Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: LEHMANN MARTIN
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det gik op for mig, at problemerne er så store, at det på nogle områder har ført til et sammenbrud«

Skatteministeren er klar til at gøre op med 12 års brutale besparelser i Skat; det handler om at redde den sidste rest at tillid til skattevæsenet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han bruger selv udtrykket sammenbrud.

Som en skræmmende konsekvens, hvis tingene bare får lov at fortsætte. For Skat befinder sig i en krise, der er så dyb og alvorlig, at der skal handles hurtigt, fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V), der har lanceret et overraskende åbent opgør med et helt årtis brutale besparelser, massefyringer og og digitale fejlsatsninger.

Nu beder Lauritzen om hjælp fra de partier, der selv har været med til at spare Skat sønder og sammen; hjælp til en historisk investerings- og kriseplan, der på samme tid skal redde Skat fra et truende kollaps og være med til at genoprette befolkningens tillid til velfærdssamfundets uundværlige pengemaskine.

Hvis danskerne skal acceptere at betale relativt meget i skat, skal der også være tillid til, at det er den rigtige skat, der bliver betalt

»Da jeg blev skatteminister, var jeg godt klar over, at jeg trådte ind i det der blev kaldt et problemministerium. Men det gik op for mig, at der er enorme problemer – og at de nu har vokset sig så store, at det på nogle områder har ført til et sammenbrud«, siger Karsten Lauritzen.

Her vil ministeren bruge milliarderne

»Der er behov for, at der bliver investeret et milliardbeløb, og det er ikke en enkelt milliard, det er en del milliarder«, siger ministeren og undgår dermed behændigt at konkretisere beløbet. Til gengæld lægger han ikke skjul på, hvor milliarderne skal bruges.

LÆS OGSÅ

Skat skal have vendt den hastigt voksende kurve over danskernes gæld til de offentlige kasser, der er eksploderet efter at Skat måtte skrotte det digitale gældsystem EFI i efteråret. Samtidig skal der bruges mange penge at udvikle et nyt system for ejendomsvurderinger for også her er det oprindelige system kollapset og har efterladt en uoverskuelig bunke af klagesager. Og så skal den grundliggende skatekontrollen tilføres yderligere mandskab og midler.

De tre områder kan nemt løbe op i 2-3 milliarder kroner.

Men planen handler ikke kun om at feje skårene fra Skats mange møgsager op. Ministeren peger desuden på endnu et ressourcekrævende område, som længe har ligget og ulmet i Skat. Nemlig det danske bidrag til et nyt storstilet europæisk toldsystem, som skal forenkle toldbehandlingen af varer mellem EU’s medlemslande.

Både behov for hænder og it-systemer

En tung digital omlægning, der ifølge Skats egne beregninger kan løbe op i halvanden milliard kroner.

»Man kan sige at ambitionen er at vi kommer foran problemerne, i stedet for at vi hele tiden halter bagefter og taper tingene lidt til, så de holder. Vi skal foran på de her fire områder - inddrivelse, ejendomsvurderinger, told og skattekontrol. Og så undersøger vi blandt andet, om vi skal styrke momskontrollen«, siger ministeren og tilføjer:

»Der er nogle grundlæggende ting, som skal være på plads i Skat, og det er dem, der er brug for at investere i. Vi skal sikre, at vi kan inddrive de penge, som folk skylder, at vi kan vurdere folks huse rigtigt, og at der er mulighed for at klage, og så skal vi sikre, at det ikke er muligt at snyde Skat for at stort milliardbeløb«.

Samlet kalder de fire områder på investeringer for langt over 4 milliarder og dertil kommer ukendte udgifter til den fortsatte udvikling af et nyt digitalt inddrivelsessystem. Den beregning vil ministeren dog ikke forholde sig til.

»Vi lægger ikke op til at gentage fiaskoen med endnu et stjernekrigsprojekt. Man kan ikke drive et skattevæsen alene med varme hænder. Der er behov for både hænder og IT. Hvis man skal kradse over 85 milliarder ind, er der også behov for noget IT«, siger ministeren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Historisk strategi-skifte

Hidtil har kriseplanerne for Skat mest af alt mindet om brandslukning, hvor medarbejderne er flyttet fra kriseområde til kriseområde i et forsøg på at få Skat til at løfte sig selv op fra afgrundens rand.

Derfor er det historisk, når skatteministeren nu vil tilføre nye midler til Skat.

Meldingen om midlerne kommer knap tolv år efter, at Kristian Jensen (V) som nytiltrådt skatteminister kunne præsentere visionen om effektiviseringer, som skulle skabe et ensartet og overskueligt skattesystem.

Siden da er Skats medarbejderstab reduceret med mere end 3.500 ansatte - en dramatisk personalereduktion, der blev forklaret og forsvaret med de indlysende effektiviseringsgevinster med nye IT-systemet som eksempelvis det digitale inddrivelsesystem EFI.

Men møgsag efter møgsag har gnavet af den mest grundlæggende ingrediens i et tillidsbaseret skattesystem; borgernes tillid til systemet. Derfor gør ministeren nu op med tolv års effektiviseringer, som er udviklet i hans eget parti.

»Det mindsker tilliden til skattevæsnet, og det er en helt afgørende samfundskontrakt. Hvis danskerne skal acceptere at betale relativt meget i skat, skal der også være tillid til, at det er den rigtige skat, der bliver betalt, og at pengene bliver brugt på den rigtige måde, og at der ikke er nogen, der kan slippe af sted med at snyde«, siger ministeren på det lille kontor i Slotsholmsgade, hvor han lige kan kan nå at aflevere sit budskab mellem to møder.

Hvem skal så betale?

»Det, der er gået galt i skattevæsnet, er, at man har effektiviseret uden at investere i de ting, der er forudsætningen for effektiviseringsplanerne. Den anerkendelse er der. Hvis man vil gøre tingene mere effektivt, skal styrelserne og medarbejderne have redskaberne til det. Grønthøsteren køres ud«, siger han og uddyber:

»Tiden er løbet fra at vise rettidig omhu. Det skulle man allerede have gjort for nogle år siden. Hvis vi skal undgå, at der opstår flere kriser i Skat, skal vi vælge investeringsvejen«.

Efter sommerferien indkalder ministeren partierne, som i efteråret indgik en historisk politisk borgfred for at sikre ro omkring et skattevæsen i krise. Sammen skal de finde midlerne til at løfte Skat ud af krisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har noteret mig, at partierne har tilkendegivet, at de vil være med til at rydde op i skattevæsnet. På den anden side af sommerferien vil jeg præsentere en samlet plan for investeringer i skattevæsnet. Samtidig vil jeg sige til den kreds af partier, som har et ansvar for, at tingene ser ud, som de gør, at vi i fællesskab må finde ud af at løse det her« siger Karsten Lauritzen.

Så er spørgsmålet bare, hvor pengene skal komme fra?

Karsten Lauritzen lægger ikke skjul på, at det kræver hårde politiske forhandlinger op til efterårets finanslov. Til gengæld lover han at det bliver nye penge, der ikke er tilvejebragt ved at omlægge Skats egne budgetter og procedurer - eller ved i stor stil at flytte rundt på medarbejderne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden