Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

75 af Mærsks containerhavne var i dagevis mere eller mindre lammet som konsekvens af et cyberangreb i juni og juli. Selskabet tabte op mod 1,9 milliarder kroner - og var ikke forsikret.
Foto: Stine Bidstrup

75 af Mærsks containerhavne var i dagevis mere eller mindre lammet som konsekvens af et cyberangreb i juni og juli. Selskabet tabte op mod 1,9 milliarder kroner - og var ikke forsikret.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærsks pinsler får erhvervslivet til at forsikre sig mod cyberangreb

Truslen fra cyberspace er blevet tydelig med de seneste måneders globale it-angreb. Forsikringsbranchen gnider sig i hænderne over den boomende forretning.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2017's to store cyberangreb og en ny databeskyttelseslov i horisonten får danske virksomheder til at tegne cyberforsikringer i stor stil.

Landets store forsikringsmæglere melder om en kraftigt stigende efterspørgsel på at sikre sig mod it-kriminalitet og hackerangreb. Og landets største forsikringsselskab, Tryg, oplyser, at det nu sælger 28 cyberforsikringer om dagen.

Tryg begyndte at tilbyde den nye forsikring i begyndelsen af 2017 og solgte i de første tre måneder 700 forsikringer. Men de to globale cyberangreb i maj og juni, WannaCry og NotPetya, har tydeliggjort den eskalerende trussel fra cyberspace, og Tryg er nu oppe på at have solgt i alt 3.500 cyberforsikringer.

»Markedet for cyberforsikringer er forholdsvis nyt herhjemme, og det er først det seneste år, at det er gået op for virksomhederne, at der her ligger en stor og reel trussel. På den ene side bliver de stadig mere afhængig af teknologi, og samtidig bliver metoderne fra angriberne mere avancerede«, siger Ulrik Andersson, direktør for special risk i Tryg.

»Først WannaCry og siden Mærsk-angrebet er med til at drive markedet. Mærsk er en stor, ikonisk og børsnoteret virksomhed, så det giver selvfølgelig genklang. Også fordi at de blev ramt af et virusangreb, der slet ikke var målrettet dem. Hvor en storm rammer et afgrænset geografisk område, kan et virusangreb ramme over hele verden den samme dag. At alt er forbundet gør sårbarheden større«, fortsætter Ulrik Andersson.

75 containerhavne lukkede ned

Mærsks it-systemer blev ramt gennem et obligatorisk skatterevisionssoftware i virksomhedsgrenen i Ukraine. Smitten til koncernens øvrige it-systemer samt de afledte sikkerhedstiltag betød, at ledelsen og medarbejderne pludselig ikke kunne kommunikere med hinanden og måtte bruge beskedtjenesten WhatsApp på deres private mobiltelefoner.

75 containerhavne over hele verden måtte lukke ned for af- og pålæsning af skibe samt lastvognstransport, og det tog Mærsk to uger at få has på problemerne og returnere til nogenlunde normal drift.

Mærsk havde ikke tegnet en forsikring

Tidligere på ugen blev tabet opgjort til 1,3 og 1,9 milliarder kroner, og idet Mærsk ikke var forsikret, skal milliardregningen sluges af selskabet og dets aktionærer. For anslået 20 millioner kroner i årlig forsikringspris kunne Mærsk ellers have fået dækket den væsentligste del af tabet, fortæller Politiken søndag.

Landets store forsikringsmæglere rådgiver erhvervslivet om, hvorvidt det kan betale sig at tilkøbe en cyberforsikring. I nogle tilfælde kan det bedst svare sig at bære risikoen selv; det afhænger af en virksomheds risikoprofil og it-sikkerhedsniveau, lyder det generelle råd fra de to mæglere Willis Towers Watson og Söderberg & Partners.

»Efterspørgslen har været klart stigende, for danske virksomheder kan godt se, at det gør avs, hvis de ikke får styr på det her. Først var der WannaCry og dernæst NotPetya, og hvis man følger med i verdenspressen, så er der cyberhændelser hver eneste dag. Virksomhederne er nødt til at tage overvejelsen med ind i bestyrelseslokalet og få lavet en risikovurdering«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dem, der så vælger en forsikring fra, kan være familieejede virksomheder, der bedre kan leve med at bære risikoen selv, fordi det kun er deres egne penge og ikke aktionærernes, der tabes, hvis uheldet er ude«, siger Carsten Scharff, special risk executive i Söderberg & Partners.

Databeskyttelseslov stiller større krav

Han og den øvrige branche oplever desuden, at efterspørgslen også stiger på grund af den nye databeskyttelseslov. I maj 2018 introducerer den nye datalovgivning således langt skrappere sanktioner og krav til virksomheders viden om og beskyttelse af data.

En analyse af forsikringsmarkedets policer fra Willis Towers Watson viser, at det i gennemsnit koster 6.500 kroner om året for hver million, man vil have dækket i tilfælde af en skade fra cyberspace. Når dækningen overstiger et tocifret millionbeløb, vil forsikringsselskaber typisk gå sammen for at kunne dække risikoen for en stor kunde.

Jurist og ansvarlig for cyberforsikring i Willis Towers Watson Tine Olsen vurderer, at det vil være muligt at få dækket tab på op til 1,5 milliarder kroner alene på det danske forsikringsmarked. Skal man over det beløb - som i Mærsks og andre globale giganters tilfælde - bliver det internationale forsikringsmarked inddraget for at rejse de store erstatningssummer.

Milliardmarked tredobles i 2020

Truslen fra cyberspace lader generelt til at være en tiltrængt god nyhed for forsikringsbranchen. Sektoren har de senere år haft svært ved at lokke nye penge op ad kundernes lommer, men på markedet for cyberforsikringer er der en voldsom vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En analyse fra genforsikringsgiganten Munich Re har vist, at præmierne fra cyberforsikringer på verdensplan vil blive næsten tredoblet fra 21,5 milliarder kroner i 2016 til op mod 63 milliarder i 2020.

»Vi er optimistiske omkring, at det kan udvikle sig til Allianz' og hele industriens næste store kæmpehit. Cyberforsikringer er vores væsentligste vækstområde i øjeblikket«, lød det fra Hartmut Mai, chef i forsikringsgiganten Allianz, i et interview med Bloomberg i maj.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden