Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tobaksfjende. Rygninge r folkesundhedens fjende nummer et, siger EU-kommissær for sundhed og fødevarer Vytenis Andriukaitis fra Litauen.
Foto: Finn Frandsen

Tobaksfjende. Rygninge r folkesundhedens fjende nummer et, siger EU-kommissær for sundhed og fødevarer Vytenis Andriukaitis fra Litauen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-kommissær: Vi skal tro på videnskaben og fremskridtet

Hans arbejdsbord er læsset med ’varme kartofler’ og kontroversielle sager. Men EU’s kommissær for fødevarer og sundhed vil ikke lade sig styre af folkestemninger, som han beskylder for at ville tilbage til middelalderen..

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han er fra Litauen og de fleste danskere vil formentlig have svært ved at udtale hans navn: Vytenis Andriukaitis er EU-kommissionens øverste ansvarlige for emner som tobaksrygning, hormonforstyrrende stoffer, alkohol og glyphosat, det omstridte aktivstof i ukrudtsmidlet Roundup.

I sidste uge var han et smut i København, og her stillede han bl.a. op til fri debat på Panum-instituttet under Københavns Universitet, hvor han ikke lagde skjul på sine holdninger til de ophedede debatter, der ofte præger hans ansvarsområde.

»Nogle politikere, højtråbende folk og ngo’er spreder budskabet om at glyphosat er kræftfremkaldende«, siger han til auditoriet.

»Hvad skal vi gøre, hvis folk ikke stoler på videnskaben? Jeg har brugt et helt år på at diskutere glyphosat. WHO’s kræftpanel IARC identificerer en risiko, ja. Men derefter vurderer man risikoen og til sidst forvalter man risikoen«, tordner han.

Indsats mod rygning

Lægen fra Litauen, som i øvrigt er den første medicinsk uddannede sundhedskommissær i EU’s historie, er langt mere optaget af at gøre noget ved de dræbere, der bevisligt slår flest mennesker ihjel i EU.

Tobakken for eksempel.

»Alle ved, at rygning er skadeligt. Alligevel ryger europæerne fortsat. Hvordan stopper vi? Hvad vil I gøre?«, spørger han ud til publikum.

EU gør sin del. Sidste fredag trådte et nyt tobaksdirektiv i kraft, som giver en lang række nye muligheder for at bekæmpe rygning. Men selv om det er medlemslandene, der i enighed har vedtaget det, er der stor forskel på, hvor helhjertet de enkelte lande går ind i kampen.

Danmark har således modsat flere andre lande valgt at undlade at benytte muligheden for at fjerne farver og varemærker fra cigaretpakkerne. Men så må vi gøre noget andet, advarer han.

»Der er 14 nye tiltag i EU’s tobaksdirektiv, som blev vedtaget i 2013. Og danske lovgivere har pligt til at implementere det. Ellers har vi redskaber til at indlede procedurer. Vi holder øje med jer. Jeg har både gulerod og stok, og jeg vil bruge stokken«, siger Vytenis Andriukaitis – dog med et smil, der skal afvæbne det hårde budskab.

Han er også lodret uenig når en anden fremtrædende forsker i publikum, professor Peter Gøtzsche som leder det Nordiske Cochrane center, efterlyser en indsats mod overforbrug af medicin.

»Medicin er den tredjestørste dødsårsag efter hjertesygdomme og kræft. Vi dræber mange med vore receptpligtige midler og kunne spare mange liv ved at bruge mindre medicin«, siger han og foreslår et forbud mod medicinalreklamer.

»Jeg er lodret uenig«, lyder det direkte svar fra Vytenis Andriukaitis. »Jeg er læge og har arbejdet i 26 år og ikke én af mine patienter er døde på grund af medicin. Ja, nogle lægemidler har uheldige bivirkninger, og overforbrug er et problem. Men debatten er vildledende. Tag diskussionen om vacciner – mange siger, at de er farlige, men hvor er beviserne?«

Peter Gøtzsche forsøger at komme ind med en replik: »Der er solid videnskabelig evidens for...«

»Vis mig den!«, lyder kravet.

EU vil ikke sænke standarder

Den iltre EU-kommissær får også spørgsmål om de svære forhandlinger med USA om en frihandelsaftale, den såkaldte TTIP, som nogle mener vil åbne de europæiske kølediske for amerikanske fødevarer, der er forbud mod i dag.

»Ja, TTIP står jo som bekendt for Tobacco, Tomatoes, Investments og Potatoes«, joker han, »altså tre gode ting og én dårlig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men så bliver han alvorlig igen.

»TTIP handler ikke om fødevaresikkerhed – det er forkert og vildledende information. Vi holder møder i Bruxelles og i Washington og der bliver ikke nævnt et ord om vore phytosanitære standarder. EU har de højeste standarder i verden og det er vores ansvar at opretholde dem. USA’s standarder er deres egne. TTIP er et spørgsmål om at kunne sammenligne, ækvivalere og harmonisere inspektionen. I dag venter europæiske produkter 10-15 år på at komme ind i USA, mens amerikanske varer venter 3-5 år på at komme ind i Europa«, forklarer han.

Jeg har levet under kommunismen og KGB og alene det, at jeg står her i dag er et mirakel. Jeg tror på fremskridtet

Det har altså intet på sig, når kritikerne hævder at USA vil presse EU til at sænke sine standarder.

»Men nogle fodrer hele tiden opinionen med historier om klorkyllinger, hormonbøffer, GMO og Monsanto... det er middelalder! Jeg har aldrig hørt så mange konspirationsteorier og så mange krav om forbud, forbud, forbud! Men hvor er innovationen, skal EU være et landbrugsmuseum? Skal alle forskere rejse til USA?«, spørger han.

Og nu bliver kommissæren personlig:

»Jeg er uenig. Vi progressive må være opinionsdannere. Jeg har levet under kommunismen og KGB og alene det, at jeg står her i dag er et mirakel. Jeg tror på fremskridtet«, lyder hans afskedssalut.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden