Foto: Thomas Borberg
Økonomi

ATP: Mærsk må forklare sig

Danske storaktionærer i Mærsk, ATP og PFA, vil bede Mærsk forklare sig i sag om ophugning af skibe i Bangladesh.

Økonomi

De to største danske aktionærer i A.P. Møller - Mærsk - pensionsforvalterne ATP og PFA - vil bede Mærsk-ledelsen forklare sig om de seneste dages afsløringer af ophugning af skibe under tvivlsomme omstændigheder i Bangladesh.

»Det reagerer vi på. Det er nye oplysninger, og meget alvorlige oplysninger«, siger Claus Wiinblad, vicedirektør i ATP med ansvar for danske aktier.

Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør hos PFA, siger, at han vil »spørge Mærsk om sagen og få afdækket problematikkerne bedre«.

De reagerer begge på de to sager, som Politiken har i samarbejde med mediecentret Danwatch og TV 2 Nyhederne i løbet af de seneste dage har afdækket:

  • Olieskibet 'North Sea Producer' blev efter 32 år i Mærsks tjeneste i april i år solgt. Nu er det dukket op på et ophugningsværft i Bangladesh, hvor det bliver skrottet under forhold, som Mærsk finder uforsvarlige for medarbejdere og miljø. Mærsk erkender at have et medansvar for, at skibet er endt der.
  • 14 containerskibe, som var solgt til et tysk kommanditselskab og derefter lejet tilbage, så de sejlede som en del af Mærsk-flåden, blev i løbet af 2014 skrottet under uforsvarlige forhold på strande i Indien og Bangladesh. Mærsk erkender, og beklager, at have stillet økonomiske krav, som kun kunne opfyldes, hvis skibene blev skrottet uforsvarligt.
  • Begge sager strider mod Mærsks officielle politik om ansvarlig op hugning af skibe.

Det er nye oplysninger, og meget alvorlige oplysninger.

Claus Wiinblad siger, at ATP nu gør to ting på baggrund af afsløringerne:

»Vi vil skaffe os et bedre overblik over hvad der er op og ned i sagen. Jeg hæfter mig ved, at Mærsk selv anerkender, at der er begået fejl. Derfor vil vi tage en dialog med Mærsk om hvad de konkret har tænkt sig at gøre for at undgå at fejlene gentager sig«.

Derfor er sagerne alvorlige

Hvorfor er sagerne alvorlige?

»Det er alvorligt, hvis man ikke lever op til egne etiske krav på det her område. Men jeg vil gerne undgå at blive for detaljeret, før vi har en præcis forståelse af, hvad der er sket«.

I har investeret i A.P. Møller – Mærsk på vegne af os alle, for at få et afkast til vores pensioner. Det ser ud, som om Mærsk i disse sager har handlet, som de gjorde, for at øge deres indtjening – er det ikke godt , set fra ATP's synspunkt som aktionær?

»Virksomhedens sociale ansvar er et område vi som investor har meget fokus på, så vi har forventning om at Mærsk lever op til sine egne etiske standarder og principper«.

Også selv om det koster penge?

»Ja. Ellers savner principperne troværdighed«.

Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør i PFA, siger i en skriftlig udtalelse om sagen:

»Vi har en god løbende dialog med AP Møller-Mærsk, og ud fra den vi har tillid til, at de som selskab lever op til samfundets forventninger om ansvarlighed og vores politik for ansvarlige investeringer. Hvis der skulle være sager, hvor det ikke er tilfældet, regner vi med, at selskabet vil ændre praksis på det område. I det konkrete tilfælde vil vi spørge Mærsk om sagen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden