0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nationalbanken fejrer højkonjunktur med advarsel

Nationalbanken vurderer, at Danmark er inde i en højkonjunktur. Den kommer med sine egne farer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det går forrygende for Danmarks økonomi. Og det forventes at fortsætte. Men væksten kommer med sine egne farer, som politikerne bør være opmærksomme på.

Sådan lyder meldingen fra Nationalbanken, der styrer Danmarks pengepolitik og trykker landets penge.

»Dansk økonomi er godt rustet til den højkonjunktur, der nu er taget hul på«.

»Fremgangen kan fortsætte, uden at der opstår ubalancer, men erfaringerne viser også, at en overophedning kan komme pludseligt og være kraftig«, skriver Nationalbanken i sin økonomiske prognose.

Nationalbanken venter en pæn økonomisk vækst de næste tre år, og at beskæftigelsen vil stige med 75.000. Med den udvikling forventes der at komme en let stigende inflation og en solid reallønsstigning.

»Herhjemme er der flere ting, der skubber til efterspørgslen og dermed væksten i dansk økonomi«.

»Forbrugertilliden er høj, og der er optimisme blandt virksomhederne. Samtidig er det generelle renteniveau fortsat meget lavt«, skriver Nationalbanken.

Fremgang kan køre af sporet

Fremgangen kan dog køre af sporet og bliver til en overophedning med dertilhørende mangel på arbejdskraft, stor løninflation og en forværring af konkurrenceevnen.

Derfor bør regeringen være klar til at stramme op, varsler Nationalbanken.

»Et balanceret vækstforløb forudsætter, at finanspolitikken ikke skubber yderligere til efterspørgslen«.

»Samtidig bør regeringen være forberedt på at kunne iværksætte en forebyggende finanspolitisk opstramning for at dæmpe væksten i efterspørgslen, hvis der er tegn på overophedning«.

»En overophedning vil blive efterfulgt af et større tilbageslag, som også vil kunne blive udløst af en international konjunkturvending før eller siden«, skriver Nationalbanken.

Tidligere onsdag iværksatte erhvervsministeriet en såkaldt kontracyklisk buffer, der pålægger bankerne at sætte til side nu, hvor det går godt, så der er flere penge på bogen, når det en dag går dårligt.

ritzau

Annonce

Læs mere