Afgørelse. I dag faldt der dom i den største del af menneskehandels-komplekset, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Afgørelse. I dag faldt der dom i den største del af menneskehandels-komplekset, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Økonomi

13 rumænere dømt i kæmpe sag om menneskehandel

Retten i Lyngby har idømt 13 rumænere mellem 3 og 7 år og 11 måneders års fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Økonomi

13 personer er blevet blev idømt mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel og den første til økonomisk kriminalitet.

De 12 rumænere og den ene danske statsborger var tiltalt for bedrageri for mere end 10 millioner kroner og for menneskehandel med 26 rumænere. Retten i Lyngby fandt, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at 12 af de dømte har udnyttet 19 rumænere så groft, at der var tale om menneskehandel.

Alle 13 er kendt skyldige i bedrageri for mellem 3 og 10,3 millioner kroner.

Den 47-årige rumæner ED, der er blandt de 13 dømte, anses af anklagemyndigheden ikke kun for at være bagmand i den del af sagen, der blev afgjort i Retten i Lyngby i dag. Men for at være en af hovedarkitekterne i hele det omfattende sagskompleks, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'.

Han fik den højeste straf på 7 år og 11 måneders fængsel.

De 12 rumænere er alle dømt til udvisning af Danmark.

1.000 falske kontrakter

Under de mange retsmøder har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt sig skyldige. Herunder ED, der har forklaret, at han har hjulpet med 1.000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter. Cpr-numrene er blevet brugt til økonomisk bedrageri med en række danske virksomheder samt SKAT.

ED afviser dog, at der skulle være tale om menneskehandel. Han har derimod forklaret, at personerne har vidst, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

Både ED og flere af de øvrige dømte har anket sagen til frifindelse.

Lidt af et tilfælde

Politiet kom på sporet af sagen, da de tilbage i juni 2014 begyndte at aflytte EDs telefon. Politiet havde en formodning om, at han var indblandet i nogle indbrudssager. Efter kort tid fik de dog et vink om en hel sværm af personer, der talte om noget helt andet end indbrud. Herefter blev sagen overdraget til Task Force Indbrud, et Sjællandsk politisamarbejde, der er specialiseret i avanceret efterforskning.

I en stor aktion 25. februar slog politiet til mod 62 adresser. 95 personer blev anholdt, heraf formodes 22 at være menneskehandlere, mens resten anses som ofre for menneskehandel.

Anklagemyndigheden har afdækket forskellige celler i samme forbrydernetværk.

Dagens afgørelse var den anden i sagskomplekset. I den første celle blev tre rumænske søskende i december 2015 dømt for menneskehandel med tre rumænere og bedragei for 900.000 kroner. To af de tre søskende har anket dommen.

Derudover kører der en retssag i Retten i Glostrup, hvor tre rumænere og to syrere er tiltalt for menneskehandel med 20 personer og bedrageri for op mod 20 millioner kroner, mens en tredje sag, der vedrører en dansk advokat og en dansk revisor, er overgivet til Bagmandspolitiet.

Det har tidligere fremgået, at alle 13 personer er dømt for menneskehandel. Den ene person er dog kun dømt for bedrageri.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce