Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afgørelse. I dag faldt der dom i den største del af menneskehandels-komplekset, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Afgørelse. I dag faldt der dom i den største del af menneskehandels-komplekset, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'. Illustration: Christine Vierø Larsen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

13 rumænere dømt i kæmpe sag om menneskehandel

Retten i Lyngby har idømt 13 rumænere mellem 3 og 7 år og 11 måneders års fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

13 personer er blevet blev idømt mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel og den første til økonomisk kriminalitet.

De 12 rumænere og den ene danske statsborger var tiltalt for bedrageri for mere end 10 millioner kroner og for menneskehandel med 26 rumænere. Retten i Lyngby fandt, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at 12 af de dømte har udnyttet 19 rumænere så groft, at der var tale om menneskehandel.

Alle 13 er kendt skyldige i bedrageri for mellem 3 og 10,3 millioner kroner.

Den 47-årige rumæner ED, der er blandt de 13 dømte, anses af anklagemyndigheden ikke kun for at være bagmand i den del af sagen, der blev afgjort i Retten i Lyngby i dag. Men for at være en af hovedarkitekterne i hele det omfattende sagskompleks, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'.

Han fik den højeste straf på 7 år og 11 måneders fængsel.

De 12 rumænere er alle dømt til udvisning af Danmark.

1.000 falske kontrakter

Under de mange retsmøder har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt sig skyldige. Herunder ED, der har forklaret, at han har hjulpet med 1.000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter. Cpr-numrene er blevet brugt til økonomisk bedrageri med en række danske virksomheder samt SKAT.

ED afviser dog, at der skulle være tale om menneskehandel. Han har derimod forklaret, at personerne har vidst, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

Både ED og flere af de øvrige dømte har anket sagen til frifindelse.

Lidt af et tilfælde

Politiet kom på sporet af sagen, da de tilbage i juni 2014 begyndte at aflytte EDs telefon. Politiet havde en formodning om, at han var indblandet i nogle indbrudssager. Efter kort tid fik de dog et vink om en hel sværm af personer, der talte om noget helt andet end indbrud. Herefter blev sagen overdraget til Task Force Indbrud, et Sjællandsk politisamarbejde, der er specialiseret i avanceret efterforskning.

I en stor aktion 25. februar slog politiet til mod 62 adresser. 95 personer blev anholdt, heraf formodes 22 at være menneskehandlere, mens resten anses som ofre for menneskehandel.

Anklagemyndigheden har afdækket forskellige celler i samme forbrydernetværk.

Dagens afgørelse var den anden i sagskomplekset. I den første celle blev tre rumænske søskende i december 2015 dømt for menneskehandel med tre rumænere og bedragei for 900.000 kroner. To af de tre søskende har anket dommen.

Derudover kører der en retssag i Retten i Glostrup, hvor tre rumænere og to syrere er tiltalt for menneskehandel med 20 personer og bedrageri for op mod 20 millioner kroner, mens en tredje sag, der vedrører en dansk advokat og en dansk revisor, er overgivet til Bagmandspolitiet.

Det har tidligere fremgået, at alle 13 personer er dømt for menneskehandel. Den ene person er dog kun dømt for bedrageri.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden