Foto: Bo Svane
Økonomi

Tidligere Nationalbank-direktør er død

Erik Hoffmeyer er gået bort, fortæller familien til Politiken. Han blev 91 år.

Økonomi

Verdens længst siddende nationalbankdirektør, danske Erik Hoffmeyer, er død.

Erik Hoffmeyer var direktør i Nationalbanken fra 1965 og frem til sin pensionering i 1994.

Da han blev kongelig udnævnt nationalbankdirektør 1. januar 1965, var han blot 40 år.

Flygtede til Sverige

Erik Hoffmeyer var søn af biskop over Århus Stift Skat Hoffmeyer. Han blev student i 1942 fra Aarhus Katedralskole og begyndte at studere teologi, men i 1943 måtte han flygte til Sverige, fordi han havde hjulpet modstandsbevægelsen i dens kamp mod tyskernes besættelse af Danmark.

Efter krigen droppede han teologien og begyndte begyndte i stedet at læse økonomi. Som nyuddannet cand. polit. blev han ansat i Nationalbanken i 1951.

I 1958 afleverede han en doktordisputats om manglen på dollar og den amerikanske udenrigshandel. Året efter blev han udnævnt til professor i nationaløkonomi i en alder af blot 34 år. For så seks år senere at blive nationalbankdirektør.

Især i slutningen 1970'erne og i begyndelsen af 1980'erne blev Erik Hoffmeyer kendt som en indædt forsvarer af fastkurspolitikken. Han mente, at de gennemgående devalueringer af den danske krone var ved at køre den danske økonomi i sænk.

Formand for Politikens Hus

Siden midten af 1950'erne tog Erik Hoffmeyer aktivt del i samfundsdebatten, og fra 1998 var han adjungeret professor i nationaløkonomi ved Syddansk Universitet.

Hoffmeyer delte også ud af sine personlige erfaringer med at have psykisk sygdom i den nærmeste familie.

Hans datter tog livet af sig selv som 16-årig i 1966, og i 1990 begik hans daværende kone selvmord. Han var i en årrække præsident for Psykiatrifonden og formand for Dansk Alzheimerforenings Forskningsfond.

Erik Hoffmeyer har desuden bestredet en række vægtige bestyrelsesposter i den danske medieverden, blandt andet i Politikens Fond og A/S Politiken Holding.

»Erik Hoffmeyer var et fornemt menneske. Alderen til trods var han mere moderne end selv unge generationer. Altid fordomsfri, altid nysgerrig, aldrig bange for at stå på mindretallets side«, siger Lars Munch, tidligere direktør og nuværende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus.

Han fortsætter:

»Som fondsformand for Politiken Fonden var Erik Hoffmeyer med til at sikre fusionen af Politikens Hus og Jyllands-Posten i 2003. Man kan fremhæve meget, men særlig vigtig var hans ufravigelige forsvar for en fri og pluralistisk presse. Vi står i stor gæld til Erik Hoffmeyer«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce