Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Alene i Europa bliver 10.000 tons tøj håndteret hver dag. Her i en lagerhal udenfor Amsterdan venter omkring 100 tons på at blive kørt til sortering.
Foto: Nanna Navntoft

Alene i Europa bliver 10.000 tons tøj håndteret hver dag. Her i en lagerhal udenfor Amsterdan venter omkring 100 tons på at blive kørt til sortering.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Genbrug er blevet 'big business': Røde Kors sælger 80 procent af dit donerede tøj til udlandet

Når du smider dit gamle tøj i genbrugscontaineren, er det første skridt på en rejse, der fører størstedelen af tøjet verden rundt. Genbrug er blevet global ’big business’.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stort flertal af danskerne tror, at når de afleverer deres aflagte tøj i genbrugsbutikker og -containere, så bliver tøjet typisk solgt i hjælpeorganisationernes butikker eller doneret til fattige og nødlidende.

Men i virkelighedens verden ender langt det meste af tøjet ikke i butikkerne, men i en kæmpestor verdensomspændende industri, som hvert år håndterer 4,3 millioner tons genbrugstøj – svarende til 25,3 milliarder T-shirts.

I Danmark sælges kun mellem 10 og 20 procent af det indleverede tøj i organisationernes egne butikker. Langt størstedelen af tøjet bliver i stedet eksporteret til privatejede fabrikker i Holland, Tyskland, Polen og Litauen. Her sorteres tøjet og sælges videre til mellemhandlere i blandt andet Østeuropa, Mellemøsten og Afrika – eller for den ringeste del af tøjets vedkommende til blandt andet optrævling og fremstilling af andre produkter, forbrænding eller jordopfyld. En mindre del af tøjet vender tilbage til Danmark, hvor det sælges i de efterhånden mange forretninger, som sælger vintage-genbrugstøj.

Ifølge miljøanalytiker David Watson fra konsulentvirksomheden PlanMiljø bliver over 80 procent af det tøj, der bliver indsamlet til velgørenhed, eksporteret.

»Danskerne vil ikke købe mere end 10-15 procent af det indsamlede tøj«, siger han, og understreger, at det er bedre at eksportere tøjet end at smide det i forbrændingsanlægget.

Kun den næstbedste løsning

Hvert år indsamles omkring 41.000 tons tøj i Danmark. En ny Megafon-rundspørge for Politiken viser, at kun 14 procent af de adspurgte tror, at tøjet typisk bliver solgt til udenlandske opkøbere. Men det er naivt at tro, at tøjet kan sorteres og bruges i Danmark alene, mener direktør Ben Tingen fra hollandske Episode, en af de store genbrugsvirksomheder i Europa.

»Forbrugere har det med at lægge en masse følelser i, hvor genbrugstøjet kommer hen. Men det her er altså en kæmpe forretning, med tusinder af mennesker ansat. Vi er professionelle og får mest værdi ud af tøjet«, siger Ben Tingen.

Over halvdelen af danskerne tror, at tøjet bliver sendt til Afrika eller andre steder, hvor der mangler tøj. Men i for eksempel Røde Kors er det kun omkring én procent af tøjet, der bliver doneret til blandt andet flygtninge og trængte familier i Danmark og næsten aldrig til u-lande eller katastrofeområder. Det er simpelthen for dyrt.

I Røde Kors, som sender cirka 80 procent af det donerede tøj til udlandet, er man meget bevidst om, at eksport kun er den næstbedste løsning. I den bedste af alle verdener solgte man alt det indsamlede tøj eller forarbejdede det til nye produkter her i landet, men den balance eksisterer ikke i dag, siger Tina Donnerborg, chef for Røde Kors’ genbrugsafdeling.

»Vi prøver hele tiden at undersøge, om der er muligheder i Danmark. I øjeblikket diskuterer vi med forskellige, om det er muligt at lave en tekstilmølle her i landet, så vi kan mindske transporten og dermed miljøbelastningen«, siger hun. Røde Kors tjente i 2015 57,3 millioner kroner til hjælpearbejde på at sælge genbrugstøj i egne butikker eller til mellemhandlere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden