra branchen godt.

Og da en vagt spurgte ud i forsamlingen af afventende fremmødte, som der ikke var plads til i salen, om der var en domsmand iblandt, meldte en mand i taxa-jakke sig da også kækt.

»Nej. Men jeg vil gerne. Selvom jeg nok ikke er helt neutral«, grinede han til sine kollegaer.

De må vente

Taxa-chaufførerne var kommet i håbet om at se deres største konkurrent Uber få et ordentligt hak i tuden. Og de seks tiltalte chauffører få en bøde hver på 5.000 kroner.

En af de fremmødte var den førtidspensionerede taxa-chauffør Tommy Petersen, som dog stadigvæk kører taxa indimellem.

»Jeg er kommet her i dag, fordi jeg vil se dem dømt. De foretager sig noget ulovligt«, sagde han.

En anden af dem var vognmand Erik Gissel Jensen. Og selv om han og Tommy Petersen kommer fra to konkurrerende taxa-selskaber, var de i dag på samme hold.

RETSSAG:

»Jeg synes, vi i dag skal have en afklaring på, hvordan chaufførerne og vognmændene er stillet. For det kan ikke blive ved at trække ud. Jeg forventer, de bliver dømt og får den bøde for overtrædelse af taxikørselsloven«, sagde han.

Men sådan gik det ikke.

Sagen er nemlig trukket ud, efter at de to forsvarsadvokater, Betina Hald Engmark og Eddie Omar Rosenberg Khawaja, med kort varsel havde anmodet om at få udskudt sagen. Og på trods af at dommer Grethe Jørgensen efter længere tids overvejelser besluttede, at der ikke var baggrund for at udskyde sagen, fik forsvarsadvokaterne på sin vis deres vilje.

For ved frokosttid havde den første tiltalte endnu ikke nået at afgive forklaring. Og da den tiltaltes forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, som repræsenterede i alt to klienter i retten, havde andre ærinder senere på dagen, måtte retten gå direkte til Eddie Omar Rosenberg Khawajas fire klienter.

Tiltalt for ulovlig taxakørsel

Spørger man taxa-chaufførerne, har de seks Uber-chauffører kørt »piratkørsel«, men ifølge de to tiltalte, som valgte at svare på spørgsmål i retten i dag, var der tale om »samkørsel«.

Og det er hele sagens omdrejningspunkt. Nemlig om Uber-kørsel er taxa-kørsel, og om chaufførerne, der får deres ture gennem den verdensomspændende app, derfor skal leve op til taxikørselsloven.

Det mener anklageren, at det er. Og de fire mænd, der i dag nåede at komme for retten, er derfor tiltalt for at køre taxikørsel i biler, som ikke er indregistreret til erhvervsmæssig persontransport, og uden at have den fornødne uddannelse.

FORBRUGERRÅDET:

De blev alle stoppet af patruljebetjente i København, hvor betjentene - som i dag vidnede - opdagede, at der var tale om Uber-kørsel.

Men de fire mænd, Eddie Omar Rosenberg Khawaja forsvarer, fik ikke deres dom i dag - og tilhørerne fik ikke meget forløsning for ventetiden. For dommer Grethe Jørgensen ønsker en fælles votering i sagerne.

»Jeg havde forestillet mig, at sagerne skulle procedures under et«, sagde hun.

Derfor fortsætter sagen med de sidste to tiltalte 17. juni. Og det er forsvarsadvokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja fint tilfreds med.

»Vores anmodning var, at der skulle ske udsættelse af sagen, men når det nu kørte igennem, som det gjorde i dag, synes jeg, det er fint, at der er fastsat et retsmøde ude i fremtiden, så nogle af de underoplyste ting, der er i sagen, kan blive oplyst mere, frem til at vi skal i retten igen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden