Det er snart sidste udkald, hvis der skal skabes ordnede forhold for luftfarten i Europa, mener formand for LO, Lizette Risgaard. LO er Danmarks største faglige fællesskab.
Foto: Martin Lehmann

Det er snart sidste udkald, hvis der skal skabes ordnede forhold for luftfarten i Europa, mener formand for LO, Lizette Risgaard. LO er Danmarks største faglige fællesskab.

Økonomi

LO's formand kritiserer SAS' beslutning om baser

Der er brug for handling på europæisk plan, mener Lizette Risgaard.

Økonomi

SAS's beslutning om at oprette baser i udlandet er et eksempel på et »ræs mod bunden« i europæisk luftfart.

»Det er stærkt bekymrende«, lyder det fra LO's formand Lizette Risgaard.

Hendes udsagn kommer, efter at luftfartsselskabet SAS har annonceret, at det opretter to baser i England og Spanien, der skal drives af et nyoprettet selskab i Irland.

Fagbossen peger på, at der er brug for politisk handling i EU, hvis europæisk luftfart skal overleve på ordentlige vilkår.

»Det er helt afgørende, at de europæiske lande bliver enige om nogle ordentlige rammer for europæisk luftfart, så selskaberne ikke konkurrerer med hinanden om dårligere og dårligere løn- og arbejdsvilkår«, siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken.

Lizette Risgaard mener, at der skal sættes en stopper for, at nogle luftfartsselskaber »shopper« rundt i reglerne og dermed omgår deres ansvar som arbejdsgivere og forsøger at undgå at betale skat.

SAS presset af konkurrenter

Dagens udmelding fra SAS har været længe undervejs. I årevis har det hæderkronede skandinaviske luftfartsselskab været hårdt presset i konkurrencen fra andre selskaber og er dermed pisket til at skære i omkostningerne.

Sidste år fløj i alt 29.374.009 passagerer med SAS. Det var kun 72.612 flere end konkurrenten Norwegian, der havde 29.301.397 passagerer. Dermed var SAS kun med et mulehår Skandinaviens største flyselskab i 2016.

SAS fremhæver selv i sin pressemeddelelse om beslutningen, at det er nødvendigt at reducere omkostningerne for at kunne klare sig i konkurrencen om flypassagererne. De første fly fra de nye baser sendes på vingerne til næste vinter med »et mindre antal afgange«.

SAS understreger, at kunderne ikke vil mærke nogen forskel. Der vil være de samme standarder for sikkerhed og service, ligesom flyene vil ligne de fly, som kunderne er vant til.

Men LO's formand opfordrer transportminister Ole Birk Olesen (LA) til at tale med sine europæiske kolleger om at forbedre reglerne på europæisk plan.

»Det er snart sidste udkald«, siger hun.

Samtidig forventer Lizette Risgaard, at SAS med det samme laver overenskomster med de relevante fagforeninger, »så de medarbejdere, der skal arbejde på baserne i England og Spanien, får ordnede forhold«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce