Skuespiller Lars Mikkelsen spiller en af hovedrollerne i den ny DR-serie 'Mord uden grænser'.
Foto: Mads Nissen

Skuespiller Lars Mikkelsen spiller en af hovedrollerne i den ny DR-serie 'Mord uden grænser'.

Økonomi

Vi holder vores løn hemmelig - men kollegerne kan bare ringe til Lars Mikkelsen

Blot hver fjerde taler løn med sine kollegaer. Vi snyder os selv, påpeger forbrugerøkonom.

Økonomi

Du får en lønstigning, men gå lidt stille med det. Dine kollegaer behøver jo ikke vide det.

Den besked har tusindvis af danskere fået i årenes løb, når det er lykkedes at få chefen til at punge ud med et lønhop – stort eller lille. Og de fleste er med på den.

Færre end hver femte kvinde og blot hver fjerde mand taler løn med deres kollegaer, viser en kortlægning, som analyseinstituttet Kantar Gallup har foretaget for den nordiske storbank Nordea. Analysen viser også, at jo ældre man er, jo vanskeligere er det at tale løn med kollegaerne, omvendt kan det store flertal tale løn med deres venner.

»Løn er stadig et kæmpetabu blandt kollegaer«, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

»Lukkethed om løn koster os dyrt, gør os dummere og er grobund for misforståelser. Vi kan se, at hver tredje af dem, som ikke kan tale løn med deres kollegaer, mener, at det vil være en fordel at kunne tale om det«, fortsætter hun.

Der kan ifølge forbrugerøkonomen være mange forklaringer på, hvorfor der er skabt en kultur, hvor det er svært at tale frit om løn.

»Vi kan måske ikke se nytten af åbenhed om løn. Måske er vi bange for at fremstå som grådige eller misundelige, som blærerøve eller værdiløse, men det er dumt, fordi åbenhed og gennemsigtighed ofte er den løftestang, der skal til, hvis vi skal fylde baglommen med gode argumenter for et løft i lønnen«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Forskel på løn til kvinder og mænd

I sidste uge kunne Politiken fortælle, at kvindelige skuespillere i Danmark i gennemsnit har årsindkomster, som er 41 procent mindre end deres mandlige kolleger på samme alder og i sammenlignelige roller. Det var Dansk Skuespillerforbund, som stod bag undersøgelsen blandt godt 800 mandlige og 800 kvindelige skuespillere.

»En af forklaringerne på, at kvindelige skuespillere tjener meget mindre end mandlige, er formentlig lukkethed om løn. Hvis man ikke kender lønniveauet, så er det svært at vide, hvad man skal kræve for at spille en rolle. Og der er næppe tvivl om, at mænd generelt er bedre til at gøre opmærksom på deres kvaliteter ved en lønforhandling, selv om de ikke kender lønniveauet, end kvinder«, siger Ann Lehmann Erichsen.

I skuespillernes forbund kæmper de mod tabuiseringen af løn.

»Vi benytter alle lejligheder til at opfordre til åbenhed og udveksling. Der er ingen tvivl om, at gennemsigtighed kan være med til at komme uretfærdigheder til livs som for eksempel ulige løn mellem mænd og kvinder«, siger formand Katja Holm fra Dansk Skuespillerforbund.

»Hvis en skuespiller ved, hvad de andre får i løn, så er det nemmere at spille ud med et krav om højere løn fra begyndelsen af en forhandling – og det gælder i øvrigt både mænd og kvinder. Vi mener, man skal tale med hinanden om det åbent og ærligt«, siger hun videre.

Ring til Lars

En af de skuespillere, som er helt åben om sin løn, er Lars Mikkelsen, kendt fra utallige roller i tv, film og på teatret.

»Mine kollegaer kan bare ringe til mig, hvis de vil vide, hvad jeg får i løn for en rolle«, siger Lars Mikkelsen, der om kort tid er aktuel som vært i et DR-program om danmarkshistorien.

»De seneste par år er jeg måske blevet ringet op af 15-20 kollegaer, som ville vide, hvad jeg fik for at medvirke i en rolle. Det har jeg så fortalt, og flere har meldt tilbage, at det var nyttigt at vide, da de gik til forhandling«, siger Lars Mikkelsen.

Skuespillere forhandler typisk meget oftere end mange andre lønmodtagere, fordi de bliver lønnet fra rolle til rolle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er meget fri løndannelse, og som udgangspunkt er der ikke ret mange penge i kassen til lønninger. Og det er for det meste sandt. Derfor er det vigtigt, at vi er åbne om lønningerne, så der ikke er nogle få, som løber med hele lønbudgettet«, siger Lars Mikkelsen.

Tror du, åbenhed kan sikre generelt bedre lønninger til jer skuespillere?

»Det hjælper i hvert tilfælde ikke at være lukkede omkring lønningerne. Det får vi helt sikkert ikke noget ud af«.

På arbejdsgiversiden i film- og tv-branchen ser man nogle uheldige konsekvenser af åbenhed om løn.

»Jeg har naturligvis ikke noget imod, at skuespillerne taler om deres løn med hinanden, men det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser med udveksling af lønoplysninger. En løn er bare et tal, som ikke siger så meget om den kreative proces, der ligger bagved. Det er ikke så let bare at sammenligne to lønninger i en kreativ branche«, siger direktør Klaus Hansen fra Producentforeningen, der gør opmærksom på, at mange skuespillere har agenter.

»Skuespillernes agenter danner sig et overblik over lønniveauet, så helt uvidende er skuespilbranchen ikke«, siger Klaus Hansen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce