Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ægteparret Pia og Johnny Røddik har kun set deres hus på tegninger, men de er ikke bekymrede for deres kommende hjem. Kilde: Jens Dresling/Politiken.tv

Økonomi

Købere af projektbolig: »Nu gider vi ikke klippe hækken mere«

Mere komfort og mindre at vedligeholde fik ægteparret Røddik til at købe projektbyggeri i Rødovre.

Økonomi

Midt i et virvar af mudder, gravkøer og grus er ægteparret Røddiks nye hjem ved at tage form.

Her skal de tilbringe deres otium.

Rundt om det gamle Irma kafferisteri i Rødovre skyder den spritnye bydel 'Irmabyen' op. Ifølge planen kommer den til at bestå af 1.000 projektboliger. En af dem har Johnny og Pia Røddik købt.

Vi gider ikke gå og holde vores store have. Den vokser helt vildt hurtigt og tager meget tid. Med projektboligen er det hele så nemt og bevemt

»Vi har alt for meget plads i det hus, vi bor i nu. Så vi glæder os til at skifte de 230 kvadratmeter ud med 94 vedligeholdelsesfri kvadratmeter her i Orangerihaven i Irmabyen«, siger Pia Røddik.

»Og vi gider ikke gå og holde vores store have. Den vokser helt vildt hurtigt og tager meget tid. Med projektboligen er det hele så nemt og bekvemt«, siger Johnny Røddik, mens han kigger ud over den enorme byggeplads. Derfor skrev parret i september 2015 under på en projektbolig.

»Med nybyggeriet får vi en masse komfort. Huset er godt isoleret. Der er varme i gulvet. Varme- og eludgifter bliver det halve af, hvad vi sidder for nu. Og generelt er det lækkert design«, fortæller Pia Røddik.

Dermed gør parret som et stigende antal indbyggere i hovedstadsområdet. Køber en projektbolig. Som Politiken for nylig har beskrevet, er andelen af projektlejligheder, der er sat til salg i København, mere end fordoblet på bare to et halvt år.

Johnny Røddik lægger ikke skjul på, at projektinvesteringen også skal ses i lyset af alder og pensionsmodenhed. Begge to er netop fyldt 60 år.

Pia Røddik arbejder som tandplejer på en tandlægeklinik i Allerød, mens en diskusprolaps har resulteret i førtidspension for ægtemanden. Før det har han været ansat 30 år hos Nordea.

Foto: DRESLING JENS

Inddraget i processen

Efter planen skal det stå klar til indflytning den 1. april 2017.

Og flyttebilen skal ikke køre langt. For parret bor allerede i nabolaget - lidt længere nede af den samme vej, som Irmabyen ligger på. Det har det gjort de sidste 14 år. Og deres 230 kvadratmeter store hus er allerede tæt på at være solgt.

Men hvordan føles det, at skrive under på et hus, man kun har set på papiret?

Parret er enige om, at tilliden til projektet er i top. Både byggefirmaet og ejendomsmægleren har været gode til at inddrage køberne og holde dem informeret undervejs.

»Desuden har vi indtil videre kun lagt 25.000 kroner i indskud«, forklarer Johnny Røddik. I alt løber projektboligen op i 3,075 millioner kroner.

»Vi har fået lov at sætte vores eget præg på huset undervejs i processen. For eksempel har vi selv valgt klinker, gulv og armaturer, og inden længe skal vi beslutte, hvilket køkken vi vil have«, fortæller Pia Røddik.

Hendes største bekymring ved huskøbet er, at de kommer til at bo meget tæt på naboerne. Meget tættere end de er vant til fra parcelhuset.

»Vi har mødt flere af dem i forbindelse med første spadestik og infomøder, og heldigvis virker det som nogle gode mennesker«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rift om rækkehusene

Første gang, tanken om et mindre og mere vedligeholdelsesfrit hus strejfede dem, var under sidste års klipning af hækken.

»Vi blev enige om, at nu gider vi altså ikke klippe den mere«, griner Pia Røddik.

Herefter gik det stærkt.

»Pludselig dukkede projektsalget op. Planen var, at vi først ville begynde at lede efter noget andet, når vi stoppede med at arbejde. Men så tog byggeriet form, folk begyndte at skrive under, og vi tænkte, at vi hellere måtte slå til«.

LÆS MERE

På nuværende tidspunkt er 20 ud af 21 etplansrækkehusene i Orangerihaven i Irmabyen solgt, fortæller Martin Christiansen, ejendomsmægler hos Danbolig Rødovre/Danbolig Niels Hald Projektsalg.

»Vi har alle mulige forskellige typer af købere. Seniorer og unge. Førstegangskøbere, forældrekøb og børnefamilier. Folk kommer primært fra København, Rødovre eller andre Vestegnskommuner. Men vi har faktisk også købere, der kommer helt fra Thy. Det, der formentlig tiltaler mange er, at det er nyt og lækkert og vedligeholdelsesfrit«.

Ifølge projektplanen skal Irmabyen rumme 1.000 huse - både lejligheder og rækkehuse. Sidste etape af byggeriet forventes færdigt i 2021 eller 2022.

Udsigt til økonomisk gevinst

Prisen er en vigtig faktor i at lokke nye beboere til Irmabyen, forklarer Martin Christiansen. Derfor skal der attraktive kvadratmeterpriser til. Og det mener Martin Christiansen bestemt er tilfældet for køberne af projektboligerne i Rødovre.

Du betaler nogle penge nu og her uden at vide, hvad du får. Derfor er projektbyggeri ofte forbundet med mere spekulation og usikkerhed

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I Carlsbergbyen mellem Vesterbro og Valby i København giver man i omegnen af 50.000 pr. kvadratmeter, mens det her koster omkring 28.000 og 30.000 pr. kvadratmeter, så derfor er der også noget at hente økonomisk«.

Lige netop den økonomiske gevinst, er et vigtigt argument, når købere af projektsalg sætter deres underskrift på kontrakten, forklarer boligekspert og lektor på Syddansk Universitet Morten Skak.

»Mange køber en projektbolig ud fra en forventning om, at boligpriserne fortsat vil stige. Men det kan reelt set gå begge veje«, forklarer han. Derfor er en solid økonomi og is i maven vigtigt, når man investerer i huse og lejligheder, der endnu ikke er opført.

»Du betaler nogle penge nu og her uden at vide, hvad du får. Derfor er projektbyggeri ofte forbundet med mere spekulation og usikkerhed«, vurderer Morten Skak.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce