Nyrup angriber deltidsforslag

Også arbejdsmarkedets parter er utilfredse med regeringsforslag.

Økonomi

Socialdemokratiets formand, Poul Nyrup Rasmussen, kritiserer regeringens lovforslag om deltid, som ifølge Nyrup kan give arbejdsgiveren mulighed for at tvinge ansatte på deltid.

»Jeg har svært ved at forestille mig et voldsommere lovindgreb i et menneskes og en families eksistens«, skriver Poul Nyrup Rasmussen i sit nyhedsbrev.

Hvis beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) lovforslag vedtages, betyder det, at samtlige aftaler i overenskomsterne i forbindelse med enten begrænsninger eller forbud mod deltidsarbejde fjernes med et pennestrøg.

Samtidig kan der heller ikke fremover laves aftaler om nogen form for begrænsninger i deltid.

Vrede i organisationer
Beskæftigelsesministerens initiativ har vakt vrede i både fagbevægelsen og hos flere arbejdsgiverorganisationer, fordi Claus Hjort Frederiksen blander sig i den ret til at lave frivillige aftaler via overenskomster, som arbejdsmarkedets parter altid har haft.

Poul Nyrup Rasmussen opfordrer da også beskæftigelsesministeren til at trække lovforslaget tilbage.

Minister afviser kritik
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har afvist kritikken.

Han har henvist til, at fagbevægelsens kritik er imødekommet ved, at den ansatte ikke kan sættes til at arbejde mindre end 15 timer, at lønbestemmelser skal respekteres, og at alle gældende regler om beskyttelse mod afskedigelse opretholdes.

LO og SiD overvejer FN
Beskæftigelsesministerens lovforslag har allerede fået både LO og SiD til at handle. LO bebudede samme dag som forslagets fremsættelse, at man nu henvender sig til FN's organisation for arbejderes rettigheder, ILO, for brud på FN's konventioner for aftalefrihed i løbet af næste uge.

I SiD er forbundets advokater sat til at vurdere, om lovforslaget strider mod EU's regler.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce