Foto: SØREN SCHNOOR
Bolig

Guide: Så effektiv er din mægler

Når man skal sælge boligen, er det svært at finde ud af, hvilken ejendomsmægler der gør det bedst. Se forskellene her.

Bolig

Hvis du skal købe en flyrejse til omtrent 2.000 kroner, kan du sammenligne alt fra rejsetider til benplads og antallet af mellemlandinger.

Men skal du betale en ejendomsmægler 100.000 kroner for at sælge en bolig til 3 millioner kroner, har du ingen muligheder for at sammenligne noget som helst.

Ejendomsmæglerne skjuler så vidt muligt, hvor lang tid de er om at sælge et hus, og hvor meget det bliver sat ned i pris undervejs. Det betyder, at det reelt er umuligt at vælge en ejendomsmægler ud fra andet end mavefornemmelse.

Nu har du imidlertid mulighed for at se de tal, som mæglerne ikke giver fra sig, hvis en boligsælger spørger.

Salgstid og priser svinger En analyse, som den uafhængige boligportal Boliga har foretaget for Politiken, viser, hvor lang tid landets seks største kæder i gennemsnit er om at sælge – de såkaldte liggetider – og ifølge disse tal er forskellene store, især for de to sidstnævnte boligtyper. RealMæglerne sælger i snit en ejerlejlighed to en halv måned hurtigere end den langsomste kæde, EDC. Og når det kommer til andelsboliger, er EDC næsten fire måneder efter Estate Mæglerne.

Ved salg af villaer og rækkehuse er forskellen mindre – EDC er små tre uger langsommere end RealMæglerne. Forskellen mellem mæglerne gælder imidlertid ikke kun deres hastighed, men også, hvor meget de sætter prisen ned.

Læs om det hurtige salg i og det langsomme: .

Realmæglerne klarer sig bedst Selv om Danboligs gennemsnitlige liggetid for villaer og rækkehuse kun er seks dage længere end RealMæglernes, så er der stor forskel på, hvor meget de to mæglerkæder typisk sætter husets pris ned, før det bliver solgt.

Mens RealMæglerne i snit sætter deres priser mindst ned med knap 98.000 kroner, så er Danboligs huse sat ned med godt 165.000 kroner – feltets største prisnedsættelse.

»RealMæglerne ligger godt i de fleste kategorier. Hvis man skal kåre den bedste kæde netop nu, må det blive den«, siger Ricco Zuschlag, direktør i Boliga.

RealMæglerne sælger ejerlejligheder samt villaer og rækkehuse hurtigst, og sætter priserne mindst ned på andelsboliger samt villaer og rækkehuse. Dermed vinder den kæde i flest kategorier.

»Hvis man omvendt skal finde en kæde, som klarer sig mindst godt, ser EDC ud til at være det mest oplagte bud ud fra disse tal – primært, fordi de har de længste liggetider«, siger Ricco Zuschlag.

Lange liggetider hos EDC

EDC har længst liggetider på alle tre boligtyper og er samtidig den kæde, der har sat priserne på andelsboliger mest ned.

Tallene for liggetider skal læses med det forbehold, at en kort liggetid i enkelte tilfælde ikke betyder, at huset er solgt. Ejeren kan have skiftet mægler hurtigt – eller have opgivet at sælge, så huset er taget af markedet.

Se boliga.dk's oversigt her

Opdatering

EDC blev i forbindelse med denne artikels tilblivelse forelagt Boligas tal, og EDC indvilligede på dette tidspunkt i at kommentere på tallene som et udtryk for reelle forskelle i salgstider med visse forbehold for unøjagtigheder.

Efter artiklens publicering har EDC imidlertid ændret syn på Boligas analyse og mener nu, at tallene ikke kan bruges til at se, hvor hurtigt ejendomsmægler sælger boliger.

»Den længste liggetid visere snarere, hvilken kæde kunderne bliver længst hos, og det er os, mens kæden med de korteste liggetider er den, som kunderne oftest ikke forlænger med«, siger kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC.

EDC afviser dog fortsat at offentliggøre deres egne tal for, hvor hurtigt de sælger. Kæden vil have en regel for, at alle mæglere skal oplyse deres ens, før den vil lægge tallene frem, oplyser Jan Nordmann.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce