Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BORBERG THOMAS
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hovsa: FN roser Nordeas skatteetik

FN-chefs begejstring er svækket af Panama-sag.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den havde de færreste nok set komme: Nordea bliver fremhævet i FN som et godt eksempel på, at fremsynede banker har indset værdien af god og ansvarlig skatteetik.

Men det skete også, inden det for 3 uger siden kom frem, at Nordea i Luxembourg i stor stil har hjulpet sine kunder med at oprette skuffeselskaber i skattelyet Panama.

Den internationale anerkendelse af Nordeas skatteetik kommer fra Unpri, et rådgivende organ for internationale investorer under FN. Og direktøren for Unpri er ikke længere helt tilfreds med Nordea.

»Man kan ikke have, at ansatte i den ene del af organisationen arbejder med en helt anden skatteetik end andre i organisationen, som det tilsyneladende er sket«, siger Fiona Reynolds.

»Det er bestyrelsens ansvar, at ansvarlig skatteetik bliver gennemført i hele organisationen«.

LÆS OGSÅ

Efter grundig analyse af egne erfaringer og interviews med skatteeksperter og virksomheder udsendte Nordea i 2014 en redegørelse for selskabets skattefilosofi. Her gennemgår banken detaljeret, hvor gruelig galt det kan gå på flere forskellige fronter, hvis man bliver grebet i noget, der opfattes som fifleri.

»Selv om skatteunddragelse kan være givtigt på kort sigt, kan det på længere sigt påføre betydelig skade på omdømmet samt på forholdet til skattemyndighederne og de lokale samfund«, forklarer Nordea i ’Responsible Corporate Tax Practices’.

Omvendt styrker det virksomhedernes omdømme, hvis de opfattes som ansvarlige bidragydere til f.eks. sundhedsvæsen og skoler. Derfor kan virksomheder med fordel »skifte fra at betragte skat som en omkostning, der skal begrænses mest muligt, til at se skatten som et konstruktivt bidrag til de samfund, de arbejder i«, lyder det gode råd.

Vejledningen er henvendt både til Nordeas egne medarbejdere og til kunderne.

Da Panama-papirerne kom frem, afviste Nordea i første omgang kategorisk, at der var noget at komme efter. På et senere pressemøde erkendte Nordeas topchef, Casper von Koskull, at banken i et vist omfang kan have medvirket til skatteunddragelse. Banken har nu iværksat en grundig undersøgelse af sagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden