0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Skatteministeriets departementschef Jens Brøchner blev løbende orienteret om risikoen for svindel. Det viser dokumenter, som Politiken har fået aktindsigt i.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ansvar for skattesvindel peger opad

Nye oplysninger viser, at Skatteministeriets top fik detaljeret viden om huller, som tillod milliardtyveri.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når milliardskandalen om svindel med udbytteskat skal kulegraves i en uvildig advokatundersøgelse, kan en stor del af ansvaret blive placeret i toppen af Skatteministeriet, som hidtil er blevet friholdt i sagen.

Politiken har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, løbende blev orienteret om risikoen for svindel. Han har kvitteret for modtagelsen af de kvartalsrapporter, der fortæller, at Skat ikke fik lukket de huller i kontrollen, som Skats egne undersøgelser, Skatteministeriet Interne Revision og enkelte medarbejdere i Skat i årevis havde gjort opmærksom på. Aktindsigten viser også, at departementschefens højrehånd, afdelingschef Andreas Berggreen, i 2014 fik ansvaret for at følge med i, om Skat kom i gang med at lukke hullerne.

Alligevel lykkedes det svindlere at lænse statskassen for 12,3 milliarder kroner ved at udnytte de kendte svagheder, før tyveriet blev opdaget. Det skete først, da kilder i udlandet gjorde Skat opmærksom på, at noget var galt.

Jens Brøchner har ikke ønsket at svare på konkrete spørgsmål, men siger i en skriftlig kommentar:

»Jeg kan ikke genkende billedet af, at jeg skulle have været advaret talrige gange«.

Den uvildige advokatundersøgelse, som et bredt flertal i Folketinget blev enig om fredag, har udtrykkeligt mandat til at undersøge det ansvar, som måtte ligge i Skatteministeriet. Her har skatteminister Karsten Lauritzen (V) hidtil afvist at drage konsekvenser af udbytteskandalen.

Advokatundersøgelsen skal »vurdere, om og i hvilket omfang der er sket fejl og forsømmelser i Skat og Skatteministeriet – og i den forbindelse, om der er grundlag for at indlede sager om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar mod en eller flere embedsmænd«, fremgår det af aftalen.

Jeg har hele tiden undret mig over, at der ikke har været ret meget fokus på departementet og de øverst ansvarlige embedsmænd

Hidtil har ansvaret for skandalen forgæves været forsøgt placeret længere nede i systemet. Fire medarbejdere i Skat blev hjemsendt og var offentligt udstillet som de skyldige, indtil Kammeradvokaten et år senere slog fast, at der ikke var grundlag for tjenestemandssager. Tre af de fire er i dag tilbage eller på vej tilbage til stillinger hos Skat.

Politiken har bedt en række skatteadvokater og eksperter vurdere konsekvenserne af en kommende advokatundersøgelse på et tidspunkt, hvor både Skats egne revisorer, Rigsrevisionen og Kammeradvokaten har endevendt udbyttesagen, uden at der er placeret et direkte ansvar.

Fokus på departementschefen

Der vil blive zoomet ind på departementschef Jens Brøchner og hans højre hånd, afdelingschef Andreas Berggreen, og det er på høje tid, siger skatteadvokat Torben Bagge, der også er lektor i offentlig ret ved Aarhus Universitet:

»Jeg har hele tiden undret mig over, at der ikke har været ret meget fokus på departementet og de øverst ansvarlige embedsmænd, for her blev man jo orienteret om denne sag af systemets egne revisorer helt tilbage i 2010«.

De færreste skatteadvokater vil stå frem med navn, for lige nu leder Skatteministeriet efter det firma, der kan løfte opgaven. Derfor er der radiotavshed i udbudsrunden i store dele af branchen.

Men flere eksperter forventer, at søgelyset nu bliver rettet mod ministeriet. Som en anonym skatteadvokat udtrykker det:

»Der ligger jo i kravet om en ny, uvildig advokatundersøgelse også en kritik af, at statens egen advokat, Kammeradvokaten, er for venlig over for ministeriet«.

»Et uvildigt advokatfirma har ikke på samme måde særlige interesser over for ministeriet og kan derfor gå meget hårdere til værks. Derfor tror jeg, vi kommer til at se en mere direkte og rå udredning med det ene formål at undersøge ansvarsplaceringen helt op til departementschefen,« siger kilden.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden