0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Især hovedstadens boligejere bliver ramt af stigninger i grundskylden

Der er stor forskel på, hvor store regninger boligejere i forskellige dele af landet vil modtage fra næste år, når grundskylden stiger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Boll Ivan Riordan
Foto: Boll Ivan Riordan

I boligkvarteret Den Hvide By på Frederiksberg kan boligejerne godt regne med, at grundskylden stiger markant næste år.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Parcelhusejerne på Frederiksberg vil få den største stigning i grundskylden til næste år, hvor skatten på et gennemsnitligt hus vil stige med 2.862 kroner.

De næsthøjeste stigninger vil parcelhusejerne i Rudersdal og København få i form af forhøjelser på 2.400-2.600 kroner, men også ejerne af enfamiliehuse på den københavnske vestegn vil få stigninger i grundskylden på omkring 1.500 kroner.

Det viser en beregning, som Danske Bank har foretaget, efter at regeringen med et aktstykke i Folketinget har fastslået, at grundskylden til næste år må stige med 6,5 procent.

Boligejerne slipper dog som følge af forliget om boligskatterne for at skulle have penge op af lommen i 2018. I stedet indefryses stigningen i grundskylden i 2018 og i de følgende to år som en statslig gæld i huset, som boligejerne så kan vælge at betale i 2021.

»Tallene viser, at der i 2018 vil være pænt store stigninger i grundskylden i de kommuner, hvor grundskylden fylder meget, og det er i hovedstadsområdet«, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Siden 2003 har der været lagt et loft over grundskylden, så den højst har kunnet stige med syv procent om året. I 2016 og 2017 fik de konservative som led i finanslovsaftaler aflyst stigningen, men med det nye boligskatteforlig må grundskylden igen stige.

På Frederiksberg betaler den typiske parcelhusejer i dag 44.033 kroner i grundskyld. Det beløb vil næste år stige til 46.895 kroner.

I København vil den typiske parcelhusejer opleve en stigning i grundskylden på 2.397 kroner til 39.275 kroner. Og i Rudersdal vil den gennemsnitlige stigning være på 2.598 kroner til 42.561 kroner.

»Det er gennemsnitstallene. Nogle vil så opleve noget andet, fordi deres grund er dyrere eller billigere end gennemsnittet«, siger Las Olsen.

Nye skatteregler fra 2021

I forhandlingerne om fremtidens boligbeskatning, der blev afsluttet i maj, havde regeringen foreslået, at stigningerne i grundskylden blev aflyst i de kommende år, frem til de nye skatteregler træder i kraft i 2021.

Det fik regeringen dog ikke gennemført, da Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik imod. Til gengæld blev det aftalt, at stigningen i de kommende tre år vil blive indefrosset som en gæld i boligen, som boligejerne så kan vælge at betale i 2021.

Danske Banks beregning viser, at boligejerne på den københavnske vestegn er blandt dem, der får stigninger på mellem 1.000 og 2.000 kroner næste år.