Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pokerspil. Morten Hahn-Pedersen har i over tyve år fulgt olie- og gasudviningen i Nordsøen. Han tror ikke Mærsk bluffer.

Pokerspil. Morten Hahn-Pedersen har i over tyve år fulgt olie- og gasudviningen i Nordsøen. Han tror ikke Mærsk bluffer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Historiker: Alt står på vippen lige nu

Nervekrigen mellem Mærsk og regeringen er helt reel, mener historikeren, der har fulgt olie- og gasudvindingen i Nordsøen i knap tre årtier. Morten Hahn Pedersen tror mest på Mærsks behov for bedre skattevilkår for nye investeringer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks fremtid som olie- og gasproducerende land står ved en skillevej. Hvis Mærsk og DUC ikke får opfyldt kravene om bedre skattevilkår for nyinvesteringer, så bliver Tyrafeltet ikke genopbygget, og fremtiden vil blot handle om at ’støvsuge’ de sidste og lettest tilgængelige olie- og gasreserver op fra undergrunden.

Det vurderer historikeren Morten Hahn Pedersen, der netop har udgivet bogen ’Mærsk Olie og Gas – Fra danske til internationale operationer’ om A.P. Møller–Mærsks dominerende rolle i råstofudvindingen i Nordsøen.

Hahn Pedersen har i mange år været direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og har fulgt udviklingen i Nordsøen tæt. Mærsk har givet ham adgang til arkiverne i forbindelse med bogen, der markerer 50-året for de første oliefund.

Han er sikker på, at Mærsk ikke forsøger at bluffe sig til ekstra skattefordele.

»Alle ved, at der er et skrigende behov for en afklaring. Alt står på vippen lige nu. Mærsk har sat en deadline og har ansøgt om ophugning af Tyra. Mærsk har været så bastant i sine udmeldinger, at det nærmest er irreversibelt. Hvis der ikke kommer nye rammevilkår, så tror jeg, de klapper kassen i«.

Det bliver dyrt for dem, for de skal jo rydde op?

»Det er dyrt, og de skal under alle omstændigheder rydde op. Men man må sige, at Mærsk og partnerne i DUC, Shell og Chevron opererer mange andre steder end i Nordsøen. De må se på, hvilke vilkår der er i forhold til en bæredygtig økonomi. Hvis de ikke kommer nogen vegne med regeringen, så er det min fornemmelse, at man vil prioritere anderledes og se mere til den britiske og norske del af Nordsøen, hvor vilkårene er bedre«.

Finansministerielt bluff

»Hvis rammevilkårene derimod bliver spiselige for Mærsk, så vil man nok se store nye investeringer i den danske del af Nordsøen. Og jeg vil også sige, at opkøb kan blive en del af satsningen fra Mærsk. Det kunne være Dong’s olieforretning, som er sat til salg, eller måske andre af DUC-partnerne, som vil drosle ned i Nordsøen«

Umiddelbart står Mærsk og DUC med de bedste kort på hånden. Hvis de ikke får bedre vilkår, risikerer staten at miste skatteindtægter og arbejdspladser. Omvendt er der fortsat udsigt til en god indtjening for DUC i Nordsøen. Hvis Tyra lukker, koster det til gengæld dyrt i oprydning og investering i ny infrastruktur for de andre DUC-felter .

Hvem bluffer?

»Jeg tror, at det her dødvande skyldes uenighed mellem ministerierne, og at Finansministeriet tror, at Mærsk bluffer«.

Gør de det?

»Hvis nogen kunne afgøre det, så var der slet ikke et problem, så var der fundet en løsning«.

Hvad mener du; er det reelt, eller er det bluff fra Mærsk og DUC?

»Der er ingen tvivl om, at det her er en reel udfordring for Mærsk. Og med de oliepriser, der er nu, og som måske vil falde mere med en præsident Trump, der vil udfordre OPEC og producere løs, så står vi med et marked, hvor der simpelthen skal andre rammevilkår til. Mæsk er et internationalt olieselskab; hvis de skal overleve, så er de nødt til at se på, hvor de kan få økonomi i tingene. Hvis det ikke er i Danmark, så kommer støvsugerbanden i stedet for«.

Støvsugerbanden?

»Det er de selskaber, der blot pumper det op, som de lige kan, uden at investere mere end højst nødvendigt. Det vil ikke være til fordel for hverken statskassen eller Nordsøens fremtid«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så ingen bluff fra Mærsk?

»Det er jeg 100 procent sikker på«.

Jeg forstår det ikke helt. Uden Tyra kræver det jo andre investeringer for Mærsk og DUC at få olie og gas fra de andre felter?

»90 procent af gasproduktionen kører ind over Tyra, så lukning af Tyra får følgevirkninger for alle andre gasfelter. For Mærsk handler det ikke kun om Tyra. Hvis vilkårene ikke giver mulighed for at bygge et nyt Tyra, så skal der laves meget ny infrastruktur. Og gassen står for noget, der ligner en femtedel af den samlede energiproduktion i Nordsøen, så det i sig selv vil være et alvorligt slag for den danske stat. Konsekvensen af en lukning vil for de andre felter være, at man skal til at lægge nye rørledninger, ny infrastruktur, og det betyder også kæmpeinvesteringer«.

Strategirapport forsinket i årevis

Men også olieproduktionen bliver ramt, hvis regeringen og Mærsk ikke finder en løsning.

På de store olieproducerende felter kommer olien op blandet med gas og vand, i dag sendes gassen til Tyra til bearbejdning og derefter i land. Miljømæssigt er det uspiseligt, at store mængder naturgas bare bliver brændt af, og derfor skal der også investeres i nye anlæg og ledninger, hvis oliefelterne ikke kan komme af med gassen til Tyra.

»Derfor er det her en ’catch 22’ for Mærsk og DUC«, siger Morten Hahn Pedersen, der også efterlyser en overordnet plan for hele Nordsøens fremtid.

Han peger på, at der længe har været behov for en generel afklaring. Ikke bare for Tyra og DUC, men også overordnet af, hvor meget mere olie og gas der under forskellige vilkår kan pumpes op fra dybet.

Allerede den forrige regering bestilte en strategirapport om Nordsøens fremtid, men i dag er offentliggørelsen af rapporten 18 måneder forsinket, og arbejdsgruppens medlemmer fra industrien og de forskellige statslige styrelser er fuldstændig lukkede om indholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De vil heller ikke sige noget om, hvornår rapporten er færdig.

Ifølge Hahn Pedersen er der en tæt sammenhæng mellem rapporten og pokerspillet om Tyras fremtid.

»Den nationale strategi handler ikke om konkrete økonomiske rammer. Den skal fokusere på det overordnede, men et eller andet sted er der også økonomi i det. Det er naturligvis, fordi det økonomiske element omkring rammevilkårene ikke er tydeligt nok i de udkast til strategi, der måtte findes i dag, at regeringen ikke offentliggør den«, vurderer Hahn Pedersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden