Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skatte-minister: Det er the real thing

Karsten Lauritzen bliver den første minister, som betaler for oplysninger om skattesnydere. Hvorfor gør han det?

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karsten Lauritzen, hvorfor er du parat til at betale for oplysninger om mulige danske skattesnydere?

»Det her er en lille investering i at få nogle oplysninger, der kan gøre, at vi effektivt kan forfølge de danske spor i Panama-papirerne, og det tror jeg tjener både folkestyret og skatteborgerne til gavn, sagen taget i betragtning«.

»Skat har fået en stikprøve, hvor man har kunnet vurdere, om der er validitet i de her oplysninger, og det tyder alt på, at der er. Det er the real thing«.

Papirerne er sandsynligvis skaffet via ulovligheder, og I betaler millioner af skattekroner til en anonym person. Hvorfor er det i orden?

»Der kan være principielle problemer forbundet med at købe lækkede oplysninger; derfor er det mit ønske som minister, at man er varsom med det. Men når der kommer nogen og siger, at de har oplysninger, som de kan bevise fører til, at nogle danskere ikke har betalt den skat, de skal, så har jeg også en forpligtelse over for skattemoralen til at vurdere det grundigt. Og i det her tilfælde har jeg så vurderet, at det rigtigste er at købe de oplysninger for et mindre millionbeløb og komme efter de danskere, der via Panama har skjult penge for skattevæsenet og snydt det danske samfund«.

Du bliver den første skatteminister til at gøre det?

»Ja, det er også derfor, jeg har haft et ønske om at drøfte det med en bred kreds af partier, så der er bred opbakning«.

»Vi har ikke dermed åbnet for at købe i alle tilfælde. Det skal vurderes fra sag til sag. Mit ønske er at lægge en meget restriktiv linje på det her område, for man ved jo ikke, hvem man køber af, og hvad pengene i øvrigt måtte gå til«.

Skat er i krise – er der overhovedet ressourcer til at undersøge de mange dokumenter?

»Der er afdelinger i Skat, som er nødlidende, men noget af det, der har været prioriteret højt både under den tidligere regering og under min tid som skatteminister, er den afdeling, der tager sig af indsatsen mod skattely og international skatteunddragelse. Så ja, det er Skat rustet til og har ressourcerne, der gør, at det er muligt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden