0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fast arbejde giver længere liv

Sådan lyder den klare konklusion i en omfattende undersøgelse foretaget for EU-kommissionen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arbejde er sundt. Jo lavere arbejdsløsheden er, jo sundere og længere lever befolkningen. Sådan lyder den klare konklusion i en omfattende undersøgelse foretaget for EU-kommissionen.

»Vi har altid haft en formodning om at høj beskæftigelse fører til lav dødelighed, men nu er det endelig videnskabeligt bevist. Og det er et vigtigt argument for, at vi skal give alle et job«, siger Andrew Fielding, talsmand for kommissæren for beskæftigelse og sociale anliggender.

Materialet går tilbage til krigen
Undersøgelsen er ledet af den amerikanske professor dr.med. Harvey Brenner, der har foretaget arbejdet på Teknologisk Universitet i Berlin. Formålet har været at fastlå, hvordan arbejdsløshed påvirker dødelighed i samtlige 15 EU-lande og USA. Det statistiske materiale for forventet levetid og dødelighed går tilbage til Anden Verdenskrig.

Et lands økonomiske forhold, især beskæftigelse og arbejdsløshed, har den største indflydelse på, hvornår folk dør. Trods en generel højere levestandard, god ernæring, videnskabelig forskning og højt niveau i folkeuddannelsen, viser det sig alligevel, at tab af arbejde, især fyring, udgør størst skade på befolkningens sundhed.

Værdi blandt venner
Ifølge professor Brenner har en fast ansættelse ikke kun økonomisk værdi for den enkelte, men har også en stor betydning for menneskers identitet og sociale integration blandt kolleger, venner, familie og i samfundet generelt. I rapporten hedder det:

»Derfor er arbejdet grundlæggende for ens selvværd, andres opfattelse af én og éns evne til at tilpasse sig omgivelserne og for at opnå det, man nu synes er vigtigst i livet. Det kan være karriere, succes, en rolle i samfundet, et velfungerende følelsesmæssigt forhold eller at få børn«.

I EU-kommissionen kan resultaterne komme til at spille en vigtig rolle, når der skal træffes politiske beslutninger.

Når det generelt gælder, at folkesundhed direkte er påvirket af arbejdsmarkedet, mener Kommissionen også, at den dermed kan bruge det aktuelle billede af arbejdsmarkedet til at sige noget om, hvordan tallet for dødelighed og blandt andet hjertesygdomme ser ud om fem til ti år.

Ledighed gør syg
Den nye undersøgelse svarer godt til den viden, som danske forskere i de senere år har høstet, når det gælder danskernes levevilkår. Akkurat som kollegerne i EU har forskerne fra bl.a. Socialforskningsinstituttet og Danmarks Statistik dokumenteret, at sygdom og tidlig død er socialt betinget.

F.eks. har en undersøgelse fra Danmarks Statistik vist, at efter blot et halvt års arbejdsløshed øges risikoen for at blive syg markant. Sidste år viste en undersøgelse, også fra Danmarks Statistik, at der bliver indlagt flere arbejdsløse end folk i arbejde på de danske hospitaler. Jo længere tid, arbejdsløsheden har varet, jo længere tid varer hospitalsindlæggelsen.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere