0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister: Danske Bank kan fyres som statens betaler

Banker dømt for hvidvask risikerer at blive fyret, som det pengeinstitut, der står for statens ind- og udbetalinger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Thomas Borgen Danske Banks topchef valgte i går at gå selv - nu risikerer banken at blive fyret som statens betaler.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen strammer nu kravene for den bank, der skal styre alle statens daglige ind- og udbetalinger - eksempelvis udbetalinger af løn.

Hvis banken, der vinder kontrakten, efterfølgende dømmes for eksempelvis hvidvask af penge, kan staten trække sig.

Det sker som konsekvens af skandalen i Danske Bank, der har deltaget i hvidvask af milliarder af kroner i deres estiske afdeling. Det skriver DR Nyheder.

Danske Bank vandt ordren i et udbud i 2008 og har altså i de seneste ti år stået for at være statens betalingsformidler med årligt 65 millioner udbetalinger til blandt andet løn til ansatte i staten.

Den aftale udløber 1. april næste år, og hvis Danske Bank igen skal stå for statens betalinger bliver det under nye, strammere betingelser.

»Hvis Danske Bank vinder kontrakten og efterfølgende dømmes for hvidvask, så vil vi fra statens side kunne trække os fra kontrakten«, siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til DR Nyheder.

Som reglerne er i dag, kan staten ikke juridisk komme ud af en aftale, hvis ansøgeren bliver dømt for hvidvask efter kontrakten er indgået.

Ifølge Sophie Løhde kan den danske stat ikke bare se passivt til, hvis en bank dømmes for eksempelvis hvidvask af penge, og efterfølgende fortsætter sit virke, som om intet var hændt.

»Jeg ser med meget stor alvor på hele sagen om hvidvask og mener, at vi nu bør tage bestik af situationen. Det her er et område, hvor vi måske i staten ikke altid har været gode nok til at stille den slags krav, siger innovationsministeren.

Sophie Løhde vil ikke udtale sig om, hvilke bud der ligger på kontrakten med staten i øjeblikket.

Regeringen har politisk opbakning fra Dansk Folkeparti til at fyre en bank, der dømmes for eksempelvis hvidvask.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) kalder det 'rettidig omhu', men han er samtidig opmærksom på, at Danske Bank kan vise sig at være den eneste bank, der er i stand til at håndtere så stor en opgave, som det er at styre statens ind- og udbetalinger.

»En kunde kan blive så stor for en bank, at de ikke har ressourcer og it-systemer, knowhow og ekspertise til at håndtere så mange transaktioner. Der er ganske, ganske få aktører, der kan det«, siger han til DR Nyheder.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet, er i gang med at efterforske, om Danske Bank har brudt hvidvaskloven.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter