Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Boll Ivan Riordan
Foto: Boll Ivan Riordan

I boligkvarteret Den Hvide By på Frederiksberg kan boligejerne godt regne med, at grundskylden stiger markant næste år.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Især hovedstadens boligejere bliver ramt af stigninger i grundskylden

Der er stor forskel på, hvor store regninger boligejere i forskellige dele af landet vil modtage fra næste år, når grundskylden stiger.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Parcelhusejerne på Frederiksberg vil få den største stigning i grundskylden til næste år, hvor skatten på et gennemsnitligt hus vil stige med 2.862 kroner.

De næsthøjeste stigninger vil parcelhusejerne i Rudersdal og København få i form af forhøjelser på 2.400-2.600 kroner, men også ejerne af enfamiliehuse på den københavnske vestegn vil få stigninger i grundskylden på omkring 1.500 kroner.

Det viser en beregning, som Danske Bank har foretaget, efter at regeringen med et aktstykke i Folketinget har fastslået, at grundskylden til næste år må stige med 6,5 procent.

Boligejerne slipper dog som følge af forliget om boligskatterne for at skulle have penge op af lommen i 2018. I stedet indefryses stigningen i grundskylden i 2018 og i de følgende to år som en statslig gæld i huset, som boligejerne så kan vælge at betale i 2021.

»Tallene viser, at der i 2018 vil være pænt store stigninger i grundskylden i de kommuner, hvor grundskylden fylder meget, og det er i hovedstadsområdet«, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Siden 2003 har der været lagt et loft over grundskylden, så den højst har kunnet stige med syv procent om året. I 2016 og 2017 fik de konservative som led i finanslovsaftaler aflyst stigningen, men med det nye boligskatteforlig må grundskylden igen stige.

På Frederiksberg betaler den typiske parcelhusejer i dag 44.033 kroner i grundskyld. Det beløb vil næste år stige til 46.895 kroner.

I København vil den typiske parcelhusejer opleve en stigning i grundskylden på 2.397 kroner til 39.275 kroner. Og i Rudersdal vil den gennemsnitlige stigning være på 2.598 kroner til 42.561 kroner.

»Det er gennemsnitstallene. Nogle vil så opleve noget andet, fordi deres grund er dyrere eller billigere end gennemsnittet«, siger Las Olsen.

Nye skatteregler fra 2021

I forhandlingerne om fremtidens boligbeskatning, der blev afsluttet i maj, havde regeringen foreslået, at stigningerne i grundskylden blev aflyst i de kommende år, frem til de nye skatteregler træder i kraft i 2021.

Det fik regeringen dog ikke gennemført, da Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik imod. Til gengæld blev det aftalt, at stigningen i de kommende tre år vil blive indefrosset som en gæld i boligen, som boligejerne så kan vælge at betale i 2021.

Danske Banks beregning viser, at boligejerne på den københavnske vestegn er blandt dem, der får stigninger på mellem 1.000 og 2.000 kroner næste år.

I Hvidovre og Rødovre vil forhøjelsen i gennemsnit være på mere end 1.500 kroner, og de vil med stor sandsynlighed også opleve stigninger i årene derefter. Det samme gælder boligejerne i Albertslund og Gladsaxe, mens boligejerne i Ishøj og Brøndby slipper med en ekstraregning på godt 1.000 kroner i 2018 og udsigt til stigninger derefter.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, skriver i en kommentar, at »en ren fastfrysning havde betydet en større skævvridning af vores land, og det ville koste rigtig mange penge, som vi har brug for til at styrke velfærd, uddannelse og investeringer«.

Typisk er det boligejerne i landdistrikterne, der undgår ekstraregninger eller slipper med mindre stigninger i 2018.

Men billedet er ikke fuldstændig klart, siger Las Olsen, der peger på, at parcelhusejerne på Ærø vil få en mindre stigning, mens de slipper i Solrød, hvor de dog i forvejen også betaler en ganske høj grundskyld.

»Det afspejler, at der har været en uens vurdering af de her grunde fra område til område«, siger Las Olsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden