Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

OMLÆGNING. En omlægning af boliglånet kan være en uoverskuelig beslutning for mange. Foto(arkiv): Jonathan Bjerg Møller

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Panelet: Fast rente på 2 procent - er det nu, man skal slå til?

Luk ørerne for naboens anbefaling og mediehype og få regnet på, om omlægning betaler sig for dig.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det fastforrentede obligationslån med en rente på 2 procent og en løbetid på 30 år ser ud til at have bidt sig fast, og kursen er i skrivende stund 98,25 på lån med afdrag og 96,80 på lån uden afdrag.

Det får mange til at spørge Brian Stjernholm, rådgiver i Uvildige.dk og medlem af Politikens privatøkonomiske panel, om de skal vælge dette lån:

»De endelige konklusioner er forskellige, men mit første svar er det samme i 95 procent af tilfældene. Du skal i hvert fald overveje det seriøst og få beregnet konsekvenserne ved en omlægning.

Den historisk lave rente

Allerede da vi ramte 3 procent var vi i historisk lavt renteniveau, og 2 procent som fast rente er derfor meget attraktivt. Ydermere har faldet fra 3 til 2 procent gjort muligheden for kursgevinster større, da kursfølsomheden er større på et 2 procents lån. Det vil sige, at kursen falder procentuelt mere på en 2 procents-obligation, hvis vi får en rentestigning.

Om 2 procent er bedre end de ca. 0 procent, man kan få på et rentetilpasningslån, afhænger af, hvad der sker med renten. Hvis den forbliver i det nuværende lave niveau i mange år endnu, vil man ikke få nogen kursgevinst ud af 2 procents-lånet. Så vil det bedre betale sig at tage et lån, der baserer sig på en kortere rente.

Min oplevelse er, at mange ikke har gjort sig mange tanker om, hvad renten skal, udover at den jo nok stiger på et tidspunkt. Derfor er det vigtigt at søge rådgivning et sted, hvor man kan få konsekvensen af de forskellige scenarier udpenslet.

De færreste rådgivere vil lægge hovedet på blokken og spå om renten, men man kan få en god snak om, hvad der har indflydelse på renten, og hvad det er, der skal ske, for at renten hhv. forbliver lav eller stiger. Med det udgangspunkt vil du have nemmere ved at træffe en beslutning.

Har du et fastforrentet lån med en rente på 3,5 procent?

For alle låntagere, der har fastforrentede lån med en rente på 3,5 procent eller højere, er det relevant at få lavet en beregning. For en hel del med 3 procent-lån vil en omlægning formentlig også kunne betale sig, så dem vil jeg også anbefale at få lavet en beregning. I første omgang vil de fleste kunne lave en beregning via deres netbank, og derefter få et konkret tilbud, hvis der er noget at hente.

Boligejere med variabelt forrentede lån eller lån med rentebinding på 1-5 år kan også med fordel overveje omlægning, hvis de tror på en væsentlig højere rente i den nærmere fremtid.

De eneste, for hvem det nok er molboarbejde at bruge tid på en beregning, er dem, der for nyligt har fået et 2,5 procentslån. Her vil forskellen alt andet lige være for lille, i forhold til de omkostninger der er ved at omlægge.

Renten ændrer sig hurtigt

Renten kan ændre sig, og det kan også gå hurtigt. Det så vi i foråret 2015, hvor en del havde sagt deres lån op for at optage et 2 procents-lån. En del nåede dog ikke at kurssikre det nye lån, og det gav bagslag, da renten meget hurtigt steg til ca. 3 procent. Det fangede nogle med en omlægning, som ikke kunne betale sig, hvis de ønskede at bibeholde den faste rente.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det næste opsigelsesvarsel er 31. oktober med indfrielse af lånet 31. december. Renterne på det eksisterende lån skal under alle omstændigheder betales frem til nytår. Så på indfrielsen er der ikke stor forskel på at omlægge nu eller vente.

På det nye lån derimod vil der være ekstra omkostninger ved at optage nu frem for at vente. Men til gengæld sikrer du dig et 2 procentslån, og derfor kan man se omkostningen som forsikringspræmie.

Hvis vi antager, at man vil sikre sit nye lån samtidig med opsigelsen af det gamle, så vil man under alle omstændigheder have omkostningen på det nye lån fra 31. oktober. Vil man i stedet sikre det i dag, har man omkostninger på det nye lån fra i dag og frem til 31. oktober, og det er de omkostninger, man betaler i ekstra forsikringspræmie for ikke at skulle vente og se om lånet fortsat er tilgængeligt.

De ekstra 2 måneders udgift er ca. 3 – 4.000 kr. per lånt mio. Enten som ekstra kurstab, hvis man kurssikrer lånet, eller som en ekstra renteudgift hvis man hjemtager lånet med det samme. I forhold til at tage risikoen for en pludselig rentestigning, er prisen ikke højere, end at man skal overveje at slå til nu«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden