Foto: Fernando Llano / AP

Foto: Fernando Llano / AP

Økonomi

Bunker af helt værdiløse penge

Venezuela opererer med adskillige vekselkurser, men man skal på det sorte marked for at finde den rigtige værdi af pengene.

Økonomi

»Værsgo«.

Daniel smider et tungt bundt pengesedler på bordet: »Her er 35 dollars. Det svarer til 100.000 bolivares. Tæl dem lige«, siger han og griner.

Jeg vælger at tro ham. De 100.000 bolivares kommer i sedler på 100 bolivares, som er den største enhed i Venezuela. På bordet ligger altså 1.000 sedler, der omvekslet til danske penge ville give knap 250 kroner. Man kan ikke engang købe et bolsje for hver enkelt af sedlerne.

Min ven Daniel har vekslet penge på det sorte marked som alle andre, for havde han vekslet til den officielle kurs havde han fået 6 gange mindre for de 35 dollars. Det er lidt forvirrende med alle de forskellige kurser. Regeringen har én kurs, der hedder 10 bolivares til 1 dollar, og som gælder, når den selv køber nødvendige forsyninger i udlandet.

Sådan ser 250 kroner ud, når de er vekslet til bolivares på det sorte marked i Venezuela. Der er 1.000 sedler i bunken.

Sådan ser 250 kroner ud, når de er vekslet til bolivares på det sorte marked i Venezuela. Der er 1.000 sedler i bunken.

Den officielle kurs er 700 bolivares til 1 dollar, og det er den, der gælder, når udlændinge bruger deres kreditkort i Venezuela, eller man veksler officielt, hvad ingen gør. Med kolde kontanter – altså dollars – er kursen på det sorte marked lige nu 4.300 bolivares til 1 dollar, og det er den reelle markedspris, der styres af udbud og efterspørgsel. Den steg 15 pct. på den uge, jeg tilbragte i Venezuela.

Sortbørshajer står i kø

Tørsten efter dollars er så stor, at man allerede i lufthavnens ankomsthal bliver omringet af kuffertslæbere, taxichauffører og klamphuggere, der mere eller mindre diskret tilbyder at veksle på stedet. Det er en dårlig idé. Man kan umuligt nå at tælle de fede bunker med sedler, før sortbørshajen er væk.

For venezuelanerne selv er situationen et mareridt, selv om den rent logistisk har forbedret sig lidt. Indtil årsskiftet var de nødt til at slæbe rundt på sedlerne i en kuffert eller gymnastiktaske, men Venezuela er et af farligste lande i verden, og det var ikke sikkert at gå rundt med penge på den måde.

Daniel kan desuden fortælle, at politiet ofte tog opstilling foran de illegale vekselhuse og beslaglagde store mængder af sedler, når folk kom ud. Så blev det gjort nemmere at foretage elektroniske bankoverførsler, og det lettede livet for dem, der har en bankkonto.

Indtil årsskiftet var de nødt til at slæbe rundt på sedlerne i en kuffert eller gymnastiktaske, men Venezuela er et af farligste lande i verden, og det var ikke sikkert at gå rundt med penge på den måde

Da præsident Nicolas Maduro lige før jul bekendtgjorde, at han ville erklære alle 100 bolivares sedlerne ugyldige under henvisning til, at internationale mafiaer fra »Colombia, Europa og Miami« fører milliarder af bolivares ud af landet, gik der panik i befolkningen. Det var lige før jul, og et helt land ville således pludselig stå uden kontanter.

Ganske vist ville sedlerne angiveligt blive erstattet af nogle andre og større, men de var endnu ikke ankommet fra Sverige, hvor de bliver trykt, og ingen vidste, hvornår de ville arrivere. Faktisk er de endnu ikke dukket op, selv om enkelte kender nogen, der har set en 500 bolivares seddel et sted.

Mange har desuden deres opsparing i 100-bolivares-sedler under madrassen derhjemme, også selv om det ikke er spor hensigtsmæssigt i et land, hvor inflationen er på over 1.000 procent.

Maduro har flere gange forlænget fristen for inddragelsen af den famøse 100-bolivares-seddel, og imens venter venezuelanerne stadig på de nye sedler, der bliver på 10.000 og 20.000 bolivares. Det bliver lidt nemmere at håndtere.

Lange køer foran bankerne

Men de lange, lange køer foran bankerne hver eneste dag bliver ved, for adskillige banker vil kun lade folk hæve 4.000-6.000 bolivares om dagen, det vil sige, hvad der svarer til 7-10 kroner på det sorte marked. Dem kan man hurtigt få brugt.

Derfor er det nok forståeligt, at mange forsøger at tjene nogle sedler direkte – som tjeneren på mit hotel, der tilbød mig middagen i restauranten til halv pris, hvis jeg ville betale den direkte til ham i en konvolut. Jeg afslog hans venlige tilbud, og han trak lidt fornærmet på skuldrene: »Jeg ville jo bare hjælpe«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce