0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Negative renter presser de største danske banker

Indtjeningen hos de største banker i Danmark ligger foreløbigt i år lavere end den gjorde i 2018 og 2017.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Indtjeningen er faldende hos de største banker herhjemme.

Det viser en opgørelse fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for den finansielle sektor.

Finans Danmark har bladret de seneste regnskaber igennem for de syv største banker og realkreditkoncerner i Danmark.

Her viser det sig, at indtjeningen i årets første ni måneder er otte procent lavere end i samme periode af 2018. Og hele 32 procent lavere i forhold til den tilsvarende periode af 2017.

»De seneste regnskabstal bekræfter tendensen. Nemlig at de danske bank- og realkreditkoncerners indtjening er under pres«, siger Ulrik Nødgaard, der er administrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

De faldende overskud skyldes blandt andet, at bankernes basisindtjening er blevet sat under pres. Det hænger især sammen med effekten af de negative renter i kombination med faldende efterspørgsel på nye lån.

Øget kontrol med hvidvask er også dyrere

Hertil kommer stigende omkostninger i form af lønudgifter til hvidvask og 'compliance', der dækker over arbejdet med at sikre, at man overholder de gældende regler og retningslinjer.

»Bare over det seneste år vurderes det, at der er ansat yderligere 1200 medarbejdere, der har hvidvask og compliance som hovedopgave, så de i dag udgør i alt 4300«.

»Det bringer de samlede lønudgifter til disse medarbejdere op på i alt 3,4 milliarder kroner om året«, fortæller Ulrik Nødgaard.

I denne uge vurderede Nationalbanken, der er bankernes bank, at de største banker herhjemme fortsat har en høj indtjening, som er understøttet af lave nedskrivninger.

Den lange periode med negative renter har dog ført til lavere kerneindtjening i institutterne, bemærkede Nationalbanken i seneste udgave af analysen Finansiel Stabilitet.

»Det er vigtigt, at institutterne fortsat effektiviserer og reducerer deres omkostninger for at modvirke den faldende kerneindtjening«, stod der blandt andet i analysen.

Finans Danmarks opgørelse dækker over bank- og realkreditkoncernerne Danske Bank, Nykredit Realkredit, Nordea Kredit Realkredit, Jyske Bank, Sydbank, DLR Kredit og Spar Nord Bank.

Koncernen Danske Bank omfatter også pension og forsikring.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Nanna Navntoft

Tag på øhop i Horsens Fjord: Småfærgerne gør rejsen unik, og de er stadig gratis for cyklister og gående