Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedrivning. Dette hus har Guldborgsund købt og vil rive ned, men i de kommende år falder tempoet i nedrivninger på grund af faldende statstilskud.
Foto: Peter Hove Olesen

Nedrivning. Dette hus har Guldborgsund købt og vil rive ned, men i de kommende år falder tempoet i nedrivninger på grund af faldende statstilskud.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Faldefærdige huse får lov at stå

Med det lavere statstilskud vil der blot blive revet 300 tomme huse ned om året i stedet for godt 1.000.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der vil gå årtier, før landets op mod 50.000 faldefærdige huse er revet ned, hvis de statslige tilskud til nedrivning fortsætter i samme tempo som nu.

I både 2014 og 2015 gav staten via en pulje til landsbyfornyelse et tilskud på 200 millioner kroner årligt til landets kommuner, så de kunne rive faldefærdige huse ned. Omkring 1.100 huse faldt i 2014 for entreprenørmaskinerne, viser en evaluering fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), som vurderer, at statstilskuddet på i alt 400 millioner kroner vil række til at fjerne 3.000-3.600 bygninger. Samtidig anslår SBi, at der er en tilvækst i antallet nedrivningsegnede huse på 1.800 hvert år, fordi befolkningen på landet skrumper ind.

Fra i år bliver tilskuddet imidlertid sat ned til 55,7 millioner kroner årligt frem til 2020, så nedrivningstempoet vil blive sat ned til omkring 300 huse årligt, lyder vurderingen i organisationen Dansk Byggeri.

»Det er selvfølgelig muligt at rive huse ned uden tilskud, men det vil givetvis påvirke mulighederne for at få fjernet tomme ejendomme, når kommunerne ikke længere har samme mulighed for at få statsstøtte«, siger økonom Maria Berntsen, Dansk Byggeri.

I den gamle ordning skulle kommunerne selv betale 40 procent af udgiften til at få revet husene ned, mens kommunerne fra i år blot skal betale 30 procent af nedrivningsudgiften.

Færre tomme huse

»Når det statslige tilskud til at rive det enkelte hus ned stiger, kan de økonomisk trængte kommuner bedre være med, men til gengæld rækker midlerne til endnu færre huse«, siger Maria Berntsen.

Der findes ikke præcise opgørelser over antallet af faldefærdige huse i Danmark, men det daværende Ministerium for By, Bolig & Landdistrikter vurderede i 2014, at der er omkring 50.000 nedrivningsegnede bygninger på landsplan.

Antallet af tomme boliger er ifølge Danmarks Statistik faldet de seneste 6 år. I 2010 var der 154.317 boliger, som ifølge folkeregistret stod uden beboere. Det tal er faldet til 141.768.

En tom bolig er langtfra altid en faldefærdig bolig. Der kan være huse, der er handlet, hvis nye ejere blot ikke er flyttet ind. Der kan være huse, som er sat til salg, men bliver vedligeholdt af ejerne, som er flyttet til en ny bolig. Det er også muligt at købe en helårsbolig via den såkaldte fleksboligordning og kun bruge huset som fritidsbolig.

Men selv om antallet af tomme boliger er på vej ned, vokser antallet af tomme boliger i 27 af landets kommuner i det såkaldte Udkantsdanmark fortsat. I løbet af 6 år er der ifølge statistikkerne blevet 3.355 flere tomme boliger i disse kommuner.

Det har her i ferietiden ikke været muligt at træffe forskerne bag evalueringen af nedrivningspuljen, men da den 72 sider lange rapport blev offentliggjort i april, lød en af konklusionerne, at det betød meget for kommunerne at få fjernet de faldefærdige bygninger.

Hellere liv end nedrivning

»Det gør landsbyerne mere attraktive for de nuværende beboere og potentielle tilflyttere, og det øger værdien af nabogrundene og forbedrer kommunens image generelt«, forklarede seniorforsker Jesper Ole Jensen, SBi.

I regeringspartiet Venstre er der forståelse for, at landets kommuner ønsker at forskønne ved hjælp af statslige nedrivningspuljer. Det har dog ikke været muligt at få fat i landdistriktsordfører Thomas Danielsen, men i forbindelse med forliget om en ny planlov lød det:

LÆS OGSÅ

»Det vil gøre det muligt at starte en virksomhed i billige bygninger og ikke være tvunget til at flytte, hvis man får succes. Det vil føre til mere liv på landet og i bygninger, som i dag står tomme«, sagde Thomas Danielsen til Dagbladet Holstebro.

Dansk Byggeri tvivler på, at lempelserne for alvor vil ændre udviklingen:

»Lempelserne kan måske bremse lidt op i væksten af tomme bygninger, men der vil fortsat være behov for at rive faldefærdige huse ned«, siger Maria Berntsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden