Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: MARTIN LEHMANN
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trængte lejligheds-ejere blokerer hussalget

Hver fjerde lejlighed på Sjælland kan kun sælges med tab. Derfor kan ejerne ikke købe hus.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bolighandlen kører mildt sagt i slæbegear.

Og en del af forklaringen er, at 'fødekæden' i handlen med fast ejendom er i fare: Hver fjerde lejlighed på Sjælland er købt så dyrt og senere faldet så meget i pris, at ejeren kun kan sælge den med tab.

LÆS ARTIKEL

Det viser en analyse fra Realkreditforeningen, som omfatter Nordea Kredit, Realkredit Danmark og LR Realkredit.

Prop i systemet
I et normalt marked vil boligejere typisk komme ind på markedet ved at købe en lejlighed, og den vil de så senere sælge for at kunne købe et hus. Men når gælden overstiger, hvad lejligheden kan indbringe, sættes der en prop i systemet.

»Det er bekymrende, at hver fjerde lejlighedsejer i store dele af Sjælland skal have penge op af lommen for at komme af med ejerlejligheden og købe et parcelhus«, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen og fortsætter:

»Et tab på 10 eller 20 procent af købsprisen gør, at mange sidder i en fastlåst situation. Det kan være en af forklaringerne på, at der på boligmarkedet ikke bliver handlet det samme antal boliger som før krisen«.

LÆS ARTIKEL

Flest taberkøb mellem '05 og '08

Undersøgelsen er baseret på Nordeas beregninger for tabsgivende køb og viser, at cirka 54.000 ejerlejligheder er købt til en pris, der er højere, end den vil kunne sælges til i dag. Den eventuelle friværdi er ikke medtaget.

Skønsmæssigt er de fleste tabsgivende køb foretaget i perioden 2005 til 2008 for de fleste geografiske områder.

»Der vil nok gå mange år, inden priserne retter sig, eller ejere af disse lejligheder på anden vis får skabt rum til at kunne købe et parcelhus«, konkluderer Karsten Beltoft.

LÆS ARTIKEL

»Vi skal nok forvente, at der går en del år før vi ser efterspørgsel efter parcel- eller rækkehuse fra denne gruppe, og det vil hæmme boligmarkedet de kommende år«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden