Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krigserklæring. De statsansatte går nu til kamp mod de statslige arbejdsgivere, som i stigende grad skrotter de faste fridage i julen og på grundlovdag.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Krigserklæring. De statsansatte går nu til kamp mod de statslige arbejdsgivere, som i stigende grad skrotter de faste fridage i julen og på grundlovdag.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsansatte i oprør: Arbejdsgivere hugger vores fridage

Juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag inddraget uden lønkompensation, statsansatte rasende.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få styr på dine tropper, det er dit ansvar!

Sådan lyder kravet til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fra en lang række fagforbund og hovedorganisationer, der repræsenterer op mod 200.000 ansatte på statens arbejdspladser.

Farvel til de faste fridage

De kalder nu finansministeren til krisemøde for at få stoppet et stigende antal statslige arbejdsgivere, der, ifølge forbundene, inddrager medarbejdernes traditionelle fridage, modarbejder valget af tillidsfolk og tilbageholder informationer, der er afgørende for det daglige samarbejde på de statslige arbejdspladser.

»Lige nu er arbejdsgiverne flere steder i staten, i fuld gang med at inddrage en række af de fridage, medarbejderne har haft i årtier; det gælder juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag, og det sker uden nogen form for lønkompensation«, siger formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard.

Ministerier i søgelyset

Han peger blandt andre på Social- og Indenrigsministeriet og Skatteministeriet som to af de statslige arbejdspladser, der har »hugget« medarbejdernes fridage, eller er er i fuld gang med at gøre det.

Vi har aldrig før haft så dårligt et samarbejde med de statslige arbejdsgivere. Og det er meldingen fra medarbejdere i alle hjørner af statsapparatet, nu går den bare ikke længere

»Og det sker oven i købet på et tidspunkt, hvor der heller ikke rigtigt bliver givet lønforhøjelser til statens medarbejdere. Det er direkte uanstændigt og derfor må vi have finansministeren på banen«, siger Lars Qvistgaard, der er medunderskriver på et debatindlæg i dagens Politiken, hvor en lang række fagforbund protesterer mod de statslige arbejdsgivere.

Med i protesten er blandt andre Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Ingeniørforeningen, Magisterforeningen, Overlægerne, Yngre Læger og Gymnasieskolernes Lærerforening.

Historisk dårligt samarbejde

Selv om de tre fridage ikke er indskrevet i en overenskomst, har de sat sig så fast i kutymerne, at de ikke bare kan fjernes med et snuptag. Det skal i givet fald ske i forbindelse med overenskomstforhandlingerne – ikke når det passer arbejdsgiverne, lyder meldingen fra forbundene.

»Vi har aldrig før haft så dårligt et samarbejde med de statslige arbejdsgivere. Og det er meldingen fra medarbejdere i alle hjørner af statsapparatet, nu går den bare ikke længere«, siger Qvistgaard.

Fredag skulle de vrede fagforbund have været til krisemøde hos Claus Hjort Frederiksen, men mødet er blevet blev aflyst til forbundenes store irritation.

Truer med at opsige samarbejdsprojekter

Så alvorlig er situationen, at de faglige organisationer, ifølge Politikens oplysninger, overvejer at trække sig helt ud af de samarbejdsprojekter, der allerede er aftalt i den gældende overenskomst, hvis ikke finansministeren kalder statens arbejdsgivere til orden.

Det kan blandt andet få konsekvenser for de fælles projekter, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø på statens arbejdspladser. Lars Qvistgaard vil ikke kommentere disse oplysninger:

»Jeg er overbevist om, at finansministeren finder en ny mødedato meget hurtigt«.

»Det virker som de statslige arbejdsgivere ikke rigtig har fanget eller forstået færdselsreglerne på det danske arbejdsmarked. Man får det indtryk, at det er en koordineret aktion«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Arbejdsgivere udfordrer den danske model

Ifølge arbejdsmarkedseksperten Laust Høgedahl fra Ålborg Universitet udfordrer de statslige arbejdsgivere helt bevidst den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere selv aftaler de løn- og arbejdsvilkår, parterne kan blive enig om.

»Det vi ser er en helt ny arbejdsgiveradfærd, som i den grad fokuserer på at finde besparelser i de løn og arbejdsvilkår, der eksisterer«:

»Der sker nemlig et paradigmeskift omkring 2011, hvor vi får Helle Thorning-regeringen, og hvor det bliver en erklæret strategi for staten, at finde og hjemtage besparelser direkte i de statsansattes løn og arbejdsvilkår«.

»Det er derfor, vi ser de her sammenstød, hvor de statslige arbejdsgivere jagter besparelser og får øje på nogle personalegoder, der ikke direkte er skrevet ind i en aftale. Og så er det jo i sidste ende et spørgsmål om fortolkning, om arbejdsgiveren uden videre kan inddrage disse goder«, siger Laust Høgedahl.

Voldgiftssag mod Skatteministeriet

Og det er netop derfor at fagforbundene har rejst en voldgiftssag mod Skatteministeriet i forsøget på at få underkendt ministeriets beslutning om at inddrage de tre fridage.

»De statsansatte arbejder benhårdt og dybt loyalt med at behandle, undervise, forske, formidle, sagsbehandle og forvalte i borgernes interesser. Det takker arbejdsgivere for med en markant lønnedgang, da fridagene fjerenes uden lønkompensation. Det er hverken en rimelig eller en motiverende måde at møde engagerede og velkvalificerede ansatte på«, skriver forbundene i dagens debatindlæg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden