Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Thomas Borberg(arkiv)
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyr bil og livsstil får Bagmandspolitiet til at sigte mulig insider i Skat

En medarbejder i Skat er sigtet, mistænkt for at have medvirket til svindel i den store udbyttesag, selv om sagen først blev droppet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ikke det var, fordi udbyttesagen var så dybt alvorlig og så langtfra afsluttet, kunne den ganske sikkert friste en filminstruktør med hang til det gode drama.

Uden nogen form for modstand har udenlandske storsvindlere i ro og mag plyndret den danske statskasse og er stukket af med mindst 9 milliarder kroner i et svindelnummer, der for længst er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri.

LÆS OGSÅ

Nu får fortællingen et ekstra krydderi.

For Bagmandspolitiets efterforskning har ikke kun været koncentreret om de formodede udenlandske storsvindlere. Mens danskerne måbende fulgte afsløringen af det dristige udbyttekup i det sene efterår 2015, indledte Bagmandspolitiet også en helt selvstændig og dybt hemmelig efterforskning af en menig mandlig skattemedarbejder, der til daglig arbejdede med de enorme refusioner af udbytteskat i Skats særlige enhed i Høje Taastrup.

Kolleger løj for mistænkt

En formodet insider, der blandt andet havde gjort sig bemærket blandt sine kolleger, fordi han havde en dyr livsstil, dyre biler og en meget ung russisk hustru med kontroversielle forretningsforbindelser.

En livsførelse, der ikke umiddelbart matchede lønnen som HK’er i en statslig virksomhed.

Derfor bad Skat selv Bagmandspolitiet undersøge sagen. Men frem for at anholde manden og gennemføre en række forhør valgte bagmandspolitiet og Skat at lade manden arbejde videre i forventningen om, at han ville afsløre sig selv, hvis han samarbejdede på skrift eller i tale med en eller flere af de udenlandske forretningsfolk, der var i politiets søgelys som sagens formodede bagmænd.

En besværlig strategi, da ’insideren’ fortsat arbejdede i afdelingen og var tæt på det arbejde, der blev sat i gang for at opbygge et nyt og mere sikkert system for refusion af udbytteskat.

Derfor måtte afdelingens chef og øvrige medarbejdere sørge for, at den mistænkte insider ikke fik mulighed for at arbejde på egen hånd eller fik noget større ansvar – samtidig med at dagligdagen skulle virke så naturlig som mulig, så insideren ikke fik nogen mistanke om den igangværende efterforskning.

Sagen droppet – og genstartet

Men efter et par måneders politiarbejde meddelte Skats indsatsdirektør Jim Sørensen til de relevante chefer, at aktionen var afblæst, at Bagmandspolitiets efterforskning angiveligt ikke havde givet noget resultat. En udlægning der bliver bekræftet af flere kilder tæt på sagen.

Men enten var der tale om en misforståelse, eller også har Bagmandspolitiet fundet en ny forbindelse mellem Skats medarbejder og de udenlandske bagmænd.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

For nu er den pågældende medarbejder sigtet og sendt hjem. Det har skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortalt medlemmerne af Folketingets Skatteudvalg i en dybt fortrolig orientering, skriver Weekendavisen.

Flere medlemmer af udvalget bekræfter oplysningerne over for Politiken. Men de oplyser også, at orienteringen blev givet for flere måneder siden.

Og det overrasker flere kilder tæt på sagen, at de dybt fortrolige oplysninger netop bliver lækket på et tidspunkt, hvor skatteministeren er under pres for at åbne de tjenstlige forhør, der til efteråret skal undersøge, om tre hjemsendte skattechefer kan gøres ansvarlige for svigt i udbyttesagen. De har alle bedt om, at afhøringerne foregår i fuld offentlighed, sådan som reglerne giver mulighed for, når statslige tjenestemænd udtrykkeligt beder om det. De frygter, at de bliver ofret politisk i en sag, der ifølge dem burde have konsekvenser højere oppe i systemet.

Men så sent som sidste lørdag valgte skatteministeren noget overraskende at gå i pressen med nyheden om, at han efter alt at dømme vil lukke dørene til de tjenstlige forhør. En vurdering, han baserer på Bagmandspolitiets advarsel om, at åbne forhør kan skade efterforskningen.

Personligt går jeg ind for mest mulig åbenhed

»Personligt går jeg ind for mest mulig åbenhed. Men som skatteminister skal jeg balancere mellem hensynet til åbenhed og andre hensyn – eksempelvis, at vi ikke kompromitterer efterforskningen af danmarkshistoriens største skattetyveri«, lød skatteministerens skriftlige udmelding, som kom efter over en måneds betænkningstid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den melding har de hjemsendtes advokater og flere eksperter kritiseret voldsomt lige siden. De mener ikke, at der er nogen form for sammenhæng mellem den økonomiske svindelsag og de eventuelle svigt, der har været i myndighedernes forvaltning af udbytteskatten.

»Jeg har ikke hørt om denne her sigtelse før, så den må være af nyere dato. Men det ændrer ikke en tøddel på, at en straffesag og en tjenestemandssag er to helt forskellige sager. I straffesagen undersøger man, om der er nogen, der har begået noget strafbart – og hvis der er en medarbejder i Skat, der har hjulpet svindlerne, så er det jo kun ham, der ved noget om det, han er mistænkt for. Tjenestemandssagerne handler jo ikke om svindel, men om der er sket forsømmelser i myndighedsarbejdet«, siger advokat Stine Gry Johannesen, der repræsenterer den ene af de tre hjemsendte skattechefer.

Foto: MF

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden