Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JAN GRARUP
Foto: JAN GRARUP

Bordet fanger, når lejere flytter fra en lejlighed, de har skrevet under på, skal nyistandsættes. Uanset om lejerne kun bor der i få måneder, og også selv om lejligheden ved fraflytning fremstår nyistandsat

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlejere overrenoverer lejligeder på lejernes regning

Mindre udlejere spekulerer i at få betalt renoveringen af deres lejligheder, siger Lejernes Landsorganisation.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om du har boet i en lejlighed i ganske få måneder, kan du risikere at miste dit depositum.

Lejere oplever i stigende grad at blive mødt med hårde krav om dyre nyistandsættelser, når de flytter fra en lejlighed. Det siger chefjurist Bente Kristensen fra Lejernes Landsorganisation (LLO) i Hovedstaden.

»Vi har oplevet et stigende antal henvendelser fra lejere, der er blevet snydt for deres depositum. Man skal ikke være blind for, at mange udlejere tænker i, at det er fint, at de kan få sat deres lejligheder i stand«, siger hun.

Flere henvendelser fra pressede lejere
Ifølge Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, er der en tendens til, at udlejerne ofte overrenoverer deres lejligheder ved korte lejemål.

»Udlejer har jo et incitament til at få lejligheden i tiptop stand, selv om der kun er en enkelt streg på væggen«, siger han.

At LLO oplever flere henvendelser om, at lejerne bliver pressede økonomisk, kan skyldes, at det er svært at leje ud i øjeblikket, vurderer forskningschef ved den liberale tænketank Cepos, Henrik Christoffersen, som også er ekstern lektor i boligøkonomi ved Københavns Universitet.

VI GUIDER »Vi er i et marked, hvor det er svært at leje ud, og hvor lejerne kan tillade sig at være mere kræsne end for nogle år tilbage. Det gør, at lejligheder, som lejes ud, skal løftes i en stand til mere kræsne folk, som ønsker at leje. Udlejerne ved, at de er nødt til at kunne præsentere et produkt, som appellerer til lejerne, og det kan forklare LLO’s oplevelse«, siger han.

Henrik Christoffersen hæfter sig dog ved, at lejernes penge sagtens kan gå til reelle udgifter hos udlejerne.

Bordet fanger

Ifølge Bente Kristensen sker det for eksempel, når lejerne skriver under på, at de flytter ind i en nyistandsat lejlighed, eller at lejligheden skal nyistandsættes, når de flytter derfra. Bordet fanger nemlig, uanset om lejerne kun bor der i få måneder, og også selv om lejligheden slet ikke er nyistandsat til at begynde med. »Vi ser ofte, at folk skriver under på, at de flytter ind i en nyistandsat lejlighed, som ikke er det. Det bliver især et problem for lejere, som bor der i noget tid, for så er det svært at bevise, at den ikke var nyistandsat, da de flyttede ind. Vi har set regninger på op til 40.000-50.000 kroner for istandsættelse af en treværelses lejlighed«, siger hun. LÆS OGSÅ »Min fornemmelse er, at det er værst med mindre udlejere, altså dem, som har to-tre ejendomme. Det er typisk dem, som ikke har sat sig ordentligt ind i lovgivningen, og som ikke har gjort udlejning til deres profession«, siger hun Risikerer at skulle renovere for 30.000 kroner Ifølge Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen bør lejeloven ændres, så den sikrer lejerne mere rimelige lejekontrakter. »Vi kan se, at lejeloven, som den er i dag, alt for ofte fører til, at lejerne bliver snydt for depositum og indskud ved fraflytning. Det er jo fuldstændig urimeligt, at en lejer, som har boet i et lejemål i for eksempel et halvt år, kan risikere at skulle nyistandsætte en lejlighed«, siger han. »Mange lejere er i dag tvunget til at skrive under på, at de afleverer en lejlighed nyistandsat, når de flytter derfra. Der er jo ingen rimelighed i, at folk, som ellers har behandlet en lejlighed pænt, risikerer at skulle renovere en lejlighed for 30.000 kroner«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden