0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stærk dansk økonomi slår benene væk under økonomer

En stærk dansk eksport og et stærkt privatforbrug har i andet kvartal løftet dansk økonomi.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter en sløj start på 2019 har dansk økonomi i andet kvartal - april, maj og juni - sat alle bekymringer til vægs.

I dag har Danmarks Statistik fremlagt tal for bruttonationalproduktet (bnp), der bruges som opgørelse over størrelsen og aktiviteten i dansk økonomi.

Rent teknisk opgøres bnp typisk som værdien af alle de varer og serviceydelser, der bliver produceret, fratrukket værdien af de råvarer, der er blevet brugt til at producere dem.

Stigninger eller fald i bnp viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Og i andet kvartal voksede den danske økonomi med 0,8 procent, viser Danmark Statistiks tal. Det er særligt en stærk eksport og et højt privatforbrug, der har skabt gang i hjulene.

»Sammenligner vi den danske vækst med udviklingen i EU og USA, så skiller Danmark sig ganske positivt ud«, skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i sin analyse af tallene.

»Kvartalsvæksten i EU og USA lød på henholdsvis 0,2 procent og 0,5 procent i 2. kvartal. Herunder oplevede Tyskland, som den største økonomi i Europa, tilmed negativ bnp-vækst. Det giver stof til eftertanke.

Danmark kan blive ramt næste år

Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen kalder dansk økonomi 'superstærk'.

»Det er mildt sagt imponerende, at eksporten af både varer og tjenester formår at vokse markant i en tid præget af handelskrig, brexit usikkerhed og afmatning på vores vigtigste markeder i Tyskland og Sverige«, skriver han.

De flotte tal får cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri til at udskyde effekten af omverdenens kvaler.

»Til og med andet kvartal 2019 har dansk økonomi været teflonbelagt - og risikoen for diverse importerede dårligdomme fra udlandet er prellet af på os«.

»Danmark er ikke en økonomisk øde ø, og som lille åben økonomi vil vi uundgåeligt før eller siden blive ramt af den lavere vækst i verdensøkonomien, ikke mindst i vores naboland og største samhandelspartner, Tyskland«.

»Men det bliver nok først for alvor i 2020.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden