Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyr varmeregning bør gøre villaen billigere

En årlig forskel i varmeudgiften på 6.000 kr. bør gøre huset 100.000 kr. billigere.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligkøbere skal være opmærksom på varmeudgiften, når de køber hus.

Tjek.dk's gennemgang af varmepriserne i hele landet viser enorme forskelle fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk

Et par eksempler: I Gladsaxe nord for København koster det knap 9.000 kroner at varme et gennemsnitshus op om året. I Farum bare 10 kilometer længere mod nord er prisen den dobbelte.

Varmeudgiften bør smitte af på husprisen
Det samme billede finder man i Trekantsområdet. I Hedensted koster det godt 20.000 kroner om året. I Horsens under 20 kilometer derfra skal husejerne bruge knap 12.000 for at varme huset op.

LÆS ARTIKEL

De store forskelle bør få betydning for husets pris, siger Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg.

Han har regnet på, hvor meget en høj varmeregning bør betyde for huspriserne. Tommelfingerreglen siger, at hver gang varmeudgiften stiger med 500 kroner om måneden, skal husets pris falde med 100.000 kroner.

Forskellen mellem Farum og Gladsaxe ligger på cirka 750 kroner om måneden.

»Med den forskel alene burde det ene hus koste 150.000 kroner mindre, når man indregner den ekstra løbende udgift i budgettet«, siger Kim Valentin.

»Forskellene i skatteprocent og daginstitutionsudgift betyder ofte mere end varmeudgifterne ved et huskøb, men varmeprisen er også vigtig at holde sig for øje, ikke mindst fordi den i modsætning til daginstitutionspriserne holder livet ud«, siger Kim Valentin.

CO2-afgifter trækker prisen op

Planlægger du at skifte bolig, gør du altså klogt i at tjekke mere end den kommunale skatteprocent og daginstitutionspriserne. Dansk Fjernvarme, som er fjernvarmeværkernes forening, har udregnet et gennemsnitsforbrug til opvarmning af en villa på 130 kvadratmeter og en lejlighed på 75 kvadratmeter, men den enkelte boligs isoleringstilstand og andre forhold spiller også ind på udgiften.

LÆS ARTIKEL

I Korsør koster et årligt forbrug i en villa på 130 kvadratmeter små 20.000 kroner, mens fjernvarmekunden i nabobyen Slagelse slipper med cirka 10.000 kroner – en forskel i faste varmeudgifter på 830 kroner om måneden.

To priser i samme selskab
Her er der endda tale om det samme fjernvarmeselskab, SK Forsyning, selv om de to områder ikke er fysisk forbundet.

Direktør Henrik Lundgaard fra SK Forsyning, der leverer fjernvarme til såvel Slagelse som Korsør, fortæller, at fjernvarmen i Slagelse produceres på afgiftsfri CO2-neutrale brændstoffer som flis og affald, mens den dyre varme i Korsør produceres på naturgas, som koster i afgifter.

»Ved kommunesammenlægningen kom de to fjernvarmeværker under samme kommune og selskab, men vi kan ikke bare slutte ledningsnettene sammen og lade alle betale det samme. Men mit håb er, at vi kan lægge dem sammen om to-tre år«, siger Henrik Lundgaard.

Energitilsynets prisliste er fra oktober sidste år, og Henrik Lundgaard siger, at prisen i Korsør allerede er faldet lidt, efter at værket har indviet et træflisfyr.

Affaldsbrændsel er billig brændsel
Der er også en pæn forskel på varmepriserne i hovedstaden. Husejere, der får fjernvarmen fra Københavns Energi, betaler cirka 3.500 kroner mere end husejere på Frederiksberg. For lejlighedsejere er forskellen 2.700 kroner – igen med Frederiksberg som den billigste kommune af de to.

Der er flere forklaringer på de store prisforskelle, men ifølge Dansk Fjernvarme, er de vigtigste forklaringer forskellen i brændselstype og antallet af tilsluttede brugere.

Afgiftsfrit brændsel som affald, træflis og halm er selvfølgelig billigst, og desuden er varmen fra et værk med mange og tætboende tilsluttede generelt billigst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden