0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk Industri: Sådan kan coronavirussen ramme dansk økonomi og beskæftigelse

Det kan koste 3500 arbejdspladser i Danmark, hvis coronavirusset udvikler sig global pandemi, vurderer DI.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Haubjerg (arkiv)
Foto: Andreas Haubjerg (arkiv)

Danish Crown er blandt de virksomhede, som i en periode haft lukket ned for sine fabrikker i Kina.

Økonomi

Fabrikker mangler komponenter, transport- og flyselskaber kan ikke bevæge sig frit, og verden over har virksomheder indført forholdsregler for at begrænse smitte.

Coronavirusset kan allerede mærkes hos mange danske virksomheder, og hvis det udvikler sig til en global pandemi, vil det gå hårdt ud over den danske vækst i 2020.

Det forudser Dansk Industri, der har regnet på et scenarie fra analyseinstituttet Oxford Economics.

Dansk Industri forudser, at den danske vækst i år vil ende på 0,9 procent - og ikke som ventet 1,3 procent - hvis coronavirusset spreder sig til en global pandemi. Det vil samtidig betyde 3.500 færre danske arbejdspladser.

»Danske virksomheder mærker effekterne allerede nu. Det gør de især på grund af de mange forholdsregler, der bliver taget både herhjemme og i udlandet for at håndtere smitterisikoen«, siger Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri.

Virksomheder har haft lukket deres kinesiske fabrikker

Der er danske virksomheder, som bliver ramt direkte af coronavirusset, fordi de for eksempel har fabrikker i Kina, hvor virusset er udspringet fra.

Blandt andet har Danish Crown, GN Store Nord og Lego i en periode haft lukket ned for sine fabrikker i Kina.

»Der er dels den direkte effekt for virksomheder, som har været nødsaget til at lukke eller selv har valgt at gøre det. Det kan også være virksomheder, som har transport eller rådgivning i de pågældende lande«, siger Kent Damsgaard.

Den næste negative effekt af coronavirusset er ifølge Kent Damsgaard, at danske virksomheder ikke kan få de varer eller den service, de skal bruge fra underleverandører, der for eksempel er i Kina.

»Det er her den store afsmittende effekt på økonomien ligger, når forsyningskæder bliver afbrudt. Når man ikke kan handle med hinanden, så kan de økonomiske virkninger virkelig sprede sig«.

»Det kan både koste økonomisk vækst og job«, siger Kent Damsgaard.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter