Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Producent af danske kampfly tjener stort i første kvartal

Lockheed Martin, der producerer de nye danske F-35-kampfly, tjener langt mere end ventet i første kvartal.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun i Danmark, at der er bud efter Lockheed Martins F-35-kampfly.

Den amerikanske forsvarskoncern, der også producerer våben, tjener således markant flere penge end ventet i årets første kvartal.

Og det skyldes især stor efterspørgsel på producentens F-35-kampfly. Efterspørgslen overstiger forventningerne markant.

Koncernens profit er således steget med 47 procent sammenlignet med første kvartal sidste år. Det sender også aktierne i vejret. De er steget med seks procent som følge af regnskabet.

Salget af kampflyene er steget med 27 procent, når det sammenholdes med regnskabet fra samme tidspunkt sidste år.

Salg af missiler er også medvirkende til det stærke regnskab.

Lockheed Martin solgte for 14,3 milliarder dollar - svarende til cirka 95 milliarder kroner - i januar, februar og marts. Det er knap to milliarder dollar mere, end analytikerne havde regnet med.

Indkøb har mødt kritik

Danmark har bestilt 27 af Lockheed Martins kampfly. De koster i omegnen af 700 millioner kroner stykket. Samlet koster de Danmark omkring 20 milliarder kroner.

De bliver leveret løbende, og det første fly ventes til Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland i 2023.

Indkøbet af F-35-flyene har mødt kritik, blandt andet fordi flyene støjer markant mere end de F-16-fly, der i dag hører hjemme på flyvestationen.

Beregninger fra Forsvarsministeriet viser, at 618 boliger i området omkring flyvestationen vil blive udsat for flystøj, der overskrider grænseværdierne.

Det er 15 gange så mange boliger som i dag.

F-35-flyene er et af Lockheed Martins nøgleprodukter. Derfor var det et mindre tilbageslag, da et japansk-ejet F-35-fly tidligere i april styrtede ned i Stillehavet. Flyet var kun et år gammelt og var det første, som var blevet samlet i Japan.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden