Tobaksfjende. Rygninge r folkesundhedens fjende nummer et, siger EU-kommissær for sundhed og fødevarer Vytenis Andriukaitis fra Litauen.
Foto: Finn Frandsen

Tobaksfjende. Rygninge r folkesundhedens fjende nummer et, siger EU-kommissær for sundhed og fødevarer Vytenis Andriukaitis fra Litauen.

Økonomi

EU-kommissær: Vi skal tro på videnskaben og fremskridtet

Hans arbejdsbord er læsset med ’varme kartofler’ og kontroversielle sager. Men EU’s kommissær for fødevarer og sundhed vil ikke lade sig styre af folkestemninger, som han beskylder for at ville tilbage til middelalderen..

Økonomi

Han er fra Litauen og de fleste danskere vil formentlig have svært ved at udtale hans navn: Vytenis Andriukaitis er EU-kommissionens øverste ansvarlige for emner som tobaksrygning, hormonforstyrrende stoffer, alkohol og glyphosat, det omstridte aktivstof i ukrudtsmidlet Roundup.

I sidste uge var han et smut i København, og her stillede han bl.a. op til fri debat på Panum-instituttet under Københavns Universitet, hvor han ikke lagde skjul på sine holdninger til de ophedede debatter, der ofte præger hans ansvarsområde.

»Nogle politikere, højtråbende folk og ngo’er spreder budskabet om at glyphosat er kræftfremkaldende«, siger han til auditoriet.

»Hvad skal vi gøre, hvis folk ikke stoler på videnskaben? Jeg har brugt et helt år på at diskutere glyphosat. WHO’s kræftpanel IARC identificerer en risiko, ja. Men derefter vurderer man risikoen og til sidst forvalter man risikoen«, tordner han.

Indsats mod rygning

Lægen fra Litauen, som i øvrigt er den første medicinsk uddannede sundhedskommissær i EU’s historie, er langt mere optaget af at gøre noget ved de dræbere, der bevisligt slår flest mennesker ihjel i EU.

Tobakken for eksempel.

»Alle ved, at rygning er skadeligt. Alligevel ryger europæerne fortsat. Hvordan stopper vi? Hvad vil I gøre?«, spørger han ud til publikum.

EU gør sin del. Sidste fredag trådte et nyt tobaksdirektiv i kraft, som giver en lang række nye muligheder for at bekæmpe rygning. Men selv om det er medlemslandene, der i enighed har vedtaget det, er der stor forskel på, hvor helhjertet de enkelte lande går ind i kampen.

Danmark har således modsat flere andre lande valgt at undlade at benytte muligheden for at fjerne farver og varemærker fra cigaretpakkerne. Men så må vi gøre noget andet, advarer han.

»Der er 14 nye tiltag i EU’s tobaksdirektiv, som blev vedtaget i 2013. Og danske lovgivere har pligt til at implementere det. Ellers har vi redskaber til at indlede procedurer. Vi holder øje med jer. Jeg har både gulerod og stok, og jeg vil bruge stokken«, siger Vytenis Andriukaitis – dog med et smil, der skal afvæbne det hårde budskab.

Han er også lodret uenig når en anden fremtrædende forsker i publikum, professor Peter Gøtzsche som leder det Nordiske Cochrane center, efterlyser en indsats mod overforbrug af medicin.

»Medicin er den tredjestørste dødsårsag efter hjertesygdomme og kræft. Vi dræber mange med vore receptpligtige midler og kunne spare mange liv ved at bruge mindre medicin«, siger han og foreslår et forbud mod medicinalreklamer.

»Jeg er lodret uenig«, lyder det direkte svar fra Vytenis Andriukaitis. »Jeg er læge og har arbejdet i 26 år og ikke én af mine patienter er døde på grund af medicin. Ja, nogle lægemidler har uheldige bivirkninger, og overforbrug er et problem. Men debatten er vildledende. Tag diskussionen om vacciner – mange siger, at de er farlige, men hvor er beviserne?«

Peter Gøtzsche forsøger at komme ind med en replik: »Der er solid videnskabelig evidens for...«

»Vis mig den!«, lyder kravet.

EU vil ikke sænke standarder

Den iltre EU-kommissær får også spørgsmål om de svære forhandlinger med USA om en frihandelsaftale, den såkaldte TTIP, som nogle mener vil åbne de europæiske kølediske for amerikanske fødevarer, der er forbud mod i dag.

»Ja, TTIP står jo som bekendt for Tobacco, Tomatoes, Investments og Potatoes«, joker han, »altså tre gode ting og én dårlig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men så bliver han alvorlig igen.

»TTIP handler ikke om fødevaresikkerhed – det er forkert og vildledende information. Vi holder møder i Bruxelles og i Washington og der bliver ikke nævnt et ord om vore phytosanitære standarder. EU har de højeste standarder i verden og det er vores ansvar at opretholde dem. USA’s standarder er deres egne. TTIP er et spørgsmål om at kunne sammenligne, ækvivalere og harmonisere inspektionen. I dag venter europæiske produkter 10-15 år på at komme ind i USA, mens amerikanske varer venter 3-5 år på at komme ind i Europa«, forklarer han.

Jeg har levet under kommunismen og KGB og alene det, at jeg står her i dag er et mirakel. Jeg tror på fremskridtet

Det har altså intet på sig, når kritikerne hævder at USA vil presse EU til at sænke sine standarder.

»Men nogle fodrer hele tiden opinionen med historier om klorkyllinger, hormonbøffer, GMO og Monsanto... det er middelalder! Jeg har aldrig hørt så mange konspirationsteorier og så mange krav om forbud, forbud, forbud! Men hvor er innovationen, skal EU være et landbrugsmuseum? Skal alle forskere rejse til USA?«, spørger han.

Og nu bliver kommissæren personlig:

»Jeg er uenig. Vi progressive må være opinionsdannere. Jeg har levet under kommunismen og KGB og alene det, at jeg står her i dag er et mirakel. Jeg tror på fremskridtet«, lyder hans afskedssalut.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce