Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Foto: Emma Sejersen (arkiv). Fotomontage: Søren Arke
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karsten Lauritzen: »Vi vil gå efter alle, der har haft et ansvar for det her svindelnummer«

Skatteminister Karsten Lauritzen mener, at nye afsløringer af svindel med udbytteskat nødvendiggør et langt tættere samarbejde landene imellem.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det internationale samarbejde om skattesvindel skal styrkes.

Det slår skatteminister Karsten Lauritzen (V) fast, efter Politiken, DR og 17 andre europæiske medier har afsløret, at de 12,7 milliarder kroner, der forsvandt fra den danske statskasse mellem 2012 og 2015 i sagen om udbytteskat, kun var én lille brik i et enormt svindelnummer, der har ramt mindst ni lande over hele Europa og lænset de offentlige kasser for tilsammen 410 milliarder kroner.

Den formodede svindel, som drænede statskassen, har foreløbig ført både Danmark og Tyskland ud i et omfattende internationalt retsopgør, og dokumenterne viser, at svindelnummeret højest sandsynlig opstod i Tyskland.

»Det viser, at der behov for at skattemyndigheder på tværs af landegrænser taler sammen og har en tæt dialog. Der er sket meget med kommunikationen, men der er behov for at gøre endnu mere. Derfor vil jeg tage kontakt til min kollega i Tyskland for at høre, hvad der er sket i forhold til kommunikationen mellem danske og tyske myndigheder. Jeg håber, vi kan lave en aftale mellem Danmark og Tyskland om endnu tættere samarbejde som supplement til de internationale aftaler, der er«, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

I øjeblikket findes der to internationale organer under OECD (Organisation for Economic co-operation and Development), hvis primære funktion er, at orientere medlemslandene om fiduser til skattesvindel på tværs af landegrænser.

Skatteministeren afviser dog, at en samarbejdsaftale med Tyskland og andre lande skal erstatte det internationale samarbejde i OECD. Men der er brug for et supplement.

»Vi skal lave bilaterale aftaler uden om bureaukratiet, som vi kan stå på, indtil det kommer til at fungere. Det kommer til at fungere i forhold til kriminelle, men det kommer også til at fungere i forhold til skat. Men det tager tid og bevæger sig langsomt, så der vil jeg i hvert fald tage initiativ til at drøfte med mine tyske kollegaer, hvad Danmark og Tyskland kan gøre for at få udvekslet oplysninger fremadrettet, der er hurtigere og mere effektivt, end det vi har set i den her sag«, siger han.

Ny information til den danske sag

De nye afsløringer viser, at et par håndfulde skarpe finanshjerner og jurister har udtænkte fiduserne med udbytteskat.

På grund af samarbejde med nogle af verdens største banker har det været muligt at gentage svindelnummeret i en række forskellige lande.

En af de skarpe hjerner er Sanjay Shah, som både bagmandspolitiet og Skat anser for at være hovedmanden bag den danske sag om udbytteskat, der kostede statskassen 12,7 milliarder kroner.

Han har erkendt, at han har været med til at få 9 milliarder kroner ud af den danske statskasse, men han hævder, at han blot udnyttede et hul i loven.

»Hvis vi via de her oplysninger kommer frem til, at vi kan gøre mere, så vil vi gøre det. Vi vil gå efter alle, der har haft et ansvar for det her svindelnummer, og vi vil teste, om man kan gøre dem økonomisk og juridisk ansvarlige for det ved domstolene i de respektive lande, og det arbejde er jo i fuld gang«, siger skatteministeren til spørgsmålet om, hvilken konsekvens de nye afsløringer vil have for Danmarks arbejde med at stille de ansvarlige for en domstol.

De 12,7 milliarder kroner, der blev svindlet for i Skat, mener myndigheder, er udbetalt til 277 forskellige såkaldte enkeltmands pensionsfonde i USA. Skat har foreløbig stævnet 140 af fondene med krav om erstatning.

De fleste af pengene er formentlig for længst sendt videre til de skarpe finanshjerner og de banker, som hjalp dem.

»Den her sag ændrer desværre ikke på, at Danmark har været udsat for et skattetyveri og svindel i milliardklassen, men det siger noget om, at dem der står bag er nogle velorganiserede kriminelle, der ikke bare har udnyttet en svaghed i det danske udbytteskattesystem, men i den europæiske måde at beskatte udbytte af aktier på. Det undskylder ikke, hvad der er sket i Danmark, og at myndighederne ikke har grebet ind, men det viser, at dem man har været oppe imod er nogle meget velorganiserede grupper«, siger Karsten Lauritzen.


Det er nu, det bliver spændende...

Følg de første 100 dage efter valget for kun 299 kr.

Bliv abonnent

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden