0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kinas aktiemarked styrtdykker som følge af virusfrygt

Aktiemarkedet i Shanghai åbner med fald på næsten ni procent mandag, som er første handelsdag i over en uge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Str/Ritzau Scanpix
Foto: Str/Ritzau Scanpix

En kiner overvåger aktierne i Hangzhou i det østlige Kina tidligere i dag.

Økonomi

Aktiemarkederne i Kina er mandag åbnet blodrødt, efter at de har været lukket siden 23. januar som følge af det kinesiske nytår.

I den periode har udbruddet af et nyt coronavirus spredt sig fra byen Wuhan i den centrale del af Kina til resten af landet og over 20 andre lande.

På børsen i Shanghai faldt det toneangivende indeks med næsten ni procent, umiddelbart efter at handlen gik i gang mandag. Også på Kinas anden aktiebørs i Shenzhen faldt indekset med mellem otte og ni procent.

De store fald skyldes ifølge nyhedsbureauet AFP bekymring blandt investorerne for de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet, som har sat dele af samfundet i stå.

Ifølge den seneste officielle opgørelse fra sundhedsmyndighederne i Kina har udbruddet kostet over 360 mennesker livet.

Kinas centralbank vil pumpe milliarder i økonomien

Kinas centralbank, People's Bank of China, meddelte søndag, at den vil tilføre de finansielle markeder milliarder af yuan.

Banken oplyste, at den fra mandag vil lancere et program, som har til hensigt at pumpe 174 milliarder dollar - eller knap 1200 milliarder kroner - ind i økonomien.

Ifølge centralbanken skal støtteprogrammet hjælpe til med at fastholde 'en rimelig og rigelig likviditet' i det kinesiske banksystem. Programmet skal også sikre mere stabilitet på valutamarkedet.

Det her kommer til at vare et stykke tid

Mandag ligger den kinesiske yuan svækket over for dollar og andre hovedvalutaer. Også priserne på kobber, bly, aluminium og zink falder på rårvaremarkedet i Shanghai.

Kinas økonomi, der er verdens næststørste efter USA, ventes at blive påvirket af krisen, som blandt andet har udløst midlertidige fabrikslukninger.

»Det her kommer til at vare et stykke tid«, siger økonom Iris Pang fra finanshuset ING til nyhedsbureauet Reuters.

»Det er uvist, hvilke fabriksarbejdere og hvor mange af dem, som vil vende tilbage til deres fabrikker. Vi har ikke set nogle virksomhedsregnskaber siden udbruddet af coronavirus. Restauranter og detailhandelen kan have meget begrænset omsætning«, siger hun.

Det anerkendte Oxford Economics mener også, at virusudbruddet bremser økonomien.

»Den kortvarige påvirkning på det kinesiske bruttonationalprodukt vil sandsynligvis være stor«, skriver Oxford Economics i en analyse.

ritzau