0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bendtsen vil gribe ind over for Arla

Økonomi- og erhvervsministeren har bebudet stramninger af konkurrenceloven, så Arla ikke kan være enehersker på mælkemarkedet. Bendt Bendtsen vil især se på de økonomiske bindinger mellem Arla og leverandørerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Økonomi- og erhvervsminister, Bendt Bendtsen, tilslutter sig nu kritikken af mælkegiganten Arla og vil se på, hvordan konkurrenceloven kan skærpes.

»Jeg vil godt stille spørgsmålstegn ved, om Arlas adfærd i den senere tid har været eksemplarisk. Jeg mener, det er vigtigt, at især de store virksomheder udviser selvdisciplin i deres markedsadfærd, og jeg må sige, at her er jeg ikke særlig imponeret«, siger Bendt Bendtsen til Ritzau.

Vil se på konkurrenceloven
Han er parat til at se på, hvordan lovgivningen kan ændres. Han mener, at det især er de bindinger, som Arla har indført overfor landmændene, der er problematiske.

Arla afviser
Formanden for Arla afviser, at der skal indføres lettelser for leverandørernes tilknytning til Arla.

»Jeg kan slet ikke følge ministeren. Det har altid medført en forpligtelse at være andelshaver. Men forpligtelsen har aldrig været så lille som i dag«, siger formanden for Arla, Knud Erik Jensen.

Bindinger del af andelstanken
Han mener, at Arla stadig skal have ret til at opkræve et beløb, hvis man ønsker at stoppe som leverandør og senere ønsker at komme tilbage.

»Alt andet vil stride mod andelstanken og den retfærdighedssans, som den er bygget på«, siger formanden for Arla.

Arla har udvist selvdisciplin
Knud Erik Jensen afviser, at selskaber ikke har udvist selvdisciplin i sin markedsadfærd overfor forbrugerne. Alle i selskabet er formanet til at overholde konkurrenceloven. Bortset fra de uheldige fejldisponeringer med merpris for mælk i store dunke til storkøkkener og kantiner, er formanden for Arla ikke bekendt med, at der skulle være noget at komme efter.

Virksomheden har svært ved at forestille sig en konkurrencelov, som opererer med et loft for, hvor stor en virksomhed må være i forhold til det samlede marked.

Supermarkederne har skylden
Arla mener heller ikke, at det er deres skyld, at de små mejerier har så lidt hyldeplads i detailhandlen.

»Det er supermarkedskæderne, der udelukker de små leverandører, og Arla bliver kun valgt, hvis vi er bedre end andre«, siger Knud Erik Jensen

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere