Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Borebisse. Tandlæger slås om priserne på de basale tandlægeydelser, hvor den offentlige Sygesikring giver tilskud til behandlingen. Nu går konkurrencemyndighederne ind i branchen for at tjekke priser og vilkår.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndigheder borer sig ned i tandlægernes prisaftaler

Konkurrencevilkår granskes i tandlægebranchen, efter at det er kommet frem, at tandlæger ikke må tilbyde patienterne billige eller gratis tandeftersyn.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlægebranchens forbud mod gratis og billige tandeftersyn får nu myndighederne til at indlede en større prisundersøgelse. Som omtalt i Politiken onsdag risikerer tandlægerne kollegiale advarsler og kontante bøder, hvis de i kortere eller længere perioder tilbyder patienterne billigere eller helt gratis tandeftersyn.

Priserne på de basale tandlægeydelser som tandeftersyn og fyldninger er nemlig fastsat i en overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.

Og betingelsen for denne aftale er ufravigeligt, at priserne står fast og aldrig bliver skruet op eller ned, lyder Tandlægeforeningens fortolkning.

Protester hørt i Konkurrencestyrelsen

Men den skrappe prispolitik har blandt andre fået tandlægekæderne Godt Smil og PLUS1 til at protestere. Og nu er protesterne blevet hørt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en henvendelse fra en af branchens kæder, og det er blandt andet på den baggrund, vi har besluttet at se nærmere på branchen«, siger kontorchef Søren Bo Rasmussen:

»Det her er jo et helt særligt marked, hvor den frie konkurrence måske ikke har haft de allerbedste vilkår i mange år. Nu ser det ud som om, der omsider er forandringer på vej, og derfor er det et rigtigt og relevant tidspunkt at gå ind i markedet«, siger Søren Bo Rasmussen, der i første omgang vil bede Sundhedsministeriet kommentere indholdet i den overenskomst mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningen.

Mans myndighederne rykker ind i tandlægebranchen, går Danske Regioner nu til angreb på den overenskomst, de selv har underskrevet. Ifølge formanden for Danske Regioners Løn- og Takstnævn, Anders Kühnau, har det aldrig været regionernes målsætning at sætte konkurrencen ud af kraft.

Regioner vil have ny fortolkning af overensmomst

Derfor opfordrer han helt usædvanligt tandlægerne til at rejse en klagesag i det såkaldte Landssamarbejdsudvalg, der både tæller repræsentanter fra Tandlægeforeningen og fra regionerne:

»Så kan vi få en tiltrængt ny fortolkning af den overenskomst, vi har indgået med tandlægerne. For der er ikke noget i selve overenskomstteksten, der forbyder gratis tandeftersyn«.

»Det er først, når overenskomsten bliver fortolket, at man kan nå frem til, at der er faste og urokkelige priser på de basale tandlægeydelser. Her vil vi gerne have en ny fortolkning, der ikke sætter konkurrencen ud af kraft«, siger Anders Kühnau, der også er parat til at tage sagen op ved de næste overenskomstforhandlinger med Tandlægeforeningen, hvis ikke Landssamarbejdsudvalget kommer frem til en ny fortolkning.

Tandlægeforeningen fastholder, at det er i strid med overenskomsten og dermed ulovligt at sænke priserne på de basale behandlinger, der er omfattet af overenskomsten med regionerne. Kun i helt ekstraordinære situationer kan tandlægerne fravige de aftalte priser.

»Jeg kan lege Florence Nightingale«

Og den fortolkning har regionerne allerede godkendt via deres repræsentanter i Landssamarbejdsudvalget, lyder meldingen fa Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningens klinik-ejerudvalg.

»Jeg har absolut ikke noget mod konkurrence, men jeg synes bare også, det er et gode for patienterne, at man har valgt at holde basispriserne nede på et lavt niveau over hele landet«

Men tror du ikke hellere, patienterne vil have et eftersyn gratis end til en fast basispris?

»Jo da, alle patienter vil da helst have det hele gratis ligesom på hospitalerne. Og så kan jeg da godt lege Florence Nightingale og gå konkurs i morgen, fordi jeg forærer det hele væk«.

Forening. Farligt at lade kæderne styre

»Jeg synes bare, det er dybt hyklerisk, at de her tandlægekæder slår sig op, som om de er Guds gave til borgerne, for selvfølgelig tjener de pengene ind andre steder, når de tilbyder gratis eller billige tandeftersyn. Og vi tror ikke et øjeblik på, at det i sidste ende bliver billigere for patienterne, hvis kæderne får lov at styre«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bliver situationen bedre af at I sætter konkurrencen i stå?

»Konkurrencen er jo kun sat i stå på det her lille område for basale tandlægeydelser. Tandlægerne kan selv sætte priserne på alle de andre og store behandlinger, som kroner, implantater, bedøvelser og så videre«, siger Susanne Kleist.

Konkurrencen er jo kun sat i stå på det her lille område for basale tandlægeydelser. Tandlægerne kan selv sætte priserne på alle de andre og store behandlinger, som kroner, implantater, bedøvelser og så videre

Men det er ikke regionernes dagsorden at sætte konkurrencen ud af kraft, heller ikke på et lille område, siger Anders Kühnau:

»Vores udgangspunkt for forhandlingerne med Tandlægeforeningen har været ønsket om mere konkurrence og gennemsigtighed blandt tandlægerne. Og vores forslag var faktisk, at vi indførte et maksimalpris-system, der gav tandlægerne mulighed for at justere priserne nedad – men ikke opad. En oplagt model på dette område, men den blev altså afvist af Tandlægeforeningen«, siger Anders Kühnau og tilføjer:

»Jeg tror ikke, der var mange, der havde forestillet sig, at der kunne opstå en situation, hvor tandlæger ville have lov til at tilbyde gratis ydelser til patienterne. Derfor er det her en ny situation, som vi må se på med nye øjne, og her er det helt afgørende for os, at der selvfølgelig også skal konkurreres på priserne«.

Kæder kører over for rødt

Susanne Kleist bekræfter, at Tandlægeforeningen ikke vil acceptere et maksimalpris-system, hvor tandlægerne kan sætte priserne ned, men ikke op.

»Vi har sagt nej til et sådant system, fordi vi også har en forretning, der skal køre, og vi vil gerne have nogle priser, som i hvert fald nogenlunde matcher det tidsforbrug, der er forbundet med en behandling«.

Hvorfor må den enkelte tandlæge ikke selv afgøre, om han eller hun synes, at der er råd i butikken til at tilbyde et tandeftersyn gratis i en periode?

»Det er jo stort set kun i hovedstadsområdet, at vi ser de her forsøg på at kapre kunder via gratis eller billige ydelser, fordi konkurrencen er så intens. I resten af landet er der jo ikke mange tandlæger, der har lyst til at sænke prisen, for den er jo så lav i forvejen, altså vi taler om en pris på cirka 300 kroner for en undersøgelse og en tandrensning«.

I skal vel stadig ikke blande Jer i om en tandlæge i en periode vælger at betale regningen selv?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er optaget af at sikre, at medlemmerne bliver behandlet lige. Og jeg synes ikke, det er fair, at dem, der overholder de regler, der nu en gang gælder i trafikken, at de skal straffes, fordi der er en kæde som PLUS1, der er komplet ligeglad med reglerne og overtræder dem med vilje. Det svarer til, at man kører over for rødt. Det er altså også forbudt«, siger hun.

Tandlægekæden PLUS1 tilbyder fortsat de basale tandlægeydelser med store rabatter, selvom Tandlægeforeningen kalder det ulovligt. Kædens direktør Rune Kirkeby har blandt andet begrundet de ’ulovlige’ aktiviteter på denne måde:

»Udgangspunktet er, at der er fri konkurrence, og at det her er et frit marked. Og vi mener ikke, at regionerne og Tandlægeforeningen har fået lov til at begrænse konkurrencen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden