Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Forbrugerrådet anbefaler købere at sætte sig i en bolig, de har råd til uanset arbejdsløshed og prisfald i stedet for at købe en forsikring hos EDC.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EDC-forsikring er tvivlsom for boligkøbere

Forsikring mod arbejdsløshed og prisfald er ikke en god idé for alle boligkøbere, vurderer boligøkonom og Forbrugerrådet.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lyder besnærende.

En kontant udbetaling hver måned og en kompensation, hvis huset må sælges med tab.

Ejendomsmæglerkæden EDC har udviklet en forsikring til boligkøbere, der er bekymrede for deres jobsituation.

Den tegnes for to eller fire år og dækker, hvis man får en fyreseddel af sin arbejdsgiver, bliver uarbejdsdygtig eller dør.

Et indviklet blandingprodukt
Forsikringen er altså en kombination af en arbejdsløshedsforsikring og en forsikring mod tab ved ejendomssalg.

Forbrugerrådet kalder det et »meget indviklet blandingprodukt«.

»I dette tilfælde tror jeg at de fleste forbrugere vil have svært ved at gennemskue om prisen er rimelig og hvad de kan få ud af forsikringen«, siger afdelingschef, Vagn Jelsøe.

LÆS ARTIKEL

Han anbefaler folk at sætte sig i en bolig de helt sikkert har råd til i stedet for at købe en forsikring.

»For mange vil det formentlig være en kedeligere, men bedre råd, at de sætter sig i boligudgifter, der er realistiske i forhold til også at kunne tåle et prisfald, samt sparer penge op til at dække uventede udgifter«, siger Vagn Jelsøe og tilføjer.

»Så slipper man i hvert fald for at skulle bidrage til forsikringsadministrationen«.

Det argument køber Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC dog ikke.

»Det her har ikke noget at gøre med at sætte sig i en bolig, man ikke har råd til. På den måde garderer man sig ikke mod prisfald«, siger han.

Overvej det grundigt
Prisen på EDC's forsikringens afhænger af, hvor dyr en ejendom, man køber. For en villa til to millioner vil prisen lyde på 17.733 kroner, oplyser EDC.

Derfor skal den enkelte boligkøber overveje det grundigt, inden forsikringspapirerne skrives under, understreger Jens Lunde, lektor i boligøkonomi ved CBS, Handelshøjskolen i København.

»Før man tegner sådan en forsikring, skal man vurdere sin risiko for at blive arbejdsløs og se prisen i forhold til det«, siger Jens Lunde.

Kan erstatte prisnedslag
Han påpeger, at en prisfaldsforsikring ofte vil blive et argument for sælger i forhold til en potentiel køber, og dermed kan forsikringen træde i stedet for mere håndfaste økonomiske argumenter.

»Hvis sælger betaler forsikringen, kan den komme til at stå i stedet for et nedslag i prisen, og så kan man lige så godt tage nedslaget - medmindre man har en stor risiko for at blive fyret«, siger Jens Lunde og tilføjer.

Jan Nordmann afviser ikke, at EDC prisfaldssikring er tænkt som et forhandlingsværktøj for sælger, men mener ikke, at det nødvendigvis vil koste køber på en anden konto.

»For mange købere vil det måske nok være bedre med et nedslag i prisen, men typisk vil man nok forhandle om begge dele, og hvis forsikrignen er et element, der gør at handelen falder på plads, så giver det bare flere muligheder for forhandling«, siger Jan Nordmann.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden