Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: LEE JIN-MAN/AP
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens største lande presser danske boligejere

Renteudgiften for danske boligejere kan stige med 5 milliarder kroner.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som at få udsat sin henrettelse.

Sådan siger chefen for regulering i et af Danmarks største realkreditinstitutter, Nykredit, Jesper Berg, efter at politikerne på G20-topmødet har undladt at ændre nye bankregler, som kan koste boligejere og virksomheder i Danmark en ekstraudgift på mere end 5 milliarder kroner om året.

LÆS ARTIKEL

»Ideelt havde G20 grebet ind mod det. Nu får vi i stedet en mellemting. Det er hverken en frikendelse eller en henrettelse. Mest som at få en udsættelse«, siger Jesper Berg.

Håbede på at bløde op
Han henviser til de såkaldte Basel III-regler, der betyder, at banker fremover kun må ligge inde med få realkreditobligationer. Det rammer lande som Danmark, Norge, Australien og Hongkong særlig hårdt, fordi realkreditobligationer her udgør 50-80 procent af bankernes kassebeholdning.

Håbet i de fire lande var, at det på G20-topmødet i Sydkorea ville lykkes at overtale de andre deltagere til at bøje Basel III-reglerne og tillade det samme niveau af realkreditobligationer i landene.

LÆS ARTIKEL

Sent torsdag forlød det dog fra flere kilder, at den endelige konklusion fra G20 ikke vil indeholde nogen form for tilkendegivelse i den retning.

Kan tvinge til brandudsalg
»Intet overhovedet tyder på, at det kommer med«, som en embedsmand fra EU’s delegation udtrykker det. Basel III-reglerne vil i stedet blive godkendt i deres nuværende form.

Det kan betyde, at danske banker bliver tvunget til at sælge ud af deres realkreditobligationer for i stedet at købe statsobligationer.

Det er dét udsalg, og det faktum, at realkreditinstitutterne fremover skal sælge nye obligationer til udenlandske kunder, der ifølge Realkreditrådet vil presse renten op og koste boligejere med rentetilpasningslån og nye boligejere en milliardregning. Helt præcis en årlig rentestigning på omkring 0,5 procent svarende til en ekstraregning på 5,6 milliarder kroner.

EU som redningskrans

Når Danmark og de andre lande ikke bare får lov at beholde deres realkreditsystem, skyldes det, at Storbritannien allerede har indført Basel III-reglerne. Og briterne mener, at det vil skabe ulige konkurrencevilkår, hvis andre landes banker må ligge inde med flere realkreditobligationer end de britiske, fordi de giver højere afkast. Slaget er dog ikke tabt endnu. Basel III-regler giver mulighed for en vis grad af fleksibel regulering, og EU-kommissionen skal til foråret sammen med Europaparlamentet diskutere, om man skal tillade de europæiske banker – med undtagelse af de britiske – at have flere realkreditobligationer. Store interesser på spil Europaparlamentet har allerede stemt for en resolution, der stiller sig positivt over for den danske sag, og den danske økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) understreger da også, at regeringen prioriterer sagen højt. »Vi vil arbejde målrettet på, at der tages hensyn til de gode egenskaber ved det danske realkreditsystem«, siger Brian Mikkelsen. Jesper Berg vurderer, at det endelige resultat bliver et sted mellem Basel III-reglerne og det nuværende danske system. »Det er store interesser, der lægger arm, og det ender nok i en gråzone. Dog skal det nok også gå rigtig galt, for at det bare bliver Basel III-reglerne rent«, siger Jesper Berg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden