Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Håbløst? Unge spaniere besatte det centrale Madrid i maj, hvor de blandt andet demonstrerede mod den høje ungdomsarbejdsløshed. Næsten havldelen af de unge spaniere er arbejdsløse.
Foto: EMILIO MORENATTI/AP

Håbløst? Unge spaniere besatte det centrale Madrid i maj, hvor de blandt andet demonstrerede mod den høje ungdomsarbejdsløshed. Næsten havldelen af de unge spaniere er arbejdsløse.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen job til Europas unge

Ungdomsledigheden i EU-landene er nu så høj, at det får varige følger for de unge.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU er ved at tabe en generation på gulvet.

Stadig flere unge har ikke noget arbejde og har udsigt til en fremtid, hvor de skal kæmpe hårdt for at få fodfæste på et kriseramt europæisk arbejdsmarked.

I dag er hver femte under 25 år i EU arbejdsløs. Det er 5 procent flere end for tre år siden, og det ser ikke ud til, at arbejdsløshedskurven er toppet endnu.

Spanien er hårdest ramt. Her går næsten halvdelen af alle unge under 25 år ledig. Herefter følger lande som Slovakiet, Litauen og Grækenland.

Selv et økonomisk vækstland som Sverige har over 20 procent ungdomsledige. Danmark ligger et stykke længere nede på listen med en ungdomsarbejdsløshed på over 12 procent, men til gengæld er de unges ledighed herhjemme steget mere end gennemsnittet i EU.

En mennesketragedie
Professor Jesper Rangvid fra Institut for Finansiering på CBS kalder udviklingen en »mennesketragedie«.

Der vil gå flere år, før vi kan begynde at se rigtige fald i ledigheden i lande som Grækenland, Spanien, Portugal og Italien»Det er en kæmpeudfordring. Der vil gå flere år, før vi kan begynde at se rigtige fald i ledigheden i lande som Grækenland, Spanien, Portugal og Italien. Og når en stor del af en generation ikke er inde på arbejdsmarkedet, mister landene den viden og erfaring, der er nødvendig for at klare sig«, siger Jesper Rangvid.

Erfaringerne fra tidligere perioder med lavkonjunktur og stor ungdomsarbejdsløshed som i begyndelsen af 1980’erne er ikke opløftende.

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet vil de unge være præget for livet – selv under et økonomisk opsving:

»Selv om de får arbejde, vil de få lavere lønninger og have en højere risiko for at blive arbejdsløse«.

I flere sydeuropæiske lande som Spanien og Grækenland har unge demonstreret i gaderne mod den økonomiske hestekur, som regeringerne har gennemført.

FOTO

Især for Grækenland er det afgørende for at få lån fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF). Per Kongshøj Madsen peger på, at i Sydeuropa binder de unges arbejdsløshed dem til forældrenes hjem.

»De flytter i forvejen meget senere hjemmefra, end unge gør i Danmark, men nu bliver det helt umuligt. De kan ikke gå ned i banken og få et lån til en lejlighed. Dermed får arbejdsløsheden betydning for deres mulighed for at blive selvstændige og voksne mennesker. Jeg kan godt forstå, at de er frustrerede«, siger Per Kongshøj Madsen.

I denne uge er det europæiske søgelys især rettet mod Grækenland, hvor regeringen vil forsøge at få vedtaget en sparepakke, der indeholder højere skatter, nedskæringer i de offentlige udgifter og privatiseringer.

Ifølge kommentator og redaktør Nick Malkoutzis ved dagbladet Kathimerinis engelsksprogede udgave har hestekuren og arbejdsløsheden fået unge veluddannede grækere til at begynde at udvandre.

»Der er stor fare for, at så mange unge grækere søger til udlandet, at der opstår et hul i samfundet, netop som Grækenland har brug for de unges energi og dynamik til at forandre samfundet«, siger Nick Malkoutzis.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden