Ulandsorganisationer vil have åbenhed om bankforretninger

Gennemsigtighed og skærpede sanktioner er nødvendigt for at komme skattely til livs, siger organisationer.

Økonomi

Det er forargende at se danske banker hjælpe med, at der bliver skjult formuer i skattely.

Hvidvaskningen er et globalt problem, som også rammer udviklingslandene, hvor skatteindtægter er nødvendige for at få børn i skole og for at få skabt vækst og udvikling.

Det mener Lars Koch, som er international chef og skatteekspert i ulandsorganisationen Oxfam Ibis.

Ifølge Berlingske viser en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem adskillige banker til skattely. Blandt bankerne er Danske Bank og Nordea.

»Det er svært fortsat at tro på, at de danske banker ikke har været klar over, at de formodentlig har medvirket til hvidvask og til at gemme formuer i skattely, siger Lars Koch i en skriftlig kommentar.

»Vi ved, at Afrika alene mister skatteindtægter for omkring 14 milliarder dollar årligt fra private formuer gemt i skattely, hvor rigmænd med hjælp fra banker og rådgivere flytter formuer i skattely, siger han.

Opfordrer til skærpede sanktioner

Oxfam Ibis opfordrer blandt andet til, at sanktionerne mod de banker, der ikke lever op til standarderne, bliver skærpet.

Samtidig bør det være obligatorisk for alle lande at have et offentligt register over ejere af selskaber.

Også Hannah Brejnholt, som er skatterådgiver ved Mellemfolkeligt Samvirke, mener, at mere åbenhed og gennemsigtighed er nødvendigt.

»Lige nu er det meget, meget svært at gennemskue alle de forskellige konstruktioner, som virksomheder, banker og privatpersoner bruger for at undgå at betale skat, siger hun.

Hannah Brejholt mener, at det skal være lovpligtigt for alle multinationale selskaber at fremlægge offentligt tilgængelige regnskaber, der viser, hvilke lande de driver forretning i, hvilke aktiviteter de har, og hvor de betaler skat land for land.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce