Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kvinder i danske bestyrelser er stadig et særsyn

Virksomhederne kunne tjene milliarder med flere kvinder i bestyrelserne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når den mandlige danske erhvervselite vælger bestyrelsesmedlemmer, foretrækker de i ni ud af ti tilfælde mænd. Det viser en gennemgang foretaget af Politiken Research.

Dermed er andelen af kvinder stort set på samme niveau som i 2001.

Og det er ikke bare skidt for ligestillingen. Stadig mere forskning peger også på, at såvel aktionærer som samfundet årlig taber milliarder af kroner på de mandsdominerede danske bestyrelser.

»Der er meget klare beviser for, at der følger bedre finansielle præstationer med et proportionalt antal kvinder i virksomhedernes bestyrelser«, siger Eleanor Tabi Haller-Jorden, der er analytiker i den internationale tænketank Catalyst.

Carlsberg og Novo indstiller nu kvinder
Hun henviser til, at virksomheder, som har mindst tre kvinder i bestyrelsen over fire år, forrenter deres egenkapital 46 procent bedre end virksomheder, som ikke har kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Carlsberg A/S har i dag ingen kvinder i sin 12 mand store bestyrelse. For ølproducenten ville Catalysts tal betyde, at årsresultatet på 5,1 milliard kroner i 2011 i stedet ville have været 7,5 milliarder. Altså 2,4 milliarder kroner større.

LÆS OGSÅ Carlsberg og Novo Nordisk indstiller nu henholdsvis to og en ikkemedarbejdervalgt kvinder til bestyrelsen. Carlsbergs bestyrelsesformand, Povl Krogsgaard-Larsen, »kan godt se, at det er for sent«, at Carlsberg får en kvinde i bestyrelsen. Til gengæld går Carlsberg efter 40 procent i 2015. »Nu gør vi noget ved det med et lille kvantespring«, siger han. Både han og bestyrelsesformanden for Novo, Sten Scheibye, advarer dog mod kvoter. Fordi de med Scheibyes ord kan føre til, at man »ulykkeligt« må gå på kompromis med nødvendige kompetencer. Ikke nok med en kvinde

Ligestillingsminister Manu Sareen kalder det »rigtig ærgerligt«, at virksomhederne »går glip af en merværdi«. Han vil derfor til efteråret præsentere et lovforslag, der skal skubbe på udviklingen. Men vil ikke sige, om det er nødvendigt med en lov for andelen af kvinder. Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger, at »det sagtens kan være«, at det ender med kvoter. »Det er for tidligt at sige endnu. Men personlig tror jeg, vi bliver nødt til at have et indgreb«. EU’s ligestillingskommissær, Viviane Reding, præsenterer i næste uge et forslag til, hvordan EU samlet kan øge andelen af kvinder i bestyrelser til 30 procent i 2015. Hun vil endnu ikke røbe, om hun anbefaler kvoter. Men »det er ikke nok symbolsk at have én kvinde. 30 til 40 procent skal være kvinder. For det vil øge omsætningen«, siger Reding til Politiken.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden