Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Topøkonom: Lad være med at skære ned i bistanden

Jeffrey Sachs bliver ofte beskrevet som verdens mest indflydelsesrige økonom. Han har et budskab til Danmark.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad være med at skære ned på udviklingsbistanden. Lad være med at opgive jeres lederrolle.

Sådan lyder det indtrængende budskab fra en af det 21. århundredes mest indflydelsesrige topøkonomer: Jeffrey Sachs. Han er uddannet på Harvard, personlig rådgiver for Ban Ki-moon og direktør for Earth Institute på Columbia University, hvor han også bestrider hele to professorater ind imellem sine hyppige rejser verden rundt som rådgiver for regeringer i udviklingslande.

»Danmark har en meget vigtig rolle som leder for socialt demokrati, klima og sundhed for de fattige lande«, siger den 62-årige økonom, hvis gennemslagskraft er så stor, at tre af hans bøger om bæredygtig udvikling og bekæmpelse af fattigdom har været på New York Times’ bestsellerliste, og hvis klummer og kommentarer bringes i over 100 aviser Jorden rundt.

»Hold fast i den tradition, jeg bønfalder jer. Det handler ikke kun om at være i front, men om at gøre det rette og dermed være et forbillede, der opmuntrer andre til at gøre det samme«.

Danmark har sammen med de andre nordiske lande ført an i udviklingsbistanden gennem 45 år, roser Jeffrey Sachs. Vi er dygtige, kreative og effektive i vores måde at give udviklingshjælp på.

»Det er livsvigtigt, essentielt, at vi ikke mister støtte fra lande som Danmark, for så falder det hele fra hinanden«, siger han.

Bæredygtighedens tid

Jeffrey Sachs er på en kort visit i København på vej til Folkemødet på Bornholm og forelæser i en stuvende fyldt festsal på Københavns Universitet på invitation fra KU’s Sustainability Science Centre.

Hans budskaber kan tilsyneladende mere end hamle op med lysten til fredagsøl, for der er ikke en ledig stol i salen, og efter forelæsningen stimler studerende sammen om den spinkle amerikanske professor for at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

Jeffrey Sachs er brændende optaget af FN’s nye udviklingsmål og af klimaaftalen fra Paris.

Med de to globale aftaler, som begge blev indgået i slutningen af 2015, er verden på vej ind i en ny tid, mener han: den bæredygtige udviklings tid.

Men det er også i sidste øjeblik.

Siden 1972, da FN holdt sin første store miljøkonference i Stockholm og begreber som ’grænser for vækst’ og ’bæredygtighed’ kom på dagsordenen, har vi sådan set vidst, hvad udfordringen var.

»Vi har spildt en masse tid. Der er gået over 40 år, og nu er tiden næsten udløbet, og vi står med ryggen mod muren«, advarer han.

»Nu har vi kun en eneste chance tilbage for at ramme rigtigt. På klimaproblemet har vi spildt så meget tid, at vi helt sikkert kommer til at sprænge 2-graders grænsen, hvis vi ikke får klimaaftalen fra Paris til at virke«.

Men klimaløsninger gør det ikke alene, alle FN’s 17 udviklingsmål skal ses i en stor sammenhæng som vor generations store chance for at tage livtag med fattigdom, konflikter og underudvikling, lyder hans budskab.

»De mål er, hvad vi har. Og de er efter min mening værd at kæmpe for. De hedder SDG efter Sustainable Development Goals, men jeg kalder dem også Social Democratic Goals, for de repræsenterer den skandinaviske ånd, som vil udligne uligheder og regulere verdenssamfundet til alles bedste«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»The American Way er: Bliv rig, og vær frie til at hade hinanden. Det er den ultraliberale, individualistiske vej. FN’s udviklingsmål viser en anden vej for verden. Vi skal ikke omstyrte kapitalismen, men vi har brug for en global socialdemokratisk revolution, hvor vi indfører en bedre regulering, omfordeling og planlægning. Jeg bruger jer nordiske lande som bevis for, at det er vejen til at skabe gode samfund«, siger han.

Jeffrey Sachs er en ivrig forsvarer af den socialdemokratiske samfundsmodel med en velreguleret kapitalisme. I den amerikanske valgkamp har han støttet Bernie Sanders og været en hård kritiker af Hillary Clintons forbindelser til Wall Street og til militærindustrien.

Selv om han erkender, at Sanders har tabt nomineringen, mener han, at opbakningen fra især de unge vælgere viser, at tiden er moden til at stifte et egentligt socialdemokratisk parti i USA.

Kampfly er en grel fejl

Nyheden om, at Danmark lige nu skærer dybt i udviklingsbistanden, at en stor del af pengene overflyttes til at finansiere flygtninge, og at vi samtidig sætter et stort antal milliarder af til at købe nye kampfly, får ham for alvor til at ryste på hovedet.

»Jeg håber virkelig ikke, at det sker. Det er en grel fejltagelse at bruge flere penge på militær i stedet for på udviklingsbistand. Vi har rodet os ind i nogle konflikter, som nemt kunne være undgået, og resultatet er denne massive flygtningekrise og en ny kold krig med Rusland«, siger Jeffrey Sachs.

USA burde aldrig have invaderet Irak, væltet Libyens Gaddafi eller forsøgt at omstyrte Assad i Syrien. Ej heller burde USA have ladet Nato udvide mod øst med De Baltiske Lande og invitationer til Georgien og Ukraine.

Det er skæbnesvangre fejltagelser, som koster os dyrt, mener Jeffrey Sachs.

»De nordiske statsministre burde sætte sig ned sammen med USA og resten af FN’s Sikkerhedsråd og sige: Lad os stoppe denne krig i Syrien, opgive at vælte Assad – det er imod FN’s charter, og det er ikke USA’s job at vælte udenlandske diktatorer. Hver gang vi prøver, ender vi med et blodbad, millioner af døde, flygtningekriser og nye bevægelser af ekstreme jihadister«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Europa betaler lige nu prisen for USA’s katastrofekurs i den syriske konflikt, mener Jeffrey Sachs. Flygtningekrisen er dog intet at regne for, hvad der kan ske, hvis vi slækker på indsatsen for at bekæmpe fattigdommen og dæmpe befolkningsudviklingen i Afrika.

»Beklager I jer over indvandringen nu, så vent, til Afrika har 2, 3 eller 4 milliarder indbyggere, fordi I ikke investerede i sundhed og uddannelse til pigerne i dag. Det er den allervigtigste opgave lige nu«, slutter han sin indtrængende opfordring.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden