Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ejerskifte. Der kan være stor forskel på priserne på ejerskifteforsikring. Torsdag måtte et af de billige selskaber, Husejernes Forsikring, give op.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Ejerskifte. Der kan være stor forskel på priserne på ejerskifteforsikring. Torsdag måtte et af de billige selskaber, Husejernes Forsikring, give op.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anne Kathrine og Chris Mark er blandt de 25.000 husejere, der står uden forsikring

Husejernes Forsikring er gået ned og har efterladt kunderne i uvished.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt tegnede lyst, da det nygifte par Anne Kathrine og Chris Mark købte og flyttede ind i en nyrenoveret funkisvilla i det vestlige Aalborg i efteråret 2013.

Nu, godt tre år senere, står det unge par med en udgift på omkring 2,5 millioner kroner, hvis de vil have repareret skaderne på huset.

Renoveringen af villaen var nemlig grebet forkert an, så der opstod kuldebroer i væggene, men desværre har parret en ejerskifteforsikring i et selskab, som er på vej mod konkurs.

»Rent juridisk er vi jo ikke forsikret, men vi håber, at der bliver fundet en politisk løsning«, siger Chris Mark, der fortæller, at huset kostede 3,6 millioner kroner.

»Det er ikke muligt for os at låne flere penge i kreditforeningen«, konstaterer Chris Mark nøgternt.

AFSLAG

Ægteparret Mark har ejerskifteforsikring hos Husejernes Forsikring ligesom omkring 25.000 andre. Husejernes Forsikring er ejet af Gable Insurance, som har hjemme i Liechtenstein, og Husejernes Forsikring er blot et salgskontor – forsikringsagentur – i Danmark. De er ikke medlem af brancheorganisationen Forsikring & Pension og er heller ikke omfattet af den garantiordning, som alle forsikringsselskaber i Danmark er dækket af.

De var utrolig gode til at få trukket tiden

For et år siden fik Husejernes Forsikring en påtale af Finanstilsynet, fordi selskabet havde givet indtryk af at være omfattet af en »garantiløsning«. Selskabet havde på et informationsark og på sin hjemmeside »givet vildledende oplysninger om, at selskabet er underlagt dansk ret, samt om Finanstilsynets tilsyn med selskabet«. Det var i strid med paragraf 4 i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder.

I oktober satte myndighederne i Liechtenstein et revisionsfirma til at undersøge de økonomiske problemer i Gable Insurance, hvilket torsdag endte med en anbefaling om at afvikle selskabet. Det betyder, at de værdier, der måtte være tilbage, skal fordeles mellem selskabets kreditorer og forsikringstagere.

Håndsrækning til ramte kunder

Der er omkring 25.000 kunder i Danmark, men hvor mange skadesager, de har i øjeblikket, er der ikke overblik over. Selv om Husejernes Forsikring ikke er medlem af Forsikring & Pension (F&P), er organisationen indstillet på at medvirke til en løsning på sagen.

»Vi er i dialog med ministeren for at se, om vi kan finde en løse en løsning, så kunderne ikke havner i en økonomisk uoverskuelig situation«, siger administrerende direktør Per Bremer Rasmussen, F&P.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det »en kedelig situation, som de danske forsikringskunder er havnet i«, og bekræfter, at ministeriet arbejder på en løsning.

»Vi er i dialog med forsikringsbranchen for at se på, hvordan vi kan hjælpe de kunder, som kommer i klemme ved en konkurs«, skriver Troels Lund Poulsen.

PRUT

I Aalborg håber Anne Kathrine og Chris Mark, at det lykkes at finde en ordning, så de får deres hus sat i stand. Deres problemer begyndte allerede den første vinter i 2013-14.

»Vi kunne ikke varme nogen rum op til mere end 10 til 12 grader. Vi måtte sidde med dyner på i stuen«, siger Chris Mark.

Anerkendte skade efter tre år

I begyndelsen af 2014 blev skaden anmeldt til Husejernes Forsikring, og det blev indledningen til et årelangt tovtrækkeri. I første omgang ville selskabet ikke anerkende skaden som dækningsberettiget, men det mente parret og deres rådgivere nok, at skaden var.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det var skader, som var inde i væggene. Og det er jo netop skjulte skader, en ejerskifteforsikring skal dække«, siger Chris Mark, som føler, at han og Anne Kathrine blev ofre for et taktisk spil.

»De var utrolig gode til at få trukket tiden, så var der lige en vvs’er, der skulle se på noget, og så var der sygdom, mens månederne gik og blev til år«.

Endelig i begyndelsen af november, næsten tre år efter anmeldelsen, kom der et brev fra Husejernes Forsikrings direktør. Her anerkender han, at skaderne er dækningsberettiget, men endnu inden arbejdet med at udbedre skaderne er sat i gang, er selskabet kollapset.

Da ægteparret Mark som nybagte husejere købte ejerskifteforsikring, var Husejernes Forsikring markant billigere end de andre muligheder, der forelå.

»Vi flyttede ind i et nyrenoveret hus, som angiveligt var sat i stand efter alle kunstens regler med de rigtige ’mærker’, så vi forudså slet ikke, at der blev behov for forsikringen«, siger Chris Mark, der frygter, at der ikke bliver fundet en løsning mellem branche og minister.

»Vi har lige fået en baby, som skal til at kravle rundt på gulvet, som er gennemkoldt, og vi frygter også, at der kan udvikle sig skimmelsvamp, som skader hende«, siger Chris Mark, der er på det rene med, at huset er usælgeligt, hvis det ikke sættes i stand.

Det er ikke lykkedes Politiken at komme i kontakt med Husejernes Forsikring.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden