Hver onsdag mødes  spiludviklere og IT-troldmænd i virsomheden Unity for at slappe af med brætspil.
Foto: Nanna Navntoft

Hver onsdag mødes spiludviklere og IT-troldmænd i virsomheden Unity for at slappe af med brætspil.

Økonomi

Firmaer bruger ansatte i rekruttering: Find din nye kollega og få 1.000 dollar i dusør

I jagten på de gode hoveder udlover virksomheder i stigende grad findeløn og dusører til medarbejdere, der selv kan finde deres nye arbejdskolleger.

Økonomi

Det minder mest af alt om en smart storbycafé med bæredygtig buffet, snackbar og nogle af markedets bedste ølmærker.

»Helt bevidst«, smiler hr-direktøren bredt, og viser vej gennem kantinen, hvor medarbejderne tjekker ind til morgenmad og gode kaffebønner.

Alle kneb gælder i krig, kærlighed og rekruttering

»For os er medarbejderne altafgørende. Det er dem, det hele handler om, de er kunstnere på deres felt, nogle af verdens bedste spiludviklere. Selvfølgelig skal lønnen være i orden, men de har også brug for et miljø de trives i, og det forsøger vi at give dem«, fortæller Anders Peter Kierbye Johansen, hr-direktør i Unity Technologies;

En dansk funderet it-virksomhed, der på få år er vokset til en global kæmpe med op mod 1.600 medarbejdere fordelt på 25 lande, 35 kontorer og 55 nationaliteter.

Gameroom, gode pensioner og aktier

Ikke mindre end 45 procent af verdensmarkedet har Unity erobret på salget af det digitale 3D-værktøj, der gør det muligt at udvikle nye, digitale spil.

I de nye lokaler i det indre København er bordfodbold en lige så naturlig del af møblementet som tapet, skriveborde og computerskærme.

Så snart det rigtige rum er fundet, bliver der også indrettet et obligatorisk gameroom, hvor firmaets spiludviklere og it-troldmænd selv kan spille spil, slappe af og lade op mellem opgaverne.

Det handler om at pleje medarbejderne.

Der er også derfor, alle fastansatte får aktier i firmaet, ligesom Unity har udskiftet de skrabede pensionsordninger med solide opsparingsdepoter.

Skaf en ny kollega og få 1.000 US-dollars

Og så er der dusøren; et uundværligt redskaber i Unitys konstante jagt på nye medarbejdere.

»Vi udbetaler fast 1.000 US-dollars til de medarbejdere, der kan finde de rette personer til vore ledige stillinger. Det er en fast del af vores rekrutteringspolitik, og vi er faktisk meget glade for det«, siger Anders Peter Kierbye Johansen.

Alene sidste år ansatte Unity mere end 666 nye medarbejdere - rundt regnet 110 af dem blev fundet af medarbejderne selv.

Og den slags dusørordninger breder sig som ringe i vandet, lyder meldingen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Efter en række økonomiske kriseår er samfundsøkonomien i topform. Og så er der for alvor rift om de gode medarbejdere.

»Alle kneb gælder i krig, kærlighed og rekruttering. Om dusøren er en flaske håndplukket vin, et kursus i jordmeditation eller en dusør på 10.000 kroner, det afhænger af den enkelte virksomhed«, siger Janus Sandsgaard, fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

»Især it-specialister er en mangelvare i dag. Derfor bliver der kæmpet om de gode folk. Og det bliver kun værre de kommende år. For alle virksomheder er digitale virksomheder, og manglen på it-specialister rammer derfor ikke kun it-virksomhederne, men erhvervslivet generelt«, siger han.

Headhuntere jagter ingeniører

Meldingen er den samme i Dansk Ingeniørforening IDA, hvor 66 procent af foreningens medlemmerne inden it- og teleområdet alene inden for det seneste år er blevet kontaktet af headhunterfirmaer, der har forsøgt at kapre dem til andre jobs.

Vi har set eksempler på virksomheder, der har udlovet en hel månedsløn i dusør, hvis en ansat kunne finde den nye medarbejdere

»Ledigheden har ikke været lavere siden 2008, så der foregår en intens kamp om de gode medarbejdere, og derfor har flere virksomheder også indført de her findeløns- og dusørordninger for at få de ansatte til selv at finde egnede kandidater i deres private netværk«, siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

»Vi har set eksempler på virksomheder, der har udlovet en hel månedsløn i dusør, hvis en ansat kunne finde den nye medarbejdere. Det er et kreativt værktøj i rekrutteringen som typisk vinder frem, når der er økonomisk fremgang, sådan som vi ser det i øjeblikket«, siger Juliane Marie Neiiendam, der dog ikke vil sætte navne på de virksomheder, der udlover hele månedslønninger for at få besat de tomme stole.

Dusørordninger breder sig

Den børsnoterede storproducent af høreapparater, William Demant, har netop besluttet at indføre en permanent dusør på 10.000 kroner til de medarbejdere, der kan finde folk til de ledige stillinger.

»Jeg tror bare, man må sige, at tiden er kommet for os til at benytte denne mulighed som en af mange kanaler i vores rekrutteringsarbejde«, siger hr-direktør Mads Kamp.

»Indtil videre har vi ansat omkring ti  nye medarbejdere efter denne metode, og de nye folk vi får på denne måde har jo fra starten en god forbindelse til sin nye arbejdsplads fordi den pågældende jo er blevet headhuntet af en god bekendt, der i forvejen er ansat hos os«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

It-giganten KMD har også gjort dusøren permanent. Her er det rundt regnet hver tiende nye medarbejder, der bliver fundet via ansattes netværk, eller omkring 50-60 medarbejdere om året.

»Den største fordel er at de nye, der kommer ind på den måde allerede har et netværk og har fået skabt en loyalitet til en god bekendt, der allerede er ansat og kender KMD inde fra«, siger Lisbeth Hald, Executive Vice President i KMD, der også kvitterer med en en dusør på 10.000 kroner til de medarbejdere, der finder den rette kandidat.

»Vores erfaring er at denne type af nye medarbejdere hurtigere kommer i gang, og hurtigere bliver glade for at være hos os fordi de har den støtte i, at der er nogle, de kender på forhånd. Så på den måde får vi faktisk skabt en bedre start og en større loyalitet i arbejdet«.

DI: Svært at besætte ledige stillinger

Lisbeth Hald er ikke i tvivl om, at dusørordninger, findeløn og andre kreative rekrutteringstricks vil vokse i omfang de kommende år, og vinde indpas også i andre brancher også som en naturlig konsekvens af det samfundsøkonomiske opsving.

Også Dansk Industri oplever en voksende kreativitet i virksomhedernes jagt på arbejdskraft.

»Faktisk har hver tredje virksomhed inden for det seneste år måtte opgive at besætte ledige stillinger. Derfor ser vi i stigende grad virksomhederne være kreative og alternative i deres forsøg på skaffe medarbejdere, dusørordninger er en af mulighederne«, siger Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri.

Ifølge Danmarks Jurist og Økonomforbund DJØF følger dusørordninger og andre kreative rekrutteringsmetoder i store træk de samfundsøkonomiske op- og nedture.

»Nu går det bedre med økonomien, og så bliver de kreative metoder funder frem, dusøren er en af dem, men vi ser jo også, hvordan arbejdsgiverne bogstaveligt talt står og fisker de bedste hoveder, når de bliver kandidater på universiteterne. Og der bliver arrangeret jobmesser og jobkonkurrencer, hvor hele ideen er at samle nyuddannede og erfarne kandidater for så et lokke dem over i nye job og stillinger«, siger Frederik Iuel, chefkonsulent i DJØF’s afdeling for Karriere og Erhverv.

Headhunter også studentermedhjælpere

Der er ved at være godt fyldt op i Unitys kantine denne fredag morgen, hvor der bliver snakket mange sprog henover ostemadder og kaffekopper.

Men det er ikke kun de garvede spiludviklere og it-folk, Unity går efter.

Derfor har vi nu ansat en headhunter med det ene formål at finde egnede studentermedhjælpere til vores virksomhed i Danmark

Firmaet har også brug for en stor flok studentermedhjælpere, der kan hjælpe til i udviklings- og forskningsaktiviteterne og med tiden opbygge de færdigheder, firmaet har brug for.

Men i Danmark er studentermedhjælpere næsten sværere at rekruttere end professionelle, sukker Anders Peter Kierbye Johansen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I mange andre lande ringer vi til universiteternes karrierecentre, når vi skal bruge studentermedhjælpere, og så står der en hel flok mandag morgen. På de danske universiteter, er der ingen der ved, hvor man henvender, ingen central koordinering, så det er nærmest håbløst at finde en dygtig ung it-kyndig«.

»Derfor har vi nu ansat en headhunter med det ene formål at finde egnede studentermedhjælpere til vores virksomhed i Danmark«.

Headhunte I studentermedhjælpere?

»Ja, for vi mener, der er et enormt potentiale, der går tabt, når de de unge ikke får lov at lære ude i frontlinjen, så derfor kan du godt sige, at vi headhunter vores studentermedhjælpere«, siger HR-direktøren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce