0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken.tv / Heidi Skibsted

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærsk-skib skrottes på strand i Bangladesh i strid med løfter

Et 52.000 tons stort olieskib fra Nordsøen ophugges på åben strand i Bangladesh - stik imod Mærsks officielle politik. Mærsk beklager.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En gruppe børn spiller bold på en strand i Bangladesh i skyggen af et kæmpestort skib, ’North Sea Producer’, som gennem 32 år tjente millioner af kroner hjem til A.P. Møller – Mærsk.

Nu ender skibet sit liv her på stranden som skrot under forhold, som Mærsk-koncernen officielt tager afstand fra, fordi det udsætter arbejdere og miljø for risiko, når skibet bliver ophugget på åben strand af bangladeshiske arbejdere i badesandaler og shorts.

Mærsk begyndte for få måneder siden at hugge sine udtjente skibe op på Alangstranden i Indien. Det er en metode, som Mærsk ellers har taget afstand fra. Rederiet arbejder på at overbevise omverdenen om, at ophugningen i Indien foregår forsvarligt. Derfor er ’North Sea Producer’s opdukken på stranden i Bangladesh stærkt ubelejlig for Mærsk.

SE OGSÅ:

’North Sea Producer’ er endt på stranden, fordi en mellemhandler solgte skibet som skrot i Bangladesh, efter at skibet var ude af Mærsks hænder. Men Mærsk erkender et medansvar for, at skibet bliver hugget op under forhold, som rederiet selv opfatter som uforsvarlige.

»Jo, vi har et ansvar. Og vi er meget, meget kede af, at det ligger der. Men vi kan intet gøre for at få det væk derfra, for vi ejer ikke skibet længere og har ingen kontakt med det«, siger Annette Stube, chef for bæredygtighed i Mærsk.

Annette Stube oplyser, at Mærsk på baggrund af sagen for fremtiden i kontrakter om salg af skibe vil indføje et krav om, at skibet skal skrottes »forsvarligt«.

Skrottes på åben strand

Politiken har sammen med TV 2 Nyhederne og mediecentret Danwatch undersøgt, hvordan det kunne gå til, at ’North Sea Producer’ – angiveligt uden Mærsks viden og mod Mærsks ønske – i dag bliver hugget op af bangladeshiske arbejdere uden sikkerhedsudstyr.

Et dokument fra et skotsk konsulentfirma afslører, at skibets ejerselskab, som Mærsk og det brasilianske firma Odebrecht ejer halvdelen af hver, allerede i 2014 undersøgte muligheden for at skrotte ’North Sea Producer’ på åben strand i Pakistan, Indien eller Bangladesh – alle tre muligheder, som Mærsk på det tidspunkt udadtil tog afstand fra. Den oplysning ønsker Mærsk ikke at forholde sig til.

Videooptagelser foretaget af Danwatch i slutningen af august, da det tidligere Mærsk-skib netop var landet på stranden i Bangladesh, viser, hvordan arbejdere fra en lille robåd klatrer ad rebstiger de mange meter op ad skibssiden uden nogen form for sikkerhedsudstyr.

LÆS OGSÅ:

»En himmelråbende mangel på respekt for arbejderne og for mennesker generelt«, siger Hasse Mortensen, tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet, efter at have set billeder af forholdene på værftet, hvor ’North Sea Producer’ er ved at blive hugget op. Han konstaterer, at der er »overhængende ulykkesfare mange steder, hvor de ansatte arbejder og færdes«.

De miljømæssige konsekvenser ved at ophugge skibet under primitive forhold er ukendte. Det ombyggede fartøj lå gennem 18 år ved siden af olieboreplatforme i Nordsøen. Olie og gas fra undergrunden blev pumpet over i skibet, hvor olien blev forarbejdet og oplagret, til den blev hentet af tankskibe. ’North Sea Producer’ ligner dermed mere et industrianlæg end et skib.

»At ophugge det stiller væsentlig større krav til sikkerhed, rengøring og miljø i forhold til for eksempel et containerskib. Der er flere tekniske systemer, rør og inventar«, forklarer Keld Kokholm, direktør for Fornæs Skibsophug i Grenaa.

------------------------

Rettelse: I en tidligere version stod der, at skibet 'North Sea Producer' er 52.000 tons tungt. Der er imidlertid tale om bruttotons, som er et rummål og ikke en vægtenhed.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.