Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den gamle industrivirksomhed Thürmer Tools havde egentlig rykket produktionen til Kina. Da Erick Thürmer, der er fjerde generation af ejere, tog over, besluttede han sig for at hjemtage produktionen igen. 
Det er sket ved at skifte fokus til at 3D-printe alt fra maskindele til filmrekvisitter. Derfor kan man nu igen have produktion på adressen i Hvidovre.
Foto: Nanna Navntoft

Den gamle industrivirksomhed Thürmer Tools havde egentlig rykket produktionen til Kina. Da Erick Thürmer, der er fjerde generation af ejere, tog over, besluttede han sig for at hjemtage produktionen igen. Det er sket ved at skifte fokus til at 3D-printe alt fra maskindele til filmrekvisitter. Derfor kan man nu igen have produktion på adressen i Hvidovre.

Far flyttede fabrikken til Kina: Nu henter Erick den hjem til Hvidovre

I mange år har det været normen at flytte industrijobs til Fjernøsten for at nedbringe udgifterne. I dag er flere virksomheder dog begyndt at hente dem hjem igen.

»Vi 3D-printer den i fuld størrelse på et tidspunkt«, siger Erick Thürmer og peger på en tegning af en DeLorean-bil med indbygget tidsmaskine fra filmen ’Tilbage til Fremtiden’.

Vi befinder os på virksomhedsejerens kontor i Hvidovre, hvor fortid og nutid blandes sammen. Lædermøblerne og billederne af regentparret er et nik i retning af hans oldefar, Fritz Thürmer.

Det var ham, der i 1898 grundlagde industrivirksomheden, året efter at han havde taget patent på en gevindskærer. I dag er Erick Thürmer fjerdegenerations-ejer af virksomheden, der nu går under navnet Thürmer Tools.

Tegningen af DeLorean-bilen fra den klassiske 80’er-film, det 3D-printede kranie fra en tyrannosaurus rex på reolen, samt skateboardet i hjørnet viser dog, at 39-årige Erick Thürmer i høj grad er en virksomhedsejer med benene plantet i den moderne verden. Og så alligevel.

For hvor hans far var finansmand, der ikke havde kvaler ved at rykke virksomhedens produktion af værktøj og maskindele til Kina, så minder Erick Thürmers tilgang mere om sin oldefar Fritz Thümer. Han betegner da også sig selv som fabrikant helt ind til knoglerne.

Flere flytter produktionen hjem

Da Erick Thürmer overtog den skrantende virksomhed i 2014, besluttede han derfor, at de igen skulle udvikle og producere på adressen i Hvidovre. Fabrikken i Kina er nu ved at blive lukket, og flere af maskinerne derfra står nu nede i produktions- og lagerhallen under os.

»Ved at have hjemtaget både vores udviklingsafdeling og produktionsapparatet fra Kina, er der kortere fra idé til det færdig produkt, som vi lynhurtigt kan sende ud til kunderne. Dermed har vi hele tiden føling med den udvikling, som vi gerne vil bevæge os i«, siger Erick Thürmer.

Han skriver sig dermed ind i en stigende tendens. Ifølge tal fra Dansk Industri var der for seks år siden én virksomhed, der hjemtog produktion fra udlandet for hver 40 virksomheder, der flyttede den udenlands.

Er jeg sur på min fars generation? Ja, en lille smule. For de har efterladt Danmark som et pseudoland, der ikke producerer noget selv længere. Og det skal vi. For ellers så udvikler vi os ikke

I dag er der én virksomhed, der hjemtager produktion fra udlandet, for hver tre der rykker den ud. Det skal dog ses i lyset af, at der stadig flyttes produktion til udlandet »i betydeligt omfang«.

Print din egen flagstang

I Thürmer Tools’ tilfælde er hjemtagningen af produktionen sket for at satse benhårdt på et område, der er under hastig udvikling - nemlig industriel 3D-print i plast og metal. Nede på fabriksgulvet, hvor der i øjeblikket står hylde på hylde med værktøj og maskindele, skal der i fremtiden være 3D-printere.

Hensigten er igen at blive lokalt forankret, fordi produkterne med 3D-print er i stand til at blive designet og fabrikeret lokalt.

»Da fabrikkens flagstang gik i stykker, fik vi af vide af producenten, at den nødvendige stump var udgået. Derfor skulle vi købe en helt ny flagstang til 20.000 kr. En af vores folk skannede den i stedet ind, og printede så en ny«, siger Erick Thürmer ivrigt.

For ham illustrerer det på glimrende vis fordelen ved den nye produktionsteknologi:

Hvor man i mange år har fået en kinesisk fabrik til at fremstille ting i store mængder for at kunne holde prisen nede, og derefter fik den sendt hele vejen til Danmark, så satser Thürmer Tools på i fremtiden at designe og fremstille ting baseret på individuelle behov.

Ud over dele til flagstænger kan det være møbler eller køkkenredskaber. En af Thürmer Tools’ nuværende opgaver er at printe rekvisitter som bæltespænder til tv-serien ’Vikings’.

Det er i skyggen af sine fire forfædre, at Erick Türmer driver virksomheden, der er grundlagt af hans oldefar Fritz Thürmer i 1898.
Foto: Nanna Navntoft

Det er i skyggen af sine fire forfædre, at Erick Türmer driver virksomheden, der er grundlagt af hans oldefar Fritz Thürmer i 1898.

Nationalistisk produktion

Ved at 3D-printe tingene holdes prisen nede, og ved at gøre det lokalt, kan man levere til kunden på kort tid. Og netop den lokale forankring er vigtigt for Erick Thürmer, der mener, at vi skal turde være mere »nationalistiske« i vores produktion. Uden at det dog skal forstås på en værdipolitisk måde.

»Men vi bliver nødt til at vågne op og forstå, hvor pengene kommer fra. De kommer ikke fra staten, de kommer fra virksomhederne, som får dem ved at eksportere«, siger Erick Thürmer.

Af den grund har han ikke meget respekt til overs for danske virksomheder, der uden at kny lader sig opkøbe, så snart det går godt, for derefter at blive rykket til udlandet.

»Det er sgu da os, der skal have arbejdspladserne!«, som han siger. Specielt de arbejdspladser som vi har mistet til udlandet, på trods af at vi ifølge Erick Thürmer kunne have kæmpet hårdere for dem.

»Er jeg sur på min fars generation? Ja, en lille smule. For de har efterladt Danmark som et pseudoland, der ikke producerer noget selv længere. Og det skal vi. For ellers så udvikler vi os ikke«, siger Erick Thürmer.

Danskere tænker kreativt

I sine velmagtsdage beskæftigede Thürmer Tools langt over 100 ansatte. Efter at produktionen flyttede til Kina, var tallet i 2014 helt nede på 9.

Det der er vores fabrik i Kina, som snart er væk. Førhen havde vi en dansker siddende der for at styre vareflowet fra Kina til Danmark. I dag har vi en kinesisk pige siddende her oppe ovenpå, der gør præcis det modsatte

Siden hjemtagningen har virksomheden dog haft økonomisk vækst, og beskæftiger i dag 17 personer. Erick Thürmer regner dog med, at de vil være oppe på at have imellem 30 og 40 ansatte inden for de næste to år.

»Vi har den fordel her i landet, at vi er vant til at tænke kreativt. Og da digital udviklingsarbejde i forbindelse med 3D-print efterhånden er så let, at man kan omskole en lastbilchauffør til det på et par dage, så står vi med en potentielt kæmpe chance. Vi kan blive et af de største produktionslande i verden«, siger han.

Erick Thürmer medgiver, at han har en flyvsk tankegang. Men han tror, at verden står på tærsklen til et teknologisk kvantespring, der kan ændre den måde, vi gør tingene på. Ligesom da dampmaskinen startede industrialiseringen i 1800-tallet - eller da internettet dukkede op. Begge dele kostede jobs, men skabte også nye.

Og netop arbejdspladser er noget, der ifølge Erick Thürmer vil være masser af i forbindelse med 3D-print. For hvis man producerer og eksporterer, så skaber man jobs.

»Vil vi om 10-15 år se traditionelle grossister, der har varer liggende på lager? Nej, de vil printe dem i stedet. Folk vil købe ting online, som bliver produceret lokalt, og som derefter bliver leveret til dig lynhurtigt med en drone«.

Han slår hånden ud imod et billede på væggen.

»Det der er vores fabrik i Kina, som snart er væk. Førhen havde vi en dansker siddende der for at styre vareflowet fra Kina til Danmark. I dag har vi en kinesisk pige siddende her oppe ovenpå, der gør præcis det modsatte«.

----------------------

Rettelse: Der stod i en tidligere version, at Fritz Thürmer tog patent på gevind. Men det er kendt fra oldtiden. Han fik patent på en såkaldt skærebakke, der kan forsyne metalstænger og -rør med udvendigt gevind.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden

Annonce